Burun ameliyatının 18 yaşından sonra yapılması genellikle en önerilen kıstastır. Fakat bu yaş, burun yapısının gelişimi ve büyümesi ile olarak fizyolojik sürecinin tamamlanması ile doğrudan ilgilidir. Bazı kişilerde bu gelişim süreci 17 yaşında tamamlanırken, bazılarında 24 yaşında tamamlanmaktadır.
18 yaşından önce yaptırılmamalı
Burundaki kemik ve kıkırdak yapının gelişiminin tamamlanması için 18 yaşını beklemek gerekir. Burun estetiğinde hastanın burun şeklinden memnun olmaması gerekir. Olacak şekle, yapılacak işleme doktoruyla birlikte karar vermesi çok önemlidir.
Her iki cinste de nasal büyüme ergenlik döneminde başlar. Kızlarda yine daha erken erkeklerde daha geç dönemde burunun büyümesi durur. Erkekler de burun büyümesi bazı kişilerde 25 yaşına kadar da devam edebilmektedir. Kadınlarda genellikle 16-18 yaşları arasında tamamlanır.
Evet, yanlış okumadınız, sık olmasa da, çeşitli hormonlar nedeni ile kıkırdak, bağ dokusu hatta kemiklerde bile büyüme ya da değişme gözlenebilir. Eğer burun ameliyatı olduysanız ve hamilelikte burnunuzun şeklinin değiştiğini düşünüyorsanız, merak etmeyin, bu durum çok büyük ihtimalle geri dönüşlüdür.
“Yaşla birlikte tüm doku ve organlarda olduğu gibi burunda da bazı değişikler olur. Burun uzar, ucu düşer, genişler, delikleri büyür. Bu değişikliğe çoğu zaman burun fonksiyonlarında bozulma da eşlik eder.Nefes alma kötüleşebilir.
İlgili 34 soru bulundu
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Egzersiz ile burun şekillendirme yapılamaz ancak egzersizin faydalı olduğu başka bir alan vardır. Burun ameliyatı yapan her hekimin hemen hemen hepsinin kullandığı ve önerdiği alan, burun ameliyatı sonrası masaj egzersizleridir. Bu masajların burun ameliyatı sonrası faydası çok büyüktür.
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir. Burun şişliği biraz ameliyatın nasıl yapıldığına da bağlıdır. Açık yapılan ameliyatların iyileşme süreci kapalı yapılan ameliyatlara göre daha uzun sürmektedir. Ameliyattan sonraki birkaç hafta çok önemlidir.
Kilo verdiğimizde burun bölgesinde çok önemli bir değişiklik olmaz.
Masaj ile burun yapısına şekil verilememektedir.
Burun estetiği operasyonlarını gerçekleştiren uzman hekimler, kişilerin gelişim süreçleri ile riske girmemek ve emin olmak için çoğu zaman zorunlu haller dışında minimum 17 yaşında olan bireylerin, burun estetiklerini gerçekleştirmektedir.
Ancak bu olumsuz durumlar çok nadirdir. Burunda çıkan kemerler neredeyse her zaman düzelir. Özetle; burun estetiğinde sizi üzen tüm sorunlar aylar geçtikçe kaybolur. En az 1 yıl beklemeden son kararınızı vermeyin.
İskandinav halklarında kemerli burun
Ripley gibi Batılı antropologlar, kemerli burnun Nordik, Cermen, Kelt, Norman, Frank, ve Anglo-Sakson halklarının karakteristik özelliği olduğunu yazmıştır.
İnce derili kişilerde iyileşme süreci yaklaşık 1 yıl olmaktadır. Kalın derili kişilerde ise iyileşme süreci yaklaşık 1.5-2 yıl olmaktadır. İyileşme sürecinin tamamlanması ile burun şeklinin son hali ortaya çıkmış olur.
18 yaşına girdikten sonra veya 16 yaşında uzaması tamamen bitmiş olmakta da olabilir. Gelişme devam ettiği halde burun estetiği yaptığında burun büyümesi devam edeceği için bayanlarda 17 yaşını bitirdikten sonra erkeklerde 18 yaşını bitirdikten sonra yapılabilmektedir.
Sağlıklı şekilde nefes almak, hayat kalitesini yükseltmek ve günlük hayatın daha verimli geçmesi için sağlıklı bir burun yapısı gerekir. Bu burun yapısını oluşturmak için 17-18 yaş altındaki kişilere burun ameliyatının uygulanmaması önerilir. Ancak bu operasyonlarda üst yaş sınırı yoktur.
Kilo Değişiminin Yüze Etkisi
Yanakların ve çenenin aksine, insan burnunun yağ hücresi yoktur. Kemik, kıkırdak ve deriden oluşur. Dolayısıyla kilo vermenin veya kilo almanın buruna veya burun ameliyatının sonuçlarına doğrudan bir etkisi yoktur.
Dinimiz açısından bunda hiçbir sakınca yoktur. Fakat normal ölçüler haricinde kadında ve erkekte Allah'ın yarattığının dışında belirli bir şemale çevirmek isteyen ya da bölge büyütüp küçültme gibi operasyonlar haramdır. Allah'ın yaratılışına müdahaledir, insanları aldatmaktır.
Özellikle göbek bölgesindeki yağ hücreleri, vücudun her yerinde dokuları tahriş eden kimyasallar salgılayabilir. Bu durum, artrit, kalp hastalığı, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. %10 kilo vererek bu maddelerin miktarını azaltabilir ve ciddi bir hastalığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
Burun ameliyatı sonrasında burnun iç katmanları arasında bir iyileşme dokusu (skar) oluşur. Bu doku ilk başta serttir ve dokuda çekintilere, özellikle burun kanatları arasında minör asimetrilere sebep olabilir. Skar dokusu 9-12 ay içinde oldukça incelir ve yumuşar.
Eğer 12-15 ay (cilt yapısına göre değişir) süre geçmiş ise ve her şey yolunda ise ilerleyen yıllarda burunda değişiklik oluşmaz. Fazla fazla söyleyecek olursak 2 yıldan sonra burun değişmeyecektir.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Masajlar burun kemiğini inceltemez, burun etini inceltemez, burun kemiğini şekillendiremez, burun etini şekillendiremez. Bu tür içeriklere itibar göstermeyiniz. Bir uzvu – organı küçültebilecek tek seçenek cerrahi girişimlerdir. Tıp biliminde etkisi kanıtlanmış herhangi bir burun küçültücü masaj yoktur.
Kimler Yaptırmalıdır? Rhinoplasti sırasında burun ucu da kaldırılabilir, ya da sadece burun ucunu kaldırmak için operasyon yapılabilir. Burun ucu desteği düşük olan, gülerken burun ucu aşağı doğru yönelen, burun ucunda asimetri olan, kanatlarda çökme olan kişiler yaptırabilir.
Kaşlarınız, gözleriniz ya da dudaklarınız ne kadar güzel ve orantılı olursa olsun, eğri bir burun tüm dengelerin bozulmasına yol açacaktır. Aynı zamanda yüz yapısına göre daha büyük ya da çok daha küçük olan burunda olduğunuzdan daha yaşlı gözükmenize de yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri