Lokum nasıl servis edilir? Türk mutfağında bulunan yemek ve tatlıların birden fazla sunum şekilleri vardır. Durum lokumda da aynıdır. Lokum mendilin içinde servis edildiği gibi; şekerli, orta ve sade Türk kahvesi yanında kahve içimi boyunca emilme suretiyle de ikram edilir.
Özellikle bayramlarda ve özel günlerde, mevlitlerde ve kutsal günlerde dağıtılan Türk lokumu, bugün gerek misafirlere ikram etmek için, gerekse de kahvenin yanında tüketmek için her evde mutlaka bulunur. Aynı zamanda yeni doğum yapmış olanlara ya da bir hastalıktan kurtulmuş olanlara da hediye olarak götürülür.
Türklerin sohbetleri tatlandıracak kahvesi ve lokumu meşhurdur. O nedenle kahvenin yanına naneli lokum çokiyi gider. Kahvenin hafif idrar söktürücü özelliği olması nedeniyle küçük bir bardak su ve lokum ile ikram edilir. Böylece kahvenin zararlı etkisi önlenmiş olur.
Doğrulanmış Cevap. ☆Lokum günümüzde kız isteme sırasında,kahve içerken,bayram ziyaretlerinde ,düğün,sünnet töreni vb. etkinliklerde ikram edilir.
Gerek özel günlerde, kutsal günlerde hayır amaçlı dağıtmak için, gerekse de çay ve kahve saatlerinde ikramlık olarak kullanmak için her evde mutlaka bulunur. Örneğin birinin çocuğu mu doğdu? Hemen hayır yapmak ve bu özel günü kutlamak için sokaktaki insanlara, tanıdıklarına ya da tanımadıklarına lokum dağıtır.
İlgili 35 soru bulundu
Bunlardan biri de lokma dağıtımı olmaktadır. Lokma dağıtılarak ölünün arkasından iyi anılması ve daha fazla sevap alınması sağlanmaktadır. Böylece hem ölen kişi rahat edecek hem de yakınlarının biraz da olsa huzur bulmalarına yardımcı olmaktadır.
Pişme işlemi tamamlandıktan sonra lokum içerisine nişasta serpilmiş ahşap kalıplara alınıp soğutulur. Lokum soğuduktan sonra kesme işlemi yapılır ve yapışmasın diye pudra şekeri ile kaplanır.
Rüyada lokum dağıtmak, rüya sahibinin çevresinde yardıma muhtaç birine yardım edeceği anlamını taşır. Rüyada lokum dağıtmak, rüya sahibinin hayırlı kişilerle kurduğu dostluklar sayesinde güzel günler geçireceğine ve bol kazançlar elde edeceğine işaret eder.
Arapçada "rahat-ul hulküm" (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, kimi kaynaklara göre 15. yüzyıldan beri Anadolu'da yapılmaktadır.
Kahve içerdiği kafein sebebiyle kandaki şekerin beyine taşınmasını sağlayan madde ile yarışarak beyin dokusunda şeker ihtiyacını artırır. Ayrıca kahvenin hafif diüretik (idrar söktürücü) etkisi olması sebebiyle küçük bir bardak su ve lokum ile ikram edilir. Böylece kahvenin zararlı etkisi önlenmiş olur.
Asırlardır hayatımızda olan lokum, Türk kahvesinin yanına en çok yakışan kahve yanı ikramlıklardan bir tanesidir. Lokum, kültürümüzde özel bir yere sahip olduğu için Türk kahvesi ile ikram edildiğinde geleneksel Türk damak tadını en güzel şekilde yansıtır.
Eğer misafir suyu kahveden önce içerse bu karnının aç olduğuna işaretmiş, ev sahibi bunun üzerine hemen sofra hazırlamaya başlarmış. Ama eğer suyu kahve bittikten sonra içerse ise tok olduğuna, sadece tatlı muhabbet için geldiğine işaretmiş.
Misafire, kahve ve su ile birlikte, “Gülbahar sahan” adı verilen tabakta lokum da ikram edilir. Önce lokum yenir, tadı ağızda iken, kahve içilir.
Peki bu püskevit ismi nereden geliyor? Geçmiş yıllarda Adana ve Osmaniye gibi Anadolu bölgelerinde bisküvi arası lokuma püskevit denirmiş. Hatta Çukurova tarlalarında çalışan pek çok işçinin tek atıştırmalığı bu kıstırma lokum oluyormuş.
Kutusunda ve ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Lokumlarımızın raf ömrü ortalama 2~2,5 aydır. Bu süre zarfında tüketilmediği taktirde lokumda bir bozulma olmaz ama lokum kıvamını yitirmeye başlar.
Safranbolu'ya gelipte dünyaca ünlü Safranbolu Lokumunu tatmamak olmaz. Safranbolu Lokumu daha az tatlı ve hafif olması nedeniyle diğer lokumlardan farklıdır. Lokumumuzu ayrıcalıklı kılan ise mineral bakımdan zengin olan suyumuzun sertlik derecesi ve kullanılan doğal şekerdir.
Lokum, içerisinde karbonhidrat, şeker ve nişasta bulunması sebebiyle aşırı şekilde tüketilmemelidir. Çünkü aşırı tüketimde vücut tüm bu bileşenleri sindirmekte zorlanabilir ve böylelikle karaciğer sorunları meydana gelebilir.
Kentte yüz yılı aşkın bir süredir lokum imalatı gerçekleştiren Altınay Şekerleme Genel Müdürü İrfan Altınay, dünyada önemli bir yeri olan Türk lokumunun Türkiye'deki tek adresinin Afyonkarahisar olduğunu söyledi.
Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar.
Lokumlu tarifler arasında başta lokumlu kurabiye olmak üzere değişik tarifler yer alıyor. Şeker hamuru, baklava ve lokumlu çikolata gibi. Lokum ev yapımı şeker hamurunun ana malzemesidir. Hazırlanan lokumdan şeker hamuru, pasta ve kurabiye süslemesinde kullanılır.
Krem tartar kullanmadan da yapabilirsiniz fakat; 3/4 saat sonra hafif sulanmaya müsait olduğundan; hemen ikram edip, tüketmenizi tavsiye ederim.
Serin, kuru ve havadan arındırılmış gölge ortamlar lokumun anlaştığı ortamlardır. İsterseniz kendi ambalajında veya kutusunda, isterseniz cam kavanozlara aktarın ama dikkatli olmanız gereken yer ise hava ile temasının olmamasıdır.
Eve gelince pişirmeden 1 veya 1, 5 saat önce oda ısısında eti bekletiyoruz. Pişireceğimiz zaman üzerine zeytinyağı döküp her yerine gelecek şekilde elimizle yağlıyoruz. Tavanın çok yüksek ısıda olması gerekiyor hatta varsa demir döküm tava tercih edin. Kızgın tavaya eti aralıklı bir şekilde sıkıştırmadan diziyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri