Nasılsın? Hvordan har du det?
God dag! Nasılsın? H------ g-- d--? Hvordan går det?
Norveççe bir sözcük: "Godværsvenn".
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir. Özellikle bir Danimarkalı ve Norveçli birbirlerinin dillerini çok kolay okuyup anlayabilmektedir.
Norveç'te mutlaka tatmanız gereken lezzetler şöyle; Brunost adı verilen kahverengi peynir, balina eti, ren geyiği eti, somon ve ringa balığı. Norveç, dağları, ormanları, buzulları ve kuzey ışıklarıyla dünyanın en benzersiz ülkesi.
İlgili 28 soru bulundu
Norveçliler denilince genellikle Norveç'te oturan halk anlaşılır fakat başka tanımları da vardır. Vatandaşlık : Bu resmi ve kolay kesinleştirilebilir bir tanımdır, sayılar bellidir.
Norveç, Kuzey Kutup Dairesi'nde yer aldığı için gün batımı görmeyen bir ülkedir. Avrupa'nın bir parçasıdır.
Norveç'te egemen din Lüteran Hristiyanlığıdır. 2019'da nüfusun %68,7'si Norveç Evanjelik Lüteran Kilisesi'ne mensuptu. Katolik Kilisesi, %3,1 ile sonraki en büyük Hristiyan kilisesidir. Herhangi bir dine bağlı olmayanlar nüfusun %18,3'ünü oluşturuyor.
Norveç kış aylarında 67 gün boyunca tam bir karanlığa bürünürken, yaz aylarında ise 77 gün tam bir aydınlığa hakim. Batmayan güneş ise yaklaşık 3-4 ay geceyi aydınlatıyor.
Norveç ülkesinde yasal çerçevede Norveççe resmi dil olarak kabul görmektedir. İnsanların çok büyük bir kısmı bu kendilerine ait dilleri iletişimlerinde kullanmaktadırlar. Eğitim alanında ve bunun dışında her bir noktada genellikle ülke halkının Norveççe resmi dilinden destek aldıkları görülmektedir.
Norveççe, İsveççe ve diğer İskandinav dilleri gibi İngilizce bilen kişiler için öğrenmesi kolay bir dildir.
Norveç Hangi Alfabeyi Kullanıyor? Norveç'te Dan ve Norveç alfabesi kullanılıyor. Ülkenin yazı sistemi ise Latincedir.
Norveç'in resmi dili Norveççe'dir. Bu dilin iki farklı lehçesi olan Nynorsk ve Bokmål, Norveç'te resmi dil olarak kabul edilir. Ülkede yaygın olarak konuşulan bir diğer resmi dil ise Ural dil ailesinden olan Kuzey Lapça'dır.
Norveç'te diye yazılır çünkü sondaki harf sert ünsüzdür.
Norveçlilerin alfabesi 29 harften oluşuyor. Son üç harfe kadar yazılış olarak İngiliz alfabesinden hiçbir farkı yok.
Norveçlilerin çoğunluğunu oluşturanlar Cermen kökenli bir halktır. Yakın ülkelerdeki halklardan pek ayırt edilemezler. Genelde açık renk tenli, uzun boylu, kalın yapılı olurlar.
Norveç-Türk toplulukları çoğunlukla başkent Oslo'da yaşıyor; ancak Türklerin en yüksek oranı Oslo'ya gidip gelme mesafesinde bir şehir olan Drammen'de yaşıyor. Stavanger, Trondheim, Bergen, Bærum, Kristiansand, Fredrikstad ve Asker'de yaşayan önemli Türk toplulukları da var.
Şurada Paylaş! İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez.
Soğuk mevsim 3,8 ay uzunluğundadır ve 18 Kasım tarihinde başlayıp 11 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 3°C altındadır. Oslo bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -7°C iken yüksek sıcaklık -1°C düzeyindedir.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
İskandinavya bölgesinden yani Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda veya Faroe Adaları vatandaşı olan kişilere İskandinav denir.
Norveç'te Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar
Norveç'te 1 Ocak 2023 yılı itibariyle aylık brüt asgari ücret yaklaşık 35.000 NOK, aylık net asgari ücret ise yaklaşık 27.000 NOK, bu da yaklaşık 2700 Euro'ya denk geliyor.
Oslo'nun simgesi haline gelen Vigeland Heykel Parkı, dünyanın en büyük heykel parkı ve Norveç'in en ünlü turistik yerlerinden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri