Doğaya ve çevreye sa- natçı gözüyle bakmak sanatsal öğrenmenin de başlangıcıdır. Görsel sanatların son noktası sayılabilecek soyutlama dahi doğadan koparmaz aksine doğanın sınırsızlı- ğını gösterir. Böylece sanat bir anlamda doğayı taklitten doğar.
TEMA Vakfı - “Bütün sanat doğanın bir taklididir.” Seneca - #YeşilSözler | Facebook.
Doğanın güzelliklerini ve tehditlerini resmeden eserler, izleyicilere çevresel sorumluluklarını hatırlatır ve harekete geçmelerini teşvik eder. Sanat ve doğa arasındaki bu güçlü ilişki, sanatın her yönünü etkiler.
Teoriler, sanatı bazı şeylerden ayırdığı gibi, sanatı da olanaklı kılar. Bir Brillo kutusu ile bir Brillo kutusundan oluşan sanat yapıtı arasındaki farkı meydana getiren şey, sonuçta bir sanat teorisidir. Kutuyu sanat dünyasına taşıyan ve gerçekten olduğu gerçek nesneye dönüşmesini önleyen teoridir.
Sanat, toplumsal hareketleri etkilediği kadar toplumsal hareketler de sanatı etkiler. Bu karşılıklı simbiotik yapı hem dönüşen toplumsal hareketler hem de dönüşen sanatın kendi sesini, kimliğini bulması için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Özellikle popüler sanat dallarının topluluklara etkisi çok daha fazladır.
İlgili 40 soru bulundu
Sanatı, insanı ve doğayı hayatının başkahramanları yapan Van Gogh, “Sanat, doğaya eklenmiş insandır.'', cümlesiyle doğa, sanat ve insan unsurlarının birlikteliklerini birbirinden ayrılamayacak şekilde tanımlıyor.
Aristoteles'e göre sanat bir taklit (mimessis)tir.
"L'art pour l'art" terimini, Théophile Gautier (1811-1872), 1835 tarihli kitabın Mademoiselle de Maupin'in önsözünde bir slogan olarak kullandı. Ancak Gautier bu terimi ilk yazan kişi değildi, Victor Cousin, Benjamin Constant ve Edgar Allan Poe'nun çalışmalarında da kullanıldı.
“Kişinin önceden tecrübe ettiği bir duyguyu yeniden hissederek ve bunu hareketler, çizgiler, renkler, sesler veya sözcüklerle ifade ettiği imgelerin yardımıyla başkalarına aktarması ve onların da aynı şeyi yaşamalarını sağlamaktır sanat.” (Sh. 93). Tolstoy'a göre sanat sadece insanlara özgü bir etkinliktir.
Sanat, sanat içindir.
Sanatın kendi başına bir değeri vardır ve herhangi bir amaca hizmet etmek zorunda değildir. Zira, sanatın özü estetiktir ve bu estetik deneyim, sanatın tek amacıdır.
Bildiğim kadarı ile "Sanat, sanat içindir" sözü, 1800'lü yıllarda birden çok sanat kuramcısı tarafından kullanılmış bir söz. Kabaca, sanat para, siyaset, fikir yayma, bilgilendirme, hoşnutluk yaratma, belirli kişilerin beklentilerini karşılama, toplumun yararına çalışma gibi amaçlarla kullanılamaz.
Ona göre sanat/ edebiyat, insanı asıl gerçeklikten ve gerçeklik bilgisinden uzaklaştırır; çünkü zaten kendisi bir yansıma/ taklit olan ögeleri taklit eder/ yansıtır ve böylece varılması gereken asıl hedeften ikinci kez uzaklaşmaya neden olur. Yani sanat, taklidin de taklididir.
"Efendiler!. Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim..." Bu, ATATÜRK'ün sanata ve sanatkâra karşı büyük sevgisini gösteren sözlerinden biridir.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Buna somut bir örnek vermek için, Nihal Atsız ve Sabahattin Ali'yi kullanabiliriz. Bu yazarların her ikisi de “toplum için sanat” üreten yazarlar olarak tanınır – ancak savundukları görüşler - ve bu doğrultuda, ürettikleri eserler - birbirlerinden tamamen farklıdır.
Tek partili dönem (1923-1950) 7. ve 8. Türkiye Hükûmeti, batılılaşma gerekçesiyle 2 Kasım 1934 tarihinden 6 Eylül 1936'ya kadar geleneksel Türk müziğinin radyoda çalınmasını yasaklamıştır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; 22 Eylül 1924'te yaptığı bir konuşması sırasında "Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi.
Aristoteles'e göre her sanat bir mimesis, bir çeşit taklittir. Mermer ya da boya ya da kelimeler kullanan sanatların net bir şekilde yaptığı gibi, insan duygusunu taklit etmektedir. Aristoteles, insanın drama, resim, heykel, oyma gibi temsillere olan ilgisini doğuştan gelen bir eğilim olarak değerlendirmiştir.
Aristoteles‟te tekhne olarak sanat, sanatçıyı yapıtı ile buluşturan, ona o işi yapmasında rehberlik eden bir yaratma etkinliği ve gerçekliğin bir taklidi (mimessis) olarak tezahür etmektedir.
Sanat, doğanın taklit edilmesidir şeklinde genel-geçer bir yargı vardır. Oysaki bu yargı yanlış değil fakat eksiktir. Sanat hem taklittir hem de yeniden yaratımdır. Kır manzarasını sergileyen bir resme baktığımız- da ressamın doğayı taklit ettiğini düşünebiliriz.
Hayatımızdan sanatın çıktığını düşünün. Duygularımızdan uzaklaşır, kendimizi ifade etmekte ve anlatmakta, çevremizi anlamakta zorlanırdık. Böylece ilişkilerimiz daha ilkel bir hal alırdı. Çevremizdeki estetik binalar, müzik, edebiyat ve bunun gibi insan hayatını ilginçleştiren ve güzelleştiren şeyler olmazdı.
Edebiyatta klasisizm
"Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Eserlerde klasik, değişmeyen tipler oluşturulmuştur. Fiziksel ve sosyal çevre önemli değildir çünkü değişkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri