Türkiye'nin önemli zirvelerinden olan 2 bin 543 metre yükseklikteki Uludağ'da bulunan 7 göl ziyaretçilerinin akına uğruyor. Kara göl, Kilimli göl, Aynalı göl, Buzlu göl ve yazın kuruyan Heybeli gölleri, doğaseverlerin uğrak mekanlarından bir yer oluyor.
Başlıca doğal göller Ulubat Gölü(134 km2) ile kuzeydoğu bölgesinde yer alan ve Marmara Bölgesinin en büyük gölü olan İznik Gölü'dür (298 km2). Ayrıca Susurluk Çayı deltasında Arapçiftliği ve Dalyan gölleri vardır. Yapay göller ise Demirtaş, Doğancı, Gölbaşı, Kayapa ve Hasanağa baraj gölleridir.
Bursa'ya 30 km mesafedeki Uluabat Gölü, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Gölün uzunluğu 24 km, genişliği ise 10 km'dir. Gölü besleyen kaynak Mustafakemalpaşa Çayı'dır ve gölün güneyinden giriş yapar.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Uluabat Gölü, eski ismi Apolyont Gölü, Bursa ilinde büyük bir tatlı su gölüdür.
İlgili 40 soru bulundu
Bursa'ya en yakın denizler Karacabey ve Mudanya ilçelerinde bulunmaktadır. Bunun yanında Gemlik ilçesinde de çok doğal göller bulunmaktadır. Bursa'ya yakın plajlar arasında ise Eğerce ve Esence plajları ilk sıralarda gelmektedir. Bunun yanında Mesudiye, Kurşunlu ve Yeniköy plajları da bulunmaktadır.
Alanlarına göre Dünya'nın en büyük gölleri listesi, yeryüzünde yüzölçümü büyüklüğüne göre göllerin sıralanmış bir listesidir. Bu listeye yüzey ölçümü 3000 m. ve daha fazla olan göller dahil edilmiştir. Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir.
Alanda tektonik ve volkanik hareketler sonucunda oluşan çukurlar tuzlu, acı ve tatlı suların birikmesiyle değişik özelliklerde göller oluşmuştur. Kireç taşı geniş alanlarda bulunduğundan karstik şekiller, ovalar ve göl çanakları oluşmuştur. 14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir..
En çok gölü olan ülke: Kanada
Sahip olduğu bütün göllerin sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kanada yaklaşık 3 milyon göle sahip. Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık 891.163 km2.
Uludag; 2543 metre yükseklikteki Uludağ'ın zirve altında kalan bölgesinde bir kısmı yazın kuruyan 7 adet buzul (sirk) gölü bulunur. En önemlileri Kara göl, Kilimli göl, Aynalı göl, Buzlu göl ve yazın kuruyan Heybeli göldür.
54-Türkiye de en fazla göl hangi bölgemizde bulunur? -Akdeniz Bölgesinde bulunur. (Zaten Göller Yöreside Bu bölgededir.)
Bursa ovası, Marmara bölgesinin güneydoğu parçasında Uludağ ma- sifi ile Gemlik körfezinin güney ve güneydoğusundaki kıyı dağları ara- sında doğu - batı doğrultusunda uzanan büyük bir ovadır.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Türkiye'de 100'ün üstünde doğal göl bulunuyor. Bunların büyük çoğunluğu ise tektonik ve doğal set gölleridir.
Viktorya Gölü, Afrika'nın doğusunda Tanzanya, Uganda ve Kenya topraklarında bulunan dünyanın en büyük ikinci tatlı su gölü, Afrika'nın en büyük gölü. Dünyadaki tatlı su gölleri arasında Kuzey Amerika'daki Superior Gölü'nden sonra ikinci sırada yer alıyor.
Dünyanın en büyük gölü, 371 bin kilometrekare olan Hazar gölüdür. Ayrıca bu göl, dünyanın en büyük tuzlu gölüdür. Hem deniz olarak hem de göl olarak bilinen Hazar gölü birçok ülkenin de sınırlarını kapsamıştır. Hazar gölü, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırları içerisinde yer almıştır.
4) Eğirdir Gölü, Isparta (482 km²)
Türkiye'nin en büyük dördüncü gölü olma özelliği taşıyan Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş dağlarının arasında konumlanıyor.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Baykal Gölü, tektonik bir kırılma sonucunda ortaya çıkmıştır. Baykal gölünün en derin noktası 1637 metredir. Bu göl, dünyanın ve tüm Türkiye'nin en derin gölü olma özelliğine sahiptir.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Tuz Gölü; sadece ülkemizin değil dünyanın da en tuzlu göllerinden biri olup, suyun yoğunluğu 1-22.5 cm3/gr, tuz oranı % 32.4'tür.
Sovyetlerin yeni ekonomik modeli uyarınca 1960'lardan itibaren pamuk tarımı için yoğun ve geniş çaplı sulama faaliyetlerine girişilmiş ve Aral gölünü besleyen nehirlerin suyu ciddi oranda kullanılmıştır. O günden itibaren göl şiddetli bir kuruma ve küçülme sürecine girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri