B-1) Belgisiz Sıfatlar: İsimleri sayı ve miktar bakımından net olarak belirleyen sıfatlardır. Birkaç, bir, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, başka, birtakım, hiçbir, her, herhangi gibi belirsizlik anlamı bulunan kelimelerden oluşan sıfatlardır.
Belgisiz Sıfatlar. İsimlerin sayılarını ve miktarlarını kesin olarak değil, yaklaşık, aşağı yukarı, belli belirsiz bildiren sıfatlardır. “bir, birkaç, birçok, az, çok, biraz, birtakım, bütün, bazı, tüm, her, hiçbir, herhangi bir, kimi...
Yalın olarak ya da birleşik sıfat yapısındaki belirsizlik sıfatları şunlardır: Az, çok, az buçuk, başka, bazı, biraz, belli başlı, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bütün, tüm, çoğu, her, fazla, herhangi bir, herhangi, hiçbir, kaç, kimi, sınırsız, hudutsuz, bunca…
Belgisiz sıfatlar arasında başlıca şunlar bulunur: az, bazı, birkaç, biraz, birtakım, bütün, çok, çoğu, fazla, kaç, herhangi bir, hiç, kimi, hiçbir, pek çok. Belgisiz sıfatlara örnekler: Öyle zamanlar vardır ki, 'bazı' sevdiklerini hiç tanımadığını anlarsın.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "Sıfat Tamlaması" denir.
İlgili 17 soru bulundu
Sıfat varlıkları daha iyi anlatmaya ve tanıtmaya yarayan sözcük ve sözcük gruplarıdır. Sıfat olan sözcükler isimlerin önüne gelmektedir. İsimlerin durumunu, rengini, şeklini, boyutunu ve sayısını belirtmektedirler. Bu nedenle de nesnelerin en doğru şekilde anlatılmasında oldukça etkili olmaktadırlar.
Bu sıfatlar isimlerin şekil, renk, durum ve bazı özelliklerini belirtme amacı ile kullanılmaktadır. Sıfatların çeşitlerini bulmak için sıfatlara bazı sorular yöneltmek gerekmektedir. Niteleme sıfatları ise "nasıl" sorusuna cevap vermektedirler.
Cevap: Allahü teâlânın Sıfât-ı zâtiyyesi, zâti sıfatları altıdır. Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir. Kıdem, varlığının öncesi, başlangıcı olmamaktır.
Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir. Cümlede nicelik zarfını bulmak için sıfat veya zarfa "ne kadar" sorusu sorulur.
Tümünü kelimesi belgisiz zamirdir. Tümü derken ne olduğu ve miktarı belli değildir. Bu sebeple belgisiz zamirdir.
(sıfat) doğal, doğuştan olan, yaradılıştan, özünde olan, doğasında olan.
Nesnelerin, varlıkların sayısını ve miktarını tam olarak değil de kabataslak olarak, aşağı yukarı belirsiz bir biçimde bildiren sıfatlara “Belgisiz sıfat” denilmektedir. Aynı zamanda belirsiz sıfatlar isimleri daha çok sayı yahut da miktar yönünden belirtmektedirler.
Belgisiz sıfatlar, isimleri kesin bir şekilde belirtmeyen, belirsiz olan sıfatlardır. Belgisiz sıfatlara “bir, birkaç, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, tüm, başka, birtakım, her, hiçbir, herhangi” gibi kelimeler örnek verilebilir.
Sıfat ya da ön ad;isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türü. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "sıfat tamlaması" denir.
Buna göre sıfatlar genelde zâtî, fiilî ve haberî olmak üzere üçe ayrılır; zâtî sıfatlar ise nefsî, selbî (tenzîhî) ve sübûtî (îcâbî) diye yine üç başlık altında değerlendirilir.
Türkçede “henüz” zarfını zaman bildirmek için kullanıyoruz. Bu zarfın, olumlu ve olumsuz cümlelerde olmak üzere iki farklı kullanımı bulunmaktadır. 1. Olumlu fiil cümlelerinde cümleye fiilin yeni, az önce, şimdi, şu sıralarda gerçekleştiği veya gerçekleşmekte olduğu anlamını verir.
(zarf) bu nedenle, bundan dolayı, o yüzden, bu yüzden, bunun için, onun için.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
5- Vahdaniyet:
Allah'ın bir ve tek olması demektir.
1.1.2.
Allah Teâla kadîmdir ve kadîm olmak O'nun sıfatıdır. Kıdem, varlığının ezelî olması yani başlangıcın olmamasıdır. Çünkü O, vâcibü'l- vücûd'dur.
Çünkü Allah'ın zatını anlayıp kavramamız mümkün değildir. Allah'ın sıfatları, zati ve subuti olmak üzere iki kısımdır. Zati Sıfatlar: Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyet, Muhalefetün'lil-havadis, Kıyam bi-Nefsihi. Subuti Sıfatlar: Hayat, İlim, Semi', Basar, İrade, Kudret, Kelam ve Tekvindir.
Yapılarına göre sıfatlar kendi içerisinde basit, türemiş ve birleşik sıfat olmak üzere üçe ayrılır. Basit sıfat, yapım eki almamış sıfatlardır.
Demir 2006: 295, 321, 484), Bilgin; böyle, şöyle, öyle sözcüklerini gösterme sıfatı, niteleme belirteci; böylesi sözcüğünü belgisiz sıfat, böylesine, öyle, öylesine sözcüklerini aşırılık belirteci alt başlıklarıyla tanıtır (Ayrıntılı bilgi için bk.
Türkçede en çok kullanılan soru sıfatları şu şekilde sıralanabilir: 1- Kaç 2- Hangi 3- Nasıl 4- Ne kadar 5- Nasıl 6- Kaçıncı. Bu kelimelerden bazıları soru zarfı ve zamiri olarak da kullanılabilir. Soru Sıfatı Nedir? Cümlenin öznesine ya da nesnesine dair bilgi almak için yöneltilen sorulara soru sıfatı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri