Özellikle burun tıkanıklığı ya da burundan nefes alamama problemleri gibi sorunlar ameliyat olan kişinin hayat kalitesini ve psikolojisini de etkileyen konuların başında gelmektedir. Burun tıkanıklığı, rinoplasti ameliyatından sonra doğal olarak görülen bir belirtidir.
Burun estetiği ameliyatından sonra nefes alma ilk birkaç gün boyunca zor olabilir. Ancak, iyileşme süreci devam ettikçe burun dokuları da toparlar ve nefes alma genellikle birkaç hafta içinde düzelir.
Ameliyat sonrası ilk 1-2 hafta burundaki iyileşmekte olan bölgeler, kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. Burun spreyi ve nemlendirici damlaları düzenli kullanmanız bu süreci rahat atlatmanızı sağlayacaktır. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve burun normal sağlığına kavuşacaktır.
* Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda zaman zaman burnunuzda tıkanıklık ve nefes alma problemi, burun içinde kuruluk, burnunuz sabah kalktığınız zaman şiş ve ucunun hissiz olması görülebilir.Telaşlanılacak bir durum yoktur bu şikayetleriniz zamanla geçecektir.
Ameliyat sonrası ilk saatlerde burundan iyi nefes alırken, burun içi ödem, şişlikler nedeniyle akşama burun tıkanıklığı başlar. ilk hafta bu beklenen ve doğal bir durumdur ve geçicidir. Burun içine günde 2 kez krem ve 3-4 kez sinomarin deniz suyu yapılmalıdır. Burun tıkanıklığına bağlı boğaz kuruluğu olacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Burun tıkanıklığı, burun dokularını tahriş eden bir etkenden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Ancak aynada izlediğiniz burun görüntünüzün şimdi halinden bile ne kadar çok değiştiğini kolayca fark edebilirsiniz. Operasyonun kapsamına göre tampon çıktıktan sonraki ilk süreçlerde burnunuzda ödem miktarı oldukça fazla olacaktır. Ödemin tamamen geçmesi için yaklaşık 60 günlük bir süreç gereklidir.
Yatma Şekli. Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Temizleme için ılık suyu veya burun estetiği ameliyatınızı yapan doktorunuzun verdiği okyanus suyu içeren spreyleri burna çekmek iyidir ama burnu sıkarak sümkürmek zararlı olabilir. Suyu buruna çekip fazla suyun kendiliğinden akmasını beklemek sonrasında pamuklu kulak çubuğu ile temizlemek gerek.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Başı yüksekte tutacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur. Burun ameliyatı sonrası yan yatmak burun ve göz kapakları arasındaki bölgede şişme oluşturur. Burun estetiği sonrası ödem ve şişlik oluşması oldukça normaldir.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Septum deviasyonu, burundaki kemik ve kıkırdak yapının doğru yerleşmemesi ya da eğriliği sebebiyle nefes alıp vermenin zorlaşması, hatta bazı durumlarda burun deliklerinin tamamen kapanmasıyla nefes almanın imkansız hale gelmesi durumudur.
Günde bir fincan papatya çayı ya da kuşburnu içmek göğüs ağrılarına ve nefes darlığına iyi gelir. Nefes açmak için düzenli aralıklarla nane çiğnemek de işe yarayabilir. Nanelerin taze olmasına özen gösterilmeli, yemeklerde ise kuru nane kullanılmalıdır.
Estetik burun ameliyatı sırasında bu yapıların tamamen çıkarılması ya da harap edilmesi nefes almayı kolaylaştırır ancak alınan nefesin kalitesini çok bozar. Sanki ağızdan nefes alınıyormuş gibi hissedilir. Alerjik konka büyümesine bağlı nefes sorunları için çeşitli cerrahi yöntemler önerilmiştir.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Burnunuzun içindeki yaraların geçmesinin ve burun içi ödeminin azalmasının 3-4 haftada olacağını hatırlayınız. Bu yüzden burnunuzda tamponlar alındığında tıkanıklık olabileceğini unutmayınız. Yara iyileşmesi sırasında burun içinde aşırı kabuklanmalar olabilir.
Ameliyattan sonra bir süre deniz, havuz, hamam, solaryum ve sauna gibi yerlere gidilmemelidir. Buralarda burnun darbe alma ve iltihap kapma riski vardır. Burun ameliyatından sonra 3 ay cilt bakımı yaptırılmamalıdır. Futbol, voleybol, basketbol gibi top ile oynanan spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır.
Burun estetiği sonrası hapşırma ve gülme konusu kadar merak edilen bir diğer husus ise eğilme konusudur. Ameliyattan sonra eğilmenin burunda bozukluk oluşturacağına dair yaygın bir kanı var. Hekimler, Burun ameliyatından sonra eğilmenin herhangi bir zararı olmadığını söylüyor. Yavaşça eğilmek burnunuza zarar vermiyor.
Silikon Burun Tamponu
Hastanın nefes almasını sağlamasının yanı sıra anatomik yapıların hareket etmesini de önler. Böylece cerrahi operasyonu da destekler. İşleme göre 3-5 gün veya daha fazla bir süre burunda kalır. Hasta, rahat nefes alması için tamponun içini tazyikli spreylerle temiz tutmalıdır.
Burun tamponu çıkarma işlemi çok kısa sürdüğünden, acı hissedilmediğinden ve hemen ardından çok rahat, dolu dolu bir nefes alma gerçekleştiği için de ekstra bir rahatlama olur.
Dispne yani nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi hissi olarak tanımlanabilir. Nefes darlığına neden olan hastlıklar; * Astım: Astımdaki nefes darlığı tipiktir. Yani devamlı, sürekli olarak devam eden bir nefes darlığı değildir. Zaman zaman ataklar olur.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Tüm üst solunum yolları ve akciğerleri etkilen burun tıkanıklığı kalp krizi riskini de artırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri