belirsizdir ki alındığını hasta fark etmeyebilir. Dikişler. alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz. Burun.
Burun ameliyatında eriyen dikişler kullanılır. Bu dikişler on gün içerisinde eriyerek kaybolacaktır.
Burun içine yerleştirilen eriyen dikişler sayesinde, hastaların dikiş alma işlemine ihtiyaçları olmaz ve 7 gün sonra dikişler kendiliğinden eriyerek düşerler.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır. Bu nedenle hastaların burun estetik ameliyatı sonrasında sabırlı olması ve ilk 1 sene çok dikkat etmesi gerekmektedir. Küçük operasyonlar 9. aydan sonra da son görünümüne kavuşabilir.
Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir. Öte yandan, cerrahi dikişler gereğinden geç çıkarılırsa, yara izi, enfeksiyon ve iltihaplanma veya tahriş gibi otoimmün tepkiler oluşabilir.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
6-Burun ucu dikişlerin bakımını, günde 4-5 kez oksijenli suya batırılmış ucu pamuklu kulak çubuklarıyla öneriyorum. Oksijenli su ardından, antibiyotikli kremi burun delikleri ve önündeki deri bölgesine sürünüz. Burnun içinin yumuşaması için doktorun verdiği deniz suyu spreyler kullanınız.
Hatalı bir cerrahi işlem ya da ameliyat yapılmadığı sürece kapalı ameliyatta burunda herhangi bir dikiş izi kalmaz. Ayrıca kapalı ameliyatta burun ucu daraltması yapılmadıkça cerrahi bir dikiş izi oluşmaz.
* Aşırı güneş, hamam, sauna, solarium operasyondan sonraki 3 ay boyunca önerilmez. Dilediğiniz zaman ılık banyo yapmakta sakınca yoktur. * 3 ay boyunca burnunuza sert darbeler almaktan kaçınınız.
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Tercih edilen bir cerrahi teknik olan burun cerrahisinde burun deliğinden bir kesi açılır. Burun derisini yukarıya doğru kaydırarak, burundaki yapısal hastalıklar ortadan kaldırılabilir. Sonra dikişler burun deliklerine atılır. Bu şekilde, dışarıdan hafif olsa bile, görünür izler kalmayacaktır.
Rinoplasti müdahalesi açık ve kapalı olarak iki yöntem kullanılarak uygulanır. Kapalı burun estetiği ameliyatı yani kapalı rinoplasti dikişsiz olarak uygulanan burnun iç deliği ya da deliklerinden kesiler açılarak yapıldığı yöntemdir. Ameliyat sonrasında burunda herhangi bir dikiş izi veya başka bir iz görülmez.
Ayrıca burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 7-10 gün boyunca kullanılabilir. Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde görülebilen şişlik ve morluk, 3- 7 gün arasında tamamen ortadan kalkar. Hasta 1-2 gün içerisinde taburcu edilerek, günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için tükürmemeniz, sıcak yiyecek – içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
Dikişin uzun kalması teknik olarak mümkün olsa da, daha uzun süre dokuda bırakılan dikişler daha fazla ize ve doku içine gömülmeye bağlı olarak hasta konforunda azalmaya, enfeksiyona ve yabancı cisim reaksiyonlarına (granüloma) sebep olabilir. Bu sebeple, yüzeyel dokulara atılan dikişler en uygun zamanda alınmalıdır.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Tüm evde sağlık hizmetlerinde olduğu gibi evde dikiş alma hizmeti de steril koşullarda yapılmalıdır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir işlem olmasına rağmen işin uzmanı hemşire tarafından alınmalıdır.
Bu konu önemli çünkü 'estetik dikiş atılınca iz kalmaz' diye bir yanlış düşünce var. Hatta iz düzeltme için bize başvuranlar sıklıkla, 'estetik dikiş atmamışlar o yüzden iz kaldı' cümlesini kurarlar. Yukarıda da bahsettiğim gibi her kesiden sonra az veya çok iz kalır.
Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir. Bu nedenle, burun açıldığında ana hatları ile burnun biçimini değerlendirebilmek çok önemlidir. Sonucun tam olarak görülebilmesi aylar alacağı için ilk değerlendirme her zaman çok önemli olacaktır.
Özellikle kalın ciltli hastalarda burun ucunun hemen arkası şiştiği için burun ucu belirginliği azalır ve aşağı yönlü bir görüntü verebilir. Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemelidir” dedi.
Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir. Burun şişlikleri inmesi süreci bakımından en önce göz çevresi iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri