Mesela bir Boğaziçi üniversitesinde büte kaldıysan bütte geçme ya da kalma durumuna kalınır. Ne alırsan al geçer not ise DD ile geçersin. Ama bazı üniversitelerde de direkt final yerine geçer. Vizeler de hesaba katılır, değişme olmaz.
Bütünleme sınavına girmeye hak kazandığının dersin bütünleme sınavı yapılacağı saatte ve yapılacağı yerde bulunarak sınava girmeniz yeterlidir. Bütünleme sınavlarının normal bir vize ya da finalden farkı yoktur sadece dersi geçmeniz için size tanınan bir şanstır.
Telafi(bütünleme) sınavına giren öğrenciler için Telafi(bütünleme) sınavı bitirme(final) sınavı yerine geçer ve bitirme sınavı gibi toplam notun %70 ini etkiler.
Bütünleme Sınavı'na giren öğrencinin Dönem Sonu Sınav notu geçersiz olur.
Bütünleme sınavı sonundaki ders başarı notu sınava girmeden önceki nottan daha düşük olsa bile o döneme ait son not olarak kesinleşir.
İlgili 43 soru bulundu
Üniversitede almış olduğunuz dersin vize sınavından ve final sınavından düşük aldınız size son bir şans olarak bütünleme sınavı hakkı verilmektedir.
Eğitim takvimine göre bir dönem geçmek için düzenlenen vize ve final sınav puanlarının ortalaması 50 ve üstü olan öğrencilerin Büt sınavına girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Not ortalaması 40 ı geçemeyenler bütünleme sınavına girerek sınıf geçebilmek için yeterli puan almak zorundadır.
BÜTÜNLEME SINAVINA HANGİ ÖĞRENCİLER GİREBİLİR
Koşulları yerine getirmesine rağmen bitirme sınavına giremeyen veya girdiği halde başarısız (FF) ya da koşullu başarılı (DD) ve (DC) harf notu alan öğrenciler o ders için açılacak bütünleme sınavına girebilir.
Örneğin final notundan en az 60 alması gereken bir öğrenci bunu başaramazsa eğer dersten kalır. Bu durumda final notunu telafi etmek için bütünleme sınavı yapılır. Öğrenci bütünleme sınavından 60 ve üzeri bir not alırsa eğer dersi geçmiş olur.
Ara sınavına girmeyen öğrenciler, yıl sonu veya bütünleme sınavına katıldıkları takdirde, aldıkları notun %70'inin, 50 veya daha fazla olması hâlinde bu dersten başarılı sayılırlar. Yani, yıl sonu veya bütünleme sınavından 71 veya üzeri puan almanız hâlinde bu dersten başarılı sayılırsınız.
Öğrenciler, bütünleme sınavında DC harf notu aldıkları derslerden, yarıyıl not ortalamasına bakılmaksızın başarısız sayılırlar. Bir dersin bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere (E) verilir ve bu dersin harf notu, yarıyıl sonu harf notu olarak kalır. Bütünleme harf notları yarıyıl not ortalamasına katılır.
Normalde bir öğrenci vize ve final ortalamasını tutturamazsa dersten kalmaktadır. Böyle durumlarda da bütünleme sınavı öğrenci için dersten geçmek için bir umut olarak görülür. Bu sınava girip başarılı olan kişiler derslerden geçme şansı yakalarlar.
Vize sınavının %30'u etkilidir, final sınavının ise %70'i etkilidir. Ders notu düşük olan bir üniversite öğrencisinin çan eğrisi sistemiyle notu yükselebilir. Çan eğrisi bütünleme sınavlarında da geçerlidir.
Hemen hemen tüm üniversitelerde final sınavına katılım sağlamazsanız dahi bütünleme sınavına girebilirsiniz. Vizeye girmediğiniz durumlarda da final yada bütünleme sınavlarına girebilirsiniz. Bu sebeple vizesine ve finaline girmediğiniz sınavın bütünleme sınavına girebilirsiniz.
Buna göre vize sınavlarına girmeyen öğrenciler final ve bütünleme sınavına girememektedir. Final sınavına girmeyen öğrenciler de bütünlemeye katılamamaktadır.
Vize : 30 olduğuna göre %40'ı 12 eder. Finalden 50 alırsan %60'ı 30 yapar. 30+12=42 eder.
38 / 0.7 = 54.2 = 55 Finalde almamız gereken nottur. Burada 50 CC yani en düşük ders geçme notunun alt sınırıdır.
Hayır. Bütünleme sınavına sadece harf notu FF, DD ve DC olanlar girebilir.
1. Vize ve Final notu ortalaması hesaplanırken vizenin %40'ı finalin %60'ı alınır. 2. Notun "GEÇTİ" olarak kabul edilmesi için Final ve Ortalama notun 50 ve üzerinde olması gerekir. Aksi durumlarda “KALDI” olarak kabul edilir.
1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. 2) Bir dersten DC ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır.
Sadece kaldığın dersin bütüne giriyorsun ondan da geçemezsen alttan ders olarak kalıyor. Yaz okulunda o ders açılırsa alabilirsin açılmazsa seneye alttan alıyorsun.
Finale girmeyen büte giremez.
Yani öğrencinin vizesi ne olursa olsun finalden en az 40 ve üstü alması gerekmektedir. Örneğin vizesi 100 olan bir öğrencinin finali 39 olduğunda (ham notu 100*0,40+39*0,60=63,40 olmasına rağmen) öğrenci dersten kalacaktır.
vizeler ve bütünlemeler için para ödenmez.
Büt dedikleri ise dersten kaldığın takdirde dönem sonunda istersen gireceğin sınav. Girersen vize notu aynen alınır. Bütünleme sınavında aldığın not final yerine geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri