Burun lavajı yapmak amacıyla tuzlu su hazırlamak için pratik bir yöntem, bir su bardağı suya bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat konularak karıştırılmasıdır.
Tuzu ve karbonatı suyun içine ekleyin ve karıştırın. İki maddenin erimesini sağlayın. Hazırladığınız karışımı burun deliği içine fışkırtmanız öneriliyor. Eğer burun ile bu suyu çekebiliyorsanız, bir iki damla çekmeye çalışın.
1 litre su için 1 çay kaşığı tuz yeterlidir. Yaklaşık 10 dakika kaynatılan su, soğuduktan sonra burun damlası ve serum olarak kullanılabilir.
Tuzlu su: Bebek ve küçük çocuklarda kullanılan serum fizyolojik (tuzlu su) burun mukozasının şişkinliğini (ödem) indirip salgının akmasını sağlayacağı için burun tıkanıklığına iyi gelir. Ilık bir bardak suya 1 çay kaşığı sofra tuzu koyup iyice karıştırarak kendi serum fizyolojik çözeltinizi hazırlayabilirsiniz.
Çay bardağının yarısı kadar su kaynatın ve dinlendirin. Ardından 1/4 tatlı kaşığı tuz ve 1/4 tatlı kaşığı karbonatı suya ekleyin. Doğal spreyi uygularken önce bir burnunuzun deliğini kapayın ve karışımı açık olan burun deliğinize şırınga ya da benzeri bir araç kullanarak fışkırtın.
İlgili 33 soru bulundu
Burun lavajı yapmak amacıyla tuzlu su hazırlamak için pratik bir yöntem, bir su bardağı suya bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat konularak karıştırılmasıdır.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır. Burun tıkanıklığını geçirmeye yönelik uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır: Buruna tuzlu su çekin. Bulunduğunuz ortamı nemlendirin.
- Sıcak banyo yapıp, bronşlar ve vücut gevşetilebilir. - Sıcak su ve mentol ile burnun bronşları açılabilir. - Tuzlu su, burnun tıkanmasına iyi gelen en iyi yöntemdir. - Baharat tüketilebilir.
Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır.
Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir.
Burun deliklerine 2-3 damla tuzlu su sıkın. Damlaların burnunun içine daha kolay girmesi için burnuna çok hafif bir baskı uygulayın. Bebeğinizin 30-60 saniye bekleyip burnunu boşaltın. Burnun boşalmasına yardımcı olması için bebeğinizi yan çevirin ve akan mukusu bir mendil ile tutun.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Nabi Bulut, burnun tıkalı olduğu dönemlerde süt içmekten kaçınılması gerektiğini belirterek, tuzlu su ile temizleme ve burun deliklerine zeytinyağı damlatma ile tıkanıklığın giderilebileceğini söyledi.
Nazal yıkama, kulağında enfeksiyon ya da başka herhangi bir rahatsızlığı olan hastalara önerilmemektedir. Uygulamaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızı ya da semptomların azalmasını beklemenizi öneririz. Semptomların tekrar oluşması halinde uygulamayı bırakmalı ve bir an önce doktorunuza başvurmalısınız.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Nazal yıkamanın yetişkin kullanıcılar için üretilen kitlerinde sodyum klorür bulunur. Alerji, burun kuruluğu, geniz akıntısı, burun ameliyatı sonrası kullanıma da uygun olan nazal yıkama kitleri ile günlük burun temizliğinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Akut sinüzit genellikle ağrı kesici ilaçlar, nazal dekonjestanlar ve nazal tuzlu su ile semptomların rahatlatılmasının ötesinde herhangi bir tedavi gerektirmezken kronik sinüzit vakalarında doktor tarafından antibiyotik tedavisi önerilir.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Bunun için 1 bardak ılık suya bir miktar tuz atın ve burnunuza çekin. Böylelikle burnunuzda inanılmaz bir rahatlama hissedebilirsiniz.
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Burun tıkanıklığında en iyi çözüm yöntemlerinden biri burun yıkamaktır. Burun mukusunun seyreltilmesini sağlar ve tıkalı burnu açar. Aynı zamanda burun deliklerinin nemlenmesini sağlar. Burun içinde burnu tıkayan mukusu yumuşatıp burnu açmak için kullanılabilecek olan bir diğer yöntem ise sıcak kompress yöntemidir.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri