Virüs alındıktan 2-3 saat sonra, kırıklık, burun akıntısı, hafif ateş, öksürük, gözlerde kızarma ve yaşarma gibi semptomlarla kendini belli eder ve 7-10 günde kendiliğinden geçer.
Soğuk ve kuru havalarda da mukus üretimi gerçekleşir ve bu üretim, sert havalara karşı vücudun doğal bir korumasıdır. Burun akıntısı kaç gün sürer sorusuna da, burun akıntısına neden olan gerekçelere göre farklı yanıtlar verilebilir. Örneğin, soğuk algınlığı kaynaklı burun akıntısı yaklaşık 1 hafta boyunca sürebilir.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Burun akıntısı yaygın olarak görülür ve kendiliğinden iyileşebilir ancak bazı durumlar başka ciddi problemlerin habercisi olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Temelde gribal enfeksiyonlar, burnun tahriş edilmesi, sinüzit, sinüslerle ilgili hastalıklar su gibi burun akıntısına yol açabilir. Bazen çok yaygın olmamakla beraber migren, tümörler ya da yabancı cisimler de burnun su gibi akmasına neden olabilir.
Birçok virüs çeşidi burun ya da boğaza yerleşerek nezleye sebep olabilir. Yetişkinler genelde yılda 1 ya da 2 kez nezle geçirirken bebek ya da çocuklarda bu oran daha fazladır. Çoğunlukla zararsız olarak görülen bu hastalıkta, 7 ila 10 gün gibi kısa bir süre içerisinde iyileşme beklenir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Burun akıntısı, nostril olarak da bilinen burun deliklerinden mukus (sümük) akışı olmasına verilen isimdir. Mukus, insan vücudundaki sindirim sistemini ve solunum sistemini bir nevi yağlama görevi üstlenen ve midenin kendi kendini sindirmesini önleyen bir salgıdır.
PAROL HOT PEDIATRİK; üst solunum yollarının akut enfeksiyonlarına bağlı ateş, burun tıkanıklığı, hapşırma ve burun akıntısı gibi belirtilerinin giderilmesi için kullanılır.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir. Ancak, semptomlar 7 günden fazla sürerse, bakteriyel bir enfeksiyon olabilir bu yüzden en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.
Soğuk algınlığının özel bir tedavisi yoktur. Hastada sinüzit, bronşit veya orta kulak enfeksiyonu gelişmemişse antibiyotik kullanılmaz. Hastalık belirtileri genellikle 10 gün sürer. Ancak komplikasyon oluşursa hastalık süresi uzar.
Soğuk Algınlığı ve Grip Nasıl Ayırt Edilir? Soğuk algınlığı/nezle ile grip arasındaki en belirgin fark; soğuk algınlığında burun akıntısının var olması, gripte ise genel olarak olmamasıdır. Bunun ile birlikte soğuk algınlığı gribe göre çok daha basit ilerleyen ve büyük riskler göstermeyen bir rahatsızlıktır.
Akut sinüzit semptomları (burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yüzde ağrı/basınç ve koku duyusunda azalma) dört haftadan daha kısa sürer ve genellikle soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanır. Subakut sinüzit belirtileri ise 4 ila 12 hafta sürer.
Bal ve limon: Bal ve limon hem bağışıklık sistemini güçlendirici hem de anti-enflamatuar özellikleriyle bilinen doğal maddelerdir. 1 bardak kadar sıcak suya 1 yemek kaşığı bal ve birkaç damla limon suyu ekleyerek içmek burun akıntısını hafifletmeye yardımcı olur.
Grip ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısı, aksırma, burun ve boğazda kaşıntı, baş ağrısı, adale ağrısı, boğaz ağrısı, vücut kırıklığı, ateş, nezle, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi durumlarda kullanılır.
Eğer burun yanması soğuk algınlığı, grip gibi bir sorundan kaynaklıysa burundaki tıkanıklık için sıcak sudan gelen buharı solumak, kusma ya da ishal kaynaklı sıvı kaybını gidermek için su tüketmek, bol bol dinlenmek önerilebilir. Evdeki nem oranını artırmak nefes almayı kolaylaştırabilir be rahatsızlığı azaltabilir.
Başınızı Yüksekte Tutun
Bu yüzden, mukus başa doğru akar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu da muhtemelen sabahları sinüs bağ ağrısıyla uyanmanıza sebep olur. Başınızı birkaç yastık kullanarak yükseltmek sinüslerin daha rahat akmasını sağlayacaktır.
Burun akıntısı durumunda tuzlu su uygulaması da tercih edilebilir. Bunun için bir bardak ılı suya 1 çay kaşığı kadar tuz eklenip burun deliklerine sıkılabilir.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler sıklıkla kullanılır. Tedavide aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir.
Nezle ile grip arasındaki en büyük fark gripte burun akıntısı ve hapşırma olmamasıdır. Ayrıca gripte yüksek ateş olağan bir bulgu ilken nezlede nadir olur baş ağrısı eklem ve kas ağrıları gripte olabilir nezlede beklenmez. Nezle gribe göre daha hafif atlatılan bir hastalıktır.
Dinlenme, bol sıvı tüketimi, ateş düşürücü ilaçlar, burun açıcı spreyler ve öksürük şurupları gibi semptomları hafifletmeye yönelik önlemler alınabilir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak ve kalabalık ortamlardan kaçınmak da enfeksiyon riskini azaltmada önemli rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri