Kendisinden sonra gelen bütün divan şairlerini etkilemiştir. Onun, Kerbela'da 1556 yılında içinde yaygın olan salgın bir hastalık sonucunda, veba veya koleradan öldüğü tahmin edilir. Nefsini yüceltmemek, kibir ve gurur yapmamak için şiirlerinde "boş, gereksiz, yersiz" anlamına gelen "fuzuli mahlasını kullanmıştır.
Gerçek adı Mehmed bin Süleyman olan şair hem "kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen kimse", hem de "yüce, üstün, erdemli" anlamına gelen Fuzuli mahlasıyla tanındı.
Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Fuzûlî'nin şiirlerinde beşerî aşkın hususiyetleri ile beraber, ilahi aşkın yansımaları da görülmektedir. Bunun yanında şair, zaman zaman kendi psikolojisini, birtakım duygularını ve toplumsal konuları da şiirine aksettirmiştir.
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483 de Hillah'da doğdu ve 1556'da Kerbela ya da Bağdat'da Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman'dır. Türk Bayat boyundan veya Kürt olduğu aktarılmaktadır.
Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Şikâyetname adlı eseri de Fuzulî'nin emeklilik beratını bir vakfa götürüp karşılığı için başvurmasını, sonrasında yaşananlar sonucunda eli boş dönmesini ve söz konusu vakıfta gördüğü yozlaşmayı devlet adamı Koca Nişancı Celalzâde Mustafa Çelebi'ye ilettiği mektubudur.
I. Süleyman'nin Bağdat'ı fethinden sonra (1534) padişaha kasideler (Arapça: قصيدة, çoğul qasā'id, قــصــائـد; Farsça: قصیده) sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Maaşını alamayınca Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Farslar İranlı bir ulustur.
Buna rağmen İran sözcüğü, Fars veya Pers sözcüğünün eş anlamlısı olarak değil, Aryen ırkının ülkesi anlamında coğrafi bir terim olmakla beraber, günümüzde bile Türk, Arap, Fars, Beluc, Peştu gibi kavimlerin birlikte yaşamış oldukları ülkeye verilen genel bir isim olduğunu görmekteyiz.
Bu itibarla ilk kasidesini Akkoyunlu Elvend Bey'e sunmuştur. 1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçtiği sırada Fuzûlî, edebiyat alanında oldukça tanınmış, genç ve gözde bir şairdi.
Fuzuli, 16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor.
Adını şair Fuzûlî'den almıştır. Düzlük arazide, Aras Nehri kolu olan Köndelençay'ın (Azerice: Göndələnçay) sağ kıyısında yer alır. Bakü'den 318 km uzaktadır.
Fuzuli, Arapça kökenli bir isim olup "gereksiz", "lüzumsuz" anlamlarına gelir. Ancak bu isim genellikle 16. yüzyılın ünlü Divan edebiyatı şairi Fuzûlî'nin adıyla bilinir ve bu nedenle edebiyat ve kültürle özdeşleştirilir.
Fuzuli TDK sözlük anlamı yersiz ve gereksiz demektir. Bu kelime aynı zamanda bir şair lakabı olarak biliniyor. Fuzuli kelimesinin anlamları arasında gereksiz yapılan işler de yer alıyor. Fazlalık olarak yapılan her türlü iş veya masraf fuzuli kelimesi ile ifade ediliyor.
Acem, Arapların kendileri haricindeki yabancılar için kullandığı bu sözcük, Osmanlılar tarafından ise genellikle İranlıları nitelemek için kullanılmıştır. Bu sebepten dolayı Türkçeye de İranlı anlamında kullanılan bir sözcük olarak geçmiştir. Osmanlılar döneminde İran'dan gelen insanlar için kullanılırdı.
Büyük Safevi lideri Şah Abbas, Şah ismail, Afşar Hanedanı ve lideri Nadir Şah ve günümüz İran dini lideri Ayetullah Hamaney Türk kökenlidir.
İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır.
*Fuzûlî'nin Leylâ vü Mecnûn'u kendisinden önce ve sonra yazılmış olan Leylâ vü Mecnûn mesnevilerinin en güzeli olup, Türk edebiyatının ünlü eserlerindendir. *Mesnevi olan eser, 3096 beyitten oluşmuştur. *Fuzûlî, Leylâ vü Mecnûn'u 1534 tarihinde tamamlayarak, Bağdat valisi Üveys (Veys) Bey'e sunmuştur.
Fuzûlî'nin Türkçe Dîvân'ında 1 dibace, 42 kaside, 294 gazel, 2 terci-bend, 2 müseddes, 2 tahmis, 3 muhammes, 3 murabba, 42 mukatta, 76 rubai bulunmaktadır.
[1] Çağatay şiirinin büyük ustası Ali Şir Nevâyî ve Osmanlı şairlerinden Necâtî'nin şiirlerine yazdığı nazirelerden, onların şiir anlayışından etkilendiğini anlıyoruz. Bu etkileniş Fuzûlî'yi iki muhit arasında köprü konumuna getirmiştir. Ayrıca Fuzûlî'nin üzerinde Hâfız-ı Şirâzi'nin de büyük etkisi görülmektedir.
Fuzûlî, geleneğin etkisiyle Leylâ ile Mecnûn mesnevisi yazmış bir sanatçıdır. Söz konusu mesneviyi yazma gerekçesini eserinde detaylıca anlatmaktadır. Şair, hem Leylâ ile Mecnûn mesnevisi yazmış hem Leylâ ile Mecnûn vb. aşk kahramanlarını tenkit etmiştir.
ÖZ: 18. yüzyılın ikinci yarısı ile 19. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşa- yan Sâlim, 1804 yılında Fuzûlî'nin Rind ü Zâhid adlı Farsça mensur ese- rini Muhâvere-i Rind ü Zâhid adıyla Türkçeye tercüme etmiştir. Baştan sona kadar iki kişinin karşılıklı konuşmasından ibaret olan eser mensur münazara türündedir.
Su Kasidesi Fuzûlî'nin kasidelerinden biridir. Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri