Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. e-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınır. Giriş yaptıktan sonra e-Devlet bünyesinde yer alan hizmetler arasından 'Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti' seçilir. Bu ekranda kişi e-Bordro dökümü alabilir.
Aile Hekimliği Maaş Bordrosu Sorgulama ekranı yayınlanmıştır. Sorgulama yapmak için http://sbu2.saglik.gov.tr/ahbordro/giris.aspx adresini kullanabilirsiniz.
Maaş bordronuzda aldığınız brüt ve net maaşın yanı sıra sigorta prim ödemeleri ve kesintileri de görebilirsiniz. Özel kurumlar ve bazı kamu kuruluşlarında sözleşmeli olarak çalışan 4C sigortalılar e-devlet uygulaması üzerinden maaş bordrosu görüntüleyemez.
İlgili 24 soru bulundu
Kimlik No'nuzu ve e-Devlet şifrenizi girin. Sisteme girdikten sonra e-Hizmetler'den ya da arama bölümünden yapacağınız işlemi bulun. e-Bordro sorgulamaları Maliye Bakanlığı hizmetleri arasında yer alıyor. Ardından hizmetin üzerine tıkladığınızda maaş bordronuzun detaylarını görebileceksiniz.
Genel ve özel bütçeli kurumlarda çalışan ve maaşları KBS üzerinden hesaplanan personelin maaş bordroları her ayın 14' ü sabahından itibaren e-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait maaş bordroları ise her zaman alınabilmektedir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Maaş bordrosu alamayan ya da maaş bordrosu olmayan kişiler, bazı yollarla kredi çekebiliyorlar. Bunlar: - Esnafların kredi çekebilmesi için gelir belgesi yıllık ciro evrakını ibraz etmesi gerekir. - Çiftçiler, tarla ve tarımsal varlıkların ibrazı ile gelir belgesiz kredi alabilirler.
SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan alabiliyorlar. Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacakların maaş bordroları “gelir belgesi” niteliğindedir. Dolayısıyla da bu kişilerin tek yapması gereken şey maaş bordrosunu e-devlet üzerinden çıkartmaktır.
Görülebileceği gibi işvereninizin size her ay ücret hesap pusulası, yani bordro vermesi yasal bir zorunluluk iken buna uymaması idari para cezası gerektiren bir durumdur. Yapmanız gereken bu zorunluluğu kendisine hatırlatmak olmalıdır. Aksi halde şikâyet hakkınızı (Türkiye İş ve Çalışma Kurumu'na) kullanabilirsiniz.
ÖZEL SEKTÖRDE MAAŞ BORDROSU NASIL ALINIR? Özel sektörde çalışanlar maaş bordrosu alabilmek için çalıştıkları kurumun İnsan Kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrolarını alabilir. Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir.
Maaş bordrosu temel itibariyle şahsın gelir tablosudur; onun kazancını gösterir. Bu nedenle birçok başvuru için istenen evraklar arasında yer alır. Bu başvuruların başında banka işlemleri gelir.
Maaş bordrosu, işverenin işçisine ödediği ücreti, vergilerin ve kesintilerin tamamını detaylı bir şekilde gösteren belgeye verilen isimdir. İşverenin maaş verdiği her işçi için maaş bordrosu düzenlenmelidir.
Genel ve kısa tabiriyle bordro, "işveren tarafından her ay işçiye ödenmesi gereken ücretin ve ücret üzerinden yapılan yasal ve özel kesintilerin gösterildiği kıymetli bir evraktır." Maaş bordrosu, işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü beyan ettiğini kanıtlayan belge niteliğindedir.
Yasal zorunluluk gereği maaş bordrolarının aylık olarak düzenlenmesi gerekir.Olası anlaşmazlık durumlarında esas alınmak üzere bordroların doğru şekilde düzenlenmesi ve muhafaza edilmesi esas yükümlülüktür.
maddesinde “İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (Ücret bordrosu) tutmaya mecburdurlar. Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret (...) üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz. Ücret bordrolarına en az aşağıdaki malümat yazılır.
Kısaca belirtmek gerekirse işverence işçiye verilen istihkakların parçalanması suretiyle ödenmesi ve kayıtlara geçirilmesi yöntemi yargıda "bordro hilesi" olarak adlandırılmaktadır.
Ailenin 2022 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2023 Mali Yılı için tespit edilen 46.000 (kırkaltıbin) TL'yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2022 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.
Devlet bursu için üniversite öğrencisi başvuru yapmak istiyorsa iki farklı şekilde başvuru yapabilmektedir. İlk olarak E-Devlet üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait ”Burs/Öğrenim Kredisi Başvurusu” bölümünde gerçekleştirebilirler. İkinci başvuru yöntemi ise, KYK resmi internet sitesinde başvuru yapabilirler.
Memurlar dışında özel sektörde istihdam edilen çalışanlar da maaş bordrolarını, çalıştıkları şirketlerin finans ve muhasebe birimlerinden, insan kaynakları departmanından talep ederek veya e-devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından görebilir.
e-Bordro, e-devlet üzerinden alınan elektronik bordro dökümüdür. Resmi geçerliliği olan bu belge bir çalışanın ihtiyacı olan tüm maaş bilgilerini içermektedir.
BAĞ-KUR'a bağlı serbest meslek çalışanları için gelirlerini gösteren vergi levhaları gelir belgesi niteliğindedir. Emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden temin edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri