5352 Sayılı Adli Sicil Kanunu Kapsamında Buna göre kişilerin 18 yaşından küçükken işlediği herhangi bir suça ait kayıtların idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün değildir.
En baştan söylemek gerekirse 18 yaşından küçükken işlenen suçlar memur olarak atanmaya engel değildir. 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 10.
Adli sicil bilgilerinizi Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki Adli Sicil Bürolarından, Kaymakamlıklardan ve e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
Adli Sicil Kaydı, Kaymakamlığımızın 4. katında verilmektedir. 18 Yaşını doldurmamış kişilerin Adli Sicil Kaydını Adli Birimlerden veya e-Devlet'ten alması gerekmektedir.
Adlî Sicil Belgesi e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Adli sicil kayıtları Adliyelerde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden, Kaymakamlıklardan, yurt dışında Büyükelçiliklerden ve artık e devlet sistemiyle internet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir.
TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet'e giriş yapın. Ardından arama butonunun olduğu sayfaya Adalet Bakanlığı yazarak karşınıza çıkan hizmetler içerisinden “adli sicil kaydı sorgulama” hizmetini seçin. Ya da direkt olarak arama butonuna “adli sicil kaydı sorgulama” yazarak karşınıza çıkan hizmete tıklayın.
15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Mavi kartlılar (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesinde belirtilen yabancı ülke vatandaşları), Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca verilmiş yabancı kimlik numarasına sahip yabancılar şifre alabilirler.
Kimler e-Devlet Şifresi Alabilir? 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancılar üzerinde T.C.
Sabıka kaydı olarak bilinen Adli Sicil Kaydı belgesi adliyelerde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden, Kaymakamlıklardan, yurt dışında bulunan Büyükelçiliklerden ve e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Adli sicil kaydı, kısaca kişinin devlet tarafından tutulan suç kaydıdır. Genel olarak bahsedecek olursak, sabıka kaydında kişi hakkında kesinleşmiş olan hapis cezaları, adli para cezaları ve güvenlik tedbirleri yer almaktadır.
Başvurudan sonra iş yoğunluğuna göre 5 iş günü içerisinde silinme gerçekleşmektedir. Durumun aciliyetine göre hukuk büromuz ile iletişime geçildiğinde daha hızlı sürede adli sicil kaydı silinmesi mümkündür. Cezanın cinsine ve süresine göre adli sicil kaydı ya tamamen silinir ya da adli sicil arşiv kaydına alınır.
18 yaşından küçük olan kişiler IMEI kaydı yapamamaktadır. Sayfaya anne veya babaya ait olan şifre ile giriş yapıldığında "Çocuğumun bilgileriyle kayıt yapmak istiyorum" seçeneğini seçerek anne veya babalarına ait olan kullanıcı girişi sonrasında kayıt yapılabilmektedir.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
Özel kanunla belirlenen yüz kızartıcı suçlara dolandırıcılık, sahtecilik, hırsızlık, hileli iflas, rüşvet, irtikap ve zimmet suçları girer.
Vatandaşları veya 15 yaşını doldurmuş engelli kimlik kartına sahip olan vatandaşlarımız bu hizmeti kullanarak beyan edecekleri adreslerine ücretsiz e-Devlet Kapısı Şifresi gönderimi talebinde bulunabilmekte, başvurularının durumlarını takip edebilmektedir. İnternet Bankacılığı, E-İmza, Mobil İmza ve T.C.
Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.
İlk şifre alınırken PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilir. İlk şifreden sonra herhangi bir sebeple PTT'den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret tahsil edilir. e-Devlet üzerinden abonelik iptali nasıl yapılır öğrenmek için e-Devlet üzerinden abonelik iptali sayfamızı inceleyin.
E Devlet şifresini bilen birinin yapabileceği işlemler şunlardır: Kişi adına işlem yapabilir. Kimlik örneğine ulaşabilir.İkamet ve adres bilgilerini görüntüleyebilir. Kişi adına kayıtlı araçları ve mülkleri sorgulayabilir.Dava ve icra dosyalarını görebilir, inceleyebilir.
MESAJLA E-DEVLET ŞİFRESİ ALMA VAR MI? Mesajla e-Devlet şifre alma işlemi yapılmamaktadır. e-Devlet giriş yapabilmek için şifre gereklidir. Bu şifreyi sadece ilk defa alacaksanız eğer PTT'ye giderek 2 TL karşılığında almanız gerekir.
SABIKA KAYDI NASIL ALINIR? Adli sicil kayıtları gizli tutulan ve önceki dönemlerde sadece Adliyelerden alınabilen bir evraktı. Adli sicil kaydı, kişilerin kendisine, 18 yaşından küçükse anne babasına, vekâlet sunma koşuluyla kanuni temsilcisine ya da istemleri halinde kamu kurum ve kuruluşlarına verilir.
C: Ceza fişinin kısaltmasıdır. Kişi hakkında verilen ceza mahkûmiyetin özetini ifade eder. Bir kişinin birden fazla mahkûmiyet varsa 1C,2C,3C şeklinde alt alta sıralanır.
Sabıka kaydı olarak da bilinen Adli Sicil kaydı, kişiler hakkında verilen kesinleşmiş cezalara ve güvenlik tedbirlerine ilişkin karar ve bilgilerin yer aldığı resmi kayıt olup bu kayıtlar Adalet Bakanlığı tarafından tutulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri