Şeker, yağ ve işlenmiş gıdalardan uzak durmanın yanı sıra, özellikle protein yönünden zengin olan kuruyemiş, balık, yoğurt ve yumurta gibi besinleri tercih etmek, burnu çevreleyen dokunun operasyon sonrası yeniden inşa edilmesine yardımcı olur.
Yeterli miktarda protein tükettiğinizden emin olun ancak aşırıya kaçmayın, yeterli protein tüketimi vücut dokularının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olur. Kas kütlesini korumak ve geliştirmek, operasyon sonrası dokuların iyileşmesi için yumurta, yoğurt, balık, et gibi kaliteli protein kaynakları tüketin.
İlk günlerde çok katı ve sert gıdaların yenmemesi ve çok sıcak sıvıların tüketilmemesi gerekir. Protein ve lifli beslenme önerilir. Alkol kullanılması kanama riskini ve ödemi artırabilir. Ayrıca hastanın hem ödem yapıcı hem de tansiyon arttırıcı etkileri nedeni ile tuz kullanımına dikkat etmesi gerekir.
Hafif ve yumuşak gıdalar işlem sonrası için idealdir. İlk gün meyve suyu ve çorba (sıcak veya soğuk olmamalı) gibi sıvı beslenebilirsiniz. Sonrası için ise birkaç gün yoğurt, yulaf ezmesi, çorba gibi yumuşak gıdalar tercih edin.
* Aşırı güneş, hamam, sauna, solarium operasyondan sonraki 3 ay boyunca önerilmez. Dilediğiniz zaman ılık banyo yapmakta sakınca yoktur. * 3 ay boyunca burnunuza sert darbeler almaktan kaçınınız.
İlgili 26 soru bulundu
Ameliyattan 2-3 saat sonra sulu gıdalar ile beslenmeniz başlar ve dolaşmanıza izin verilir. Beslenmede yumuşak gıdalar tercih edilmeli, ilk 1 hafta sert tost, çekirdek, ayva, dürüm gibi dişleri zorlayacak gıdalar yenmemelidir.
Ameliyat sonrasında 4 gün boyunca katı yiyeceklerden, kuru yiyeceklerden uzak durmanızı öneririz. Yiyeceğiniz yemeğin dikkat olmamasına önem gösteriniz. Sulu ve yumuşak gıdalar aynı zamanda fazla çiğneme hareketi gerektirmeyen gıdalar daha iyi olacaktır.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
4-C vitamini içeren besinler: C vitamini, kollajen üretimi için önemlidir ve doku iyileşmesini destekler. Yaz mevsimi, C vitamini içeren taze meyve ve sebzelerin bol olduğu bir dönemdir. Portakal, çilek, mango, kivi, brokoli, biber gibi C vitamini açısından zengin besinleri tüketmek, iyileşme sürecini destekleyebilir.
Burun İçi Yaraların Geçme Süresi
Genellikle burun ameliyatı sonrasında oluşan burun içi yaraların iyileşme süreci 7 veya 14 gün arasında tamamlanır.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
Burun içine bir antibiyotik merhem uygulayın. Ödem çözücü olarak 1. haftadan itibaren maydanoz suyu, yeşil çay ve ananas suyu içebilirsiniz.
Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayınız.
Pansumanları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 1 hafta boyunca saçlarınızı yıkamayın, kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. Burun tamponlarınızı ve dış pansumanı ıslatmayın. 1 hafta boyunca aşırı gülmekten ve abartılı mimik hareketlerinden kaçının.
Bitkisel çaylar (yeşil çay,limonlu çay vb.) kanama riskini artırabildiği için, cerrahi müdahale 1 hafta öncesi ve 1 hafta sonrasında kullanılmaması gerekir. Siyah çay içebilirsiniz.
Bu sayede ödem ve şişlik riski azalırken, iyileşme süreci daha hızlı ilerler. Ancak uzman doktorunuzun onayıyla ve belirli bir süre sonra (genellikle ameliyatın üzerinden 6 hafta geçtikten sonra) yan yatmaya başlayabilirsiniz.
Ameliyat sonrası ilk günlerden itibaren yağsız, kaymaksız süt tüketilebilir. Sütün -gaz gibi-sorunlara yol açtığı hastalarımızın laktozsuz süt tercih etmeleri yerinde olacaktır. Oda ısısındaki süt, protein tozunun birlikte kullanımı için de iyi bir alternatiftir. türlü et ve sebze tüketilebilir.
Gazlı İçeceklerden Uzak Durulması Özellikle ameliyat sonrası soda ve cola gibi içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Soda faydalı içecekler sınıfında olsa da ameliyat sonrası midede ani basınçlar oluşturmasından ameliyat bölgesinde hasarlara neden olabilmektedir.
Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşır ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilir.
Ameliyat sonrası beş gün süreyle hastalara antibiyotik verilir. Burun estetiği ameliyatı sonrasın da çok fazla ağrı sızı olmasa da yine hastalara ağrı kesici haplar tavsiye edilmektedir.
Genellikle hastalar sekiz ile dokuz gün sonra normal iş hayatlarına dönebilmektedirler. İş yaşamına döndüklerinde iş arkadaşları tarafından belli olmamaktadır. Ancak burunda şeklin tam ortaya çıkması aylar sürer. Burun estetiği ameliyatı sonrasında ilk aylarda burun ucu derisinde bir ödem olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri