Ameliyattan bir gün sonra her zaman ki sabun – şampuan alışkanlıklarınıza geri dönebilirsiniz. Fakat yüz bölgenizi ıslatmamalı – yıkamamalısınız. Yüzünüzü yıkamak için yaklaşık bir hafta beklemeniz gerekmektedir.
Ameliyattan 2 gün sonra baş geriye alınarak duşa girilebilir. 1 hafta sonra rahat duş alınabilir. 1, 3 ve 6'ıncı ay ile 1'inci sene kontrolleri aksatılmamalıdır.
Burun estetiği sonrası burun üstündeki yağlanmayı her akşam yatmadan önce temizlemeliyiz. Bu sabun, şampuan veya yüz yıkama jelleri ile yapabilirsiniz. Yine duş alırken burun temizliği dikkatlice yapılmalıdır.
Rinoplasti Sonrası Cilt Bakımı
Hekimler hastalara; rinoplasti sonrası cilt bakımına başlamak için operasyonun etkilerinin geçmesini beklemeyi öneriyor. Bu süre hastadan hastaya değişiklik gösteriyor. Ancak yaklaşık 1 aylık süre yeterli oluyor.
Özellikle burun bölgesi düzenli peeling yapılarak temizlenmelidir. Uygulama sırasında çok sert ürünler kullanılmamalıdır. Peelingin bölgeye parmak uçlarıyla nazik hareketlerle uygulanması daha uygundur. Bu süreçte yağlanmayı azaltmak için nemlendirici ürünler kullanmaya ara verilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Burun estetiği ameliyatı direkt yüz bölgesine yapılan bir müdahaledir. Bu müdahaleden sonra burun bölgesi uzun süre bantlı kaldığı için özellikle burun cildinde olmak üzere yüzün genelinde yağlanma ve buna bağlı olarak siyah nokta ve sivilcelenme sorunları ortaya çıkabilir.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir. Bu nedenle, burun açıldığında ana hatları ile burnun biçimini değerlendirebilmek çok önemlidir.
Bu nedenle burun ameliyatından sonraki ilk 3 hafta o bölgede kan dolaşımını artıran fiziksel aktivitelere izin verilmez. Cinsel aktivite de bu aktivite grubuna girdiği için ameliyat sonrası 3. haftadan önce cinsel ilişki önerilmez.
Gece yatmadan önce her iki burun deliğinize nohut büyüklüğünde krem sıkıp kuvvetlice içinize doğru çekin. Sabah kalktığınızda burnunuzu sıkmadan hafifçe sümkürerek temizleyin. * Ameliyattan sonra 6-12 hafta koku almanız eskisi gibi olmayabilir.
Burun kalıbı çıkartıldıktan sonra size burun masajını anlatıp öğreteceğim. Bu masajı günde 4-5 kez ve en az bir hafta süreyle uygulayacaksınız. Burun içi spreyini ameliyat sonrası 15 gün, burun ucu dikiş yeri kremini ise 10 gün uygulamalısınız.
Ameliyattan sonra, enfeksiyondan korunmak için 1 ay denize-havuza girmemeniz önerilir. 2 ay gözlük kullanılmaz (güneş gözlüğü dahil), 2 ay güneşten korunmak gerekir. Bunun için şapka takmak veya doğrudan güneşe çıkılacağı zaman yüksek faktörlü güneş koruyucu (50+ faktör) kullanmak gerekir.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Burunda oluşan kabukları temizlemek için doktorun önerdiği krem ve spreyler kullanılabilir. Temizlik için bunun dışında bir şey kullanmaya yada yapmaya gerek yoktur. Gece yatmadan önce sürülecek krem kabukların temizlenmesinde yardımcı olacaktır.
Burun estetiği sonrası beslenme
Ameliyat sonrasında 4 gün boyunca katı yiyeceklerden, kuru yiyeceklerden uzak durmanızı öneririz.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Burun estetiği sonrasında yapılması gereken faaliyetler
Hastalar 2 gün süreyle, başını yüksekte tutmak amacıyla en az 2 yastıkla yatmalıdır. Yan tarafa dönük şekilde yatılırsa burun ve göz kapağının altında kalan bölgede şişme oluşacaktır. Bu nedenle 1 hafta baş yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur.
Burun ameliyatı olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu burun yapısına alınan travmalardır. Küçük el çarpmaları ya da el çarpmaları gibi hafif darbeler burun yapısında bozulmaya sebep olmaz. Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, darbe alma vb.) burnun şeklini bozulmasına sebep olabilir.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir. Burun şişliği biraz ameliyatın nasıl yapıldığına da bağlıdır. Açık yapılan ameliyatların iyileşme süreci kapalı yapılan ameliyatlara göre daha uzun sürmektedir. Ameliyattan sonraki birkaç hafta çok önemlidir.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Ayrıca gülerken dikişlere zarar verebileceğini düşünen çok fazla hasta ile karşılaşmak mümkündür. Operasyondan sonra gülmek ya da konuşmak burun şekli için tehlike yaratmıyor. Dolayısıyla gülerken dikişlerde de hasar meydana gelmiyor.
Burun estetiğinin gülüşü değiştirmeyeceği ve olumsuz anlamda etkilemeyeceği bilinmelidir. Ameliyattan sonra hastaların bir süre çok rahat şekilde konuşamaması ve gülme gibi mimikleri rahat şekilde yerine getirememesi kalıcı olan bir durum değildir. İyileşme süreci içerisinde yüz kasları da yerine oturacaktır.
İnce derili kişilerde iyileşme süreci yaklaşık 1 yıl olmaktadır. Kalın derili kişilerde ise iyileşme süreci yaklaşık 1.5-2 yıl olmaktadır. İyileşme sürecinin tamamlanması ile burun şeklinin son hali ortaya çıkmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri