Kayalar üzerine kurulan şehrin bazı merkezleri ise bu kıyametten küçük sıyrıklarla çıkmıştı. Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
Kayapa'nın tercih edilmesindeki en önemli nokta sağlam bir zemine sahip olması. Bunun yanı sıra arkamız orman önümüz ova… Üniversiteye, şehir hastanesine, çevre yoluna yakınız. Kayapa'nın her yeri imara açılmış durumda, yapılaşma devam ediyor.
Çünkü kayalık alanlar, yüksek katlı binalar için çok daha elverişlidir. Tam tersi bu alanlara az katlı binalar yapmak daha risklidir. Çünkü kayalık zemine yapılacak az katlı binalar depremi daha şiddetli hissedecektir. Kayalık zemin olması şartıyla, yüksek bina projelendirile bilir, bunda bir sakınca yoktur.
Bursa fayı / Kent meydanı, Atatürk Stadyumu, Altıparmak ve kent merkezini etkiliyor. Gemlik fayı / Gemliğin tamamını ve Gemliğe bağlı bölgeleri etkiliyor. Zeytinbağı-Mudanya fayı / Mudanya, Tirilye ve civarını etkiliyor. Çalı fayı / İhsaniye, Beşevler, Ataevler, Üçevler, Demirci ve civarını etkiliyor.
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde yer alıyor. Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
Bursa Fayı
Çekirge Burnu (Bursa) ile İnegöl Havzası arasında yaklaşık 40 kilometre boyunca uzanıyor. Uludağ ile Bursa Ovasını sınırlayan fay kavisli bir şekilde Uludağ'ın kuzey kenarını kontrol ediyor. Bursa fayının düşük açılı, kuzeye eğimli, normal bir fay olduğu belirtiliyor.
BURSA VE ÇEVRESİNDE KIRILMAYI BEKLEYEN FAYLAR VAR
İznik-Mekece fay hattının 7,2, Gemlik fay hattının ise 6,9 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söyledi. 2021 yılında keşfedilen Kayapa fay hattının da Bursa için risk oluşturduğunu ancak bu fay hattı hakkında yeterli bilgi olmadığını ifade etti.
İlimizde depreme neden olabilecek en önemli fay; doğuda derekızık-burhaniye köyleri ile batıda uluabat gölü arasında uzanan yaklaşık 45 km uzunlukta olan bursa fayıdır. Ayrıca bursa'yı etkileyecek diğer faylar ise marmara denizindeki fay, geyve – iznik – gemlik fayı, yenişehir – bursa – manyas fayıdır.
Üç üniversitenin Bursa'daki aktif fay hatları üzerine yaptığı ortak çalışmada, daha önce haritalarda yer almayan 95 kilometre uzunluğunda Kayapa'dan Yenişehir'e uzanan aktif bir fay hattı keşfedildi. Kayapa-Yenişehir Fayı olarak adlandırılan fay, olası senaryolara bakıldığında 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretebilir.
kayaçlarının zayıflık yönlerinde kırılması ile parke taşları elde edilir. Eğimli yolların bu taşla kaplanması yaygın biçimde uygulanmaktadır. Genelde magmatik kayaçlar sağlam bir zemin oluştururlar.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, depremde binaların sallanmaması daha iyidir denemez. Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır.
Bursa fay hattı haritası
Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerin birinci derece deprem riski taşıyor.
Jeoloji Mühendisi Tolga Pekel, Nilüfer'in zemin yapısının 280 milyon yıl öncesine kadar uzandığını ve genel olarak yaşlı alüvyon ve neojen nitelikte olduğunu söyledi. İhsaniye, Karaman ve Esentepe bölgesinin de alüvyon ve neojen yapıda zemine sahip olup, sağlamlık açısından orta değer taşıdığını ifade etti.
Son dakika: Marmara Denizi'nde deprem! Birçok ilde hissedildi... Kandilli Rasathanesi'nden alınan ilk bilgiye göre, Marmara Denizi'nde saat 07.20'de merkez üssü Bursa Bayramdere açıkları olan 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD ise depremin büyüklüğünü 3.9 olarak açıkladı.
Bursa, Kuzey Anadolu Fay hattının etkisinde bulunan ve 1. derece deprem bölgesi olarak sınıflandırılan illerden biri. AFAD'ın raporları, Bursa'nın kalabalık ilçeleri Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer'in birinci derece deprem riski taşıdığını gösterdi. Bursa'da aktif fay hatlarının detaylı bir analizi yapıldı.
1983 Bursa Depremi Kaç Şiddetinde Oldu? Bursa'da 1983 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
Bursa Gemlik'te saat 15.14'te meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul ve çevre illerden de hissedilerek kısa süreli panik nedeni oldu. Depremle ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, sarsıntının "öncü" deprem sayılamayacağını, "Olağan bir gerginlik boşalması" özelliği taşıdığını açıkladı.
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde yer alıyor. Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
28 Şubat 1855'te, Mustafakemalpaşa, Bursa merkezli bir deprem gerçekleşti. Büyük Bursa depremi kaç şiddetindeydi? 28 Şubat 1855'te, resmî olarak kaydedilen büyüklüğü 7,5 olan Mustafakemalpaşa, Bursa merkezli bir deprem gerçekleşti. Deprem, bütün Bursa'da ve diğer komşu şehirlerde şiddetli yıkıma sebep oldu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Bursa'nın Gemlik ilçesinde saat 15.14'te 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Kısa süreli paniğe neden olan sarsıntı aralarında İstanbul'un da olduğu çevre illerden hissedildi.
Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
Bursa, Türkiye'nin deprem riski yüksek şehirlerinden biri olarak bilinir. Şehir, Kuzey Anadolu Fayı'nın yanı sıra birçok lokal fayın etkisi altında bulunur. Tarih boyunca yaşadığı depremlerle sık sık gündeme gelen Bursa'nın jeolojik yapısı, deprem riskini artıran faktörler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri