Burun genel olarak kanlanması zengin bir organdır. Yüzü bölgesinde orta yerinde yer aldığından dış etkenlere ve darbelere karşı çok açık bir konumu vardır. Rinoplasti ameliyatı sonrasında hastalara cinsel birleşmenin önerilmediği en önemli dönem ilk üç haftalık süreçtir.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Yedinci günden sonra ise burun ateli ve tamponu alınır. çoğu doktor ve bende dahil 7. günden sonra ılık su ile duş almaya izin veririz. Ancak boy abdesti alırken veya normal abdest alırken burunu su çekilmesi yine sakıncalıdır. Ameliyatın üzerinden 14 geçtikten sonra ise buruna su çekilip abdest alınabilir.
Bu sayede ödem ve şişlik riski azalırken, iyileşme süreci daha hızlı ilerler. Ancak uzman doktorunuzun onayıyla ve belirli bir süre sonra (genellikle ameliyatın üzerinden 6 hafta geçtikten sonra) yan yatmaya başlayabilirsiniz.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Burun ameliyatından sonra en az 3 ay boyunca yüz üstü yatılması önerilmez. Özellikle ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatılmalıdır.
Burun estetiği sonrası gülme ve dudak büzme hareketiniz bir müddet kısıtlı olabilir, asla zorlamayınız.üst dudağınızı gerektiğinden fazla yukarı kaldırmaya çalışmayınız. Ameliyatı sonrası dört hafta süreyle efor gerektiren egzersizlerden kaçınınız.
Ayrıca gülerken dikişlere zarar verebileceğini düşünen çok fazla hasta ile karşılaşmak mümkündür. Operasyondan sonra gülmek ya da konuşmak burun şekli için tehlike yaratmıyor. Dolayısıyla gülerken dikişlerde de hasar meydana gelmiyor.
En iyi şekilde bakılması ve iyileşme sürecine çok dikkat edilmesi sayesinde burun estetik ameliyatından sonra 1 sene içerisinde toparlanır. Yani en son görüntünün net bir şekilde anlaşılabilmesi için 1 yıl cevabını vermek doğru olacaktır. 6. aydan sonra sonuca en yakın görünümleri elde etmek mümkündür.
Ancak yaranın iyileşmesi hâlinde, sargı açılmış olsun veya olmasın, mesh bozulur. Sargı veya alçı eğer abdest veya gusül uzuvlarının çoğunluğunu kaplamış ise abdest almak yerine teyemmüm edilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/102, 260, 280 vd.). “Eğer cünüp iseniz iyice (yıkanıp) temizlenin.
Burun kıllarını ameliyat öncesi koparmayınız ve aldırmak için bir girişimde bulunmayınız çünkü bu hareketler kıl kökünde enfeksiyona neden olabilmektedir. Ameliyatın başında cerrahınız burun kıllarını steril koşullarda kestikten sonra ameliyata başlayacaktır.
Ameliyattan sonra, enfeksiyondan korunmak için 1 ay denize-havuza girmemeniz önerilir. 2 ay gözlük kullanılmaz (güneş gözlüğü dahil), 2 ay güneşten korunmak gerekir. Bunun için şapka takmak veya doğrudan güneşe çıkılacağı zaman yüksek faktörlü güneş koruyucu (50+ faktör) kullanmak gerekir.
Yine vajinada dikişi olan kadının dikişlerinin iyileşmesi yaklaşık 2 hafta kadar sürer ve dikişler iyileşmeden önce ilişkiye girilmesi aşırı ağrıya neden olabilmekte ve dikişlere zarar verebilmektedir. Bu sebeple, epizyotomi dikişi olan hastalar doktor kontrolünde izin verilmeden cinsel ilişkiye başlamamalıdır.
İLİŞKİ SONRASI 30 DAKİKA YATILMALI
İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır. Erkek de meni kaçağını azaltmak için birkaç dakika kadar kendini geri çekmemelidir.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler.
Eğilmek buruna zarar verir mi? Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Burun ameliyatı olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu burun yapısına alınan travmalardır. Küçük el çarpmaları ya da el çarpmaları gibi hafif darbeler burun yapısında bozulmaya sebep olmaz. Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, darbe alma vb.) burnun şeklini bozulmasına sebep olabilir.
* Aşırı güneş, hamam, sauna, solarium operasyondan sonraki 3 ay boyunca önerilmez. Dilediğiniz zaman ılık banyo yapmakta sakınca yoktur. * 3 ay boyunca burnunuza sert darbeler almaktan kaçınınız.
Burun ameliyatları sonrası, burun estetiği ameliyatı sonrası ilk aylarda iyileşme biraz daha hızlı olmakla birlikte iyileşmenin tamamlanması 6 ayla 1 yılı bulabilir. Değişiklikler ilk 6 ayda yüzde 60-70 oranında gerçekleşir. Ödem azalır, şişlikler azalır.
Bu süre kalın ciltli hastalarda en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıldır” şeklinde konuştu.
Bu konuda kesin karar vermek için en az 6 ay beklemek ve burun şeklini iyice gözlemlemek gerekmektedir. Eğer ödem ve şişlikler indiği halde burun ucunun aşağıya doğru kaymaya devam ettiği fark edilirse revizyon rinoplasti cerrahisine ihtiyaç duyulabilir.
Burnunuzun içindeki yaraların geçmesinin ve burun içi ödeminin azalmasının 3-4 haftada olacağını hatırlayınız. Bu yüzden burnunuzda tamponlar alındığında tıkanıklık olabileceğini unutmayınız. Yara iyileşmesi sırasında burun içinde aşırı kabuklanmalar olabilir.
Operasyondan sonraki günlerde yatış pozisyonuna dikkat etmek gerekiyor. Başı yüksekte tutacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur. Burun ameliyatı sonrası yan yatmak burun ve göz kapakları arasındaki bölgede şişme oluşturur.
Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri