Tam Burs: ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda “Burslu” olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek ÖSYM tarafından söz konusu programa yerleştirilen öğrenciler Tam bursa hak kazanır. Tam Burslu öğrencilerden belirtilen azami süre boyunca eğitim ücreti alınmaz.
Siz eğer tam burslu kazanırsanız belli koşulları koruduğunuz sürece bursunuz kesilmez ve eğitim için hiçbir ücret ödemezsiniz. Mesela her üniversitenin belli bir burs kriteri vardır. Genel not ortalaması 2,00'ın altına düşmemeli veya disiplin cezası almamalısınız gibi kriterleri olabilir.
Burslu üniversite özel üniversitelerin başarılı öğrencilere yönelik uyguladığı bir yöntemdir. Tüm okul giderleri okul tarafından kendisi karşılanmaktadır.
Bir üniversitenin yanında burslu yazıyorsa o ücretli üniversite demektir. Eğer sen burslu olarak kazanırsan ÖSYM bursu adı altında ücret ödemiyorsun. Bazı üniversiteler için de %50 burslu falan oluyor.
Tam burslu olabilmenin şartı Yüksek öğrenime geçiş sınavı olan Lys sınavından iyi bir derece alarak, tercih klavuzunda belirtilen Tam burslu bir bölüme başvuru yaparak o üniversite ve o bölüme yerleşebilmektir..
İlgili 17 soru bulundu
Buna göre; 5,6,7,8 hazırlık sınıfı ve 9,10,11'inci 2022 yılı için burs almaya hak kazanan öğrencilere aylık olarak verilecek burs miktarı 663,87 TL dir.
Özel Üniversiteler ve Burs İmkanları
Üniversite bursu için devlete başvurarak KYK bursundan yararlanılabilir. Buna ek olarak öğrenci, kurum ve özel vakıfların sınavlarına girerek ya da gerekliliklerine göz atarak başvuru seçeneklerini genişletebilirler.
Devlet bursu için üniversite öğrencisi başvuru yapmak istiyorsa iki farklı şekilde başvuru yapabilmektedir. İlk olarak E-Devlet üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait ”Burs/Öğrenim Kredisi Başvurusu” bölümünde gerçekleştirebilirler. İkinci başvuru yöntemi ise, KYK resmi internet sitesinde başvuru yapabilirler.
Burslu olunca burs alıyorsun, ücretsiz olunca para vermeden okuyorsun, ücretli olunca da para ödeyerek okuyorsun işte. devlet okulları ücretsiz, özel okullar ücretli. Ne gibi bir sıkıntı?
Burs veren üniversiteler kapsamında yer alan vakıf ve devlet üniversiteleri öğrencilere farklı oranlarda ve farklı imkânlarda burslar sağlamaktadır. Burs veren üniversitelerin, burs vermedeki en temel amacı öğrencinin başarısını desteklemektir.
Tam burs ile kayıt yaptıran öğrenciler yurt imkanından yararlanmak istemezlerse, kendilerine bir ödeme yapılmaz; daha sonra talep edenlere imkanlar çerçevesinde yurt sağlanır. 2. Üniversiteye % 25,% 50 veya % 75 burslu yerleştiğimde yurtlarda konaklama ücretinde herhangi bir indirim uygulanıyor mu?
Güz ve Bahar yarıyıllarında yurtta kalmış Kapsamlı Burslu öğrencilerden, izleyen yaz döneminde yurtta kalmak istemeleri durumunda yurt ücreti alınmaz. Güz veya Bahar yarıyıllarında burs ödemelerinde yurt farkı almış öğrencilerden yaz döneminde yurt ücreti alınır.
Yükseköğrenim gören öğrencilere normal öğrenim süresi kadar burs/kredi ödemesi yapılmaktadır. Öğrenim süresi uzayan öğrencilere burs/kredi ödemesi yapılmamaktadır.
Burslu: Burs karşılıksız olup öğrenciler, öğrenim ücretinin tamamından muaf tutulurlar. %75 İndirimli: İndirjm karşılıksız olup öğrenciler, öğrenim ücretinin yüzde yetmiş beşinden muaf tutulurlar. %50 İndirimli: İndirim karşılıksız olup öğrenciler, öğrenim ücretinin yarısından muaf tutulurlar.
%50 Burslu (“%50 İndirimli” kontenjandan yerleşmiş) öğrenciler azami burs süresi boyunca eğitim ücretinin yarısını öder. Yaz döneminde ders alan %50 Burslu öğrencilerden bu dersler için eğitim ücretinin yarısı alınır. %50 Burs sahibi öğrenciler, hak kazandıkları takdirde Üstün Başarı Bursu da alabilir.
Özel üniversitelerde başarısızlık durumlarında burs kesintisi yapılmaz. Bunun sebebi öğrencinin bursu o okula girmeye hak kazandığı yıl üniversite sınavında aldığı puan sayesinde kazanmasıdır. Daha sonradan eğitim hayatındaki yaşayacağı başarısızlıklar aldığı bursun kesilmesine sebep olmaz.
ÖSYM giriş burslarının azami öğretim süresi şöyledir: Önlisans programlarında 4 yıl, dört yıllık lisans programlarında 7 yıl ve altı yıllık programlarda ise 9 akademik yıl olarak yurt içinde geçerlidir.
Özel burslar, öğrencilerin akademik başarılarına, okudukları bölüm ve üniversiteye veya kurumlar tarafından belirlenecek diğer özelliklere dayalı olarak verilebilir. Bazı özel burslar, öğrencilerin üniversite masraflarını karşılamak için verilir.
Burs ödemeleri Yüksek lisansta 2500 TL, doktorada 3750 TL olarak belirlenmiştir. KYK burs ücretleri her yıl yeniden belirleniyor. 2024 yılının başında KYK burs ve kredi ücretlerinin zamlanması bekleniyor.
Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz. 2021-2022 eğitim öğretim yılında ortaöğrenim eğitim yardımı aylık 200,00 TL, yükseköğrenim bursu aylık 650,00 TL, yabancı uyruklu öğrenci yükseköğrenim bursu ise aylık 650,00 TL olarak belirlenmişti.
BURSLULUK ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Bursluluk sınavına giren ve başarı gösteren ortaokul ile lise öğrencilerine burs desteği veriliyor. Burs ödemeleri, okulların kapalı olduğu aylarda da hesaplara aktarılıyor. 2023 yılında geçerli olacak MEB İOKBS burs ücreti aylık 863 TL olarak belirlendi.
Özel üniversite okuyan KYK bursu alabilir mi? KYK'dan burs ya da kredi almak isteyen özel üniversite, vakıf üniversitesi öğrencileri de KYK'nın burs ya da kredi başvurularında bulunabilirler.
Tam Burs, öğrencilerin her yarıyılda en az normal ders yüklerini almaları ve tüm derslerine devam etmeleri koşuluyla, azami süre boyunca kesintisiz devam eder; not ortalaması veya ders geçme gibi konulardan etkilenmez. Ders yükü veya derslere devam koşullarını sağlamayan öğrencilerin Tam Bursu dondurulur.
Yukarıda da anlattığım gibi özel okullar puansız almaz. Ancak barajı geçemeyen öğrenciler için barajsız alan okullar da var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri