Bursa'da hayvancılık yapılırken, inek, manda, öküz gibi hayvanlar tercih edilir.
Büyükbaş hayvancılık, hayvancılık faaliyetleri arasında en önemlisidir. Büyükbaş hayvancılık faaliyetleri her yaştan her kesime hitap eden hayvancılık faaliyetleridir. Bursa'da büyükbaş hayvancılık diğer büyükşehirler de olduğu gibi sıklıkla yapılmaktadır.
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Türkiye'de en fazla sığırın yetiştirildiği şehir Konya'dır.
Büyükbaş hayvan mevcudu az olmasına rağmen küçükbaş hay van mevcuduna yakın değerde büyükbaş hayvanı bulunan illerimiz: Bolu, Sinop, Tokat ve İstanbul'dur. Bu illerimizdeki büyükbaş hay van mevcudunun oranı % 40-43 arasında değişmektedir.
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bölge, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının %34.3'üne sahiptir. Mevcut çayır ve mera varlığı bakımından da Türkiye'nin başta gelen bölgesidir (Aksoy, 2008).
İlgili 38 soru bulundu
Koyun ırkı en fazla olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük il Nevşehir'dir (208.452 baş).
Konya ilk sırada
Bayraktar, Türkiye'de en fazla sığırın 646 bin 583 ile Konya'da bulunduğuna işaret ederek, Konya'yı 623 bin 869 ile Erzurum, 542 bin 922 ile Balıkesir ve 488 bin 233 ile Kars'ın izlediğini kaydetti.
Çiftlik kurmak için kaç dönüm? Bu nedenle kurulacak veya kurulu hayvancılık işletmesinin kaba yem üretimi yapabileceği hayvan başına en az 2,5 dönüm sulu veya 5 dönüm kuru arazisi olmalıdır.
Bu hayvancılık dalı genellikle Karadeniz ve iç Anadolu bölgelerinde yapılır. Bu bölgelerin bitki örtüsü küçükbaş havya yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Ülkemizde farklı bölgelerde örneğin Karadeniz'de yetiştirilen koyun tipleri birbirinden genellikle farklılık gösterir.
Bursa'da hayvancılık yapılırken, inek, manda, öküz gibi hayvanlar tercih edilir. Yeşil alanların ve verimli tarım arazilerinin yoğun olması, bu bölgede zirai faaliyetlerin de fazla sayıda olmasına zemin hazırlamıştır.
Bu nedenle kurulacak veya kurulu hayvancılık işletmesinin kaba yem üretimi yapabileceği hayvan başına en az 2,5 dönüm sulu veya 5 dönüm kuru arazisi olmalıdır. büyükbaş hayvancılıkta sürdürülebilir kârlılık; ancak hayvan, yem bitkisi ve toprak döngüsünün doğru kurulmasıyla mümkün olabilmektedir.
TÜİK'in İllere Göre Türkiye'de Sığır Varlığı araştırması açıklandı. İlk üç sırayı Konya, Erzurum ve İzmir paylaştı.
Bursa'da üretimi yapılan en önemli meyveler şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, çilek, üzüm ve ceviz'dir. Üretim açısından ilk sırada gelen ürün şeftali, verim açısından ilk sırada gelen ürün ise üzüm'dür (tablo 6).
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Bursa'da tekstil, otomotiv, makine-metal imalatı, tarıma dayalı sanayi ve gıda, mobilya gibi sektörler ön plana çıkmakta ve değer üretmektedir. Öne çıkan sektörlerinin yanında Bursa, raylı sistemler, havacılık, savunma gibi yükselen sektörleri ile de yüksek teknolojili ürünler üretmeye devam etmektedir.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Çiftlik Kurmak ve Ruhsat
Yapılar için yapılan yatırım ise tarımsal yatırım planları olarak adlandırılır. Çiftlik kurmak istediğiniz tarlanız hazırsa ve belirli bir alan üzerinde organik çiftlik faaliyetlerine başlamak istiyorsanız yapmanız gereken ilk olarak tarlanız için çiftlik ruhsatı almak olmalıdır.
Bu doğrultuda 1 dönüm 1000 metre kareye denk geldiği için, 10 dönüm ise 10 bin metrekare gibi bir işlem yapılmaktadır. Aynı zamanda hektar 10 dönüm şeklinde ifade edilir. Bu hesaplama doğrultusunda 1 hektar ise 10 bin metrekare olarak öne çıkmaktadır. Böylece 1 dönüm 1000 metrekare olarak ifade edilir.
Ülkemizde keçi yetiştiriciliğinin en yoğun bir şekilde yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bu bölgeyi sırasıyla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi takip eder. Keçi varlığımızın yaklaşık %30'u Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir ve en önemli iller Mersin ve Antalya'dır.
TÜİK Kurumsal. Büyükbaş hayvanlar arasında yer alan sığır sayısı Haziran ayı sonu itibariyle bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,9 artarak 18 milyon 124 bin baş, manda sayısı ise %0,9 artarak 194 bin baş olarak gerçekleşti.
Hayvancılık faaliyetleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, tavukçuluk, su ürünleri yetiştiriciliği şeklinde sıralayabiliriz.
Türkiye'de merinos koyun yetiştiriciliği ırklarına ve bölgelerine göre çeşitli yerlerde yapılmaktadır. Konya merinosu, Konya bölgesinde yetişir. Karacabey Merinosu Balıkesir ve Bursa bölgesinde yetişir. Anadolu Merinosu Ankara ve çevresinde yetişir.
Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısı en fazla olan iller 3 milyon 384 binle Van, 3 milyon 59 binle Konya, 2 milyon 428 binle Şanlıurfa olarak sıralandı. Bu illeri Ankara, Diyarbakır, Mersin, Balıkesir, Antalya, Ağrı ve Iğdır izledi.
Adana'da kesilen koyunların şırdan ihtiyacını karşılamadığı için başka şehirlerden çiğ şırdan getirtilmektedir. Yaz veya kış fark etmez, her köşebaşında bir şırdancı mutlaka vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri