Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Oturma izni ile çalışabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Oturma izni ile çalışabilir mi?

Türkiye'de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilir. Ancak, yabancının başvuru şartlarını taşıması yabancıya süresiz çalışma izni verilmesi hususunda mutlak hak sağlamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Oturma izni olan yabancıya çalışma izni nasıl alınır?

Çalışma izin başvuruları genel olarak yabancıların ilgili Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerine çalışma izni ve vizesi başvurusu yapmaları şeklinde başlar. Ancak Türkiye'de bulunan yabancının geçerliliği devam eden en az 6 ay süreli ikamet izni varsa çalışma izin başvurusu yurtiçi başvuru olarak yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Oturma izni ne işe yarar?

İkamet izni Türkiye'de kalmak isteyen yabancılara verilen izin belgesidir. Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: goc.gov.tr

Yabancı uyruklular kamuda çalışabilir mi?

2527 sayılı Kanun'un ifadesine göre, silâhlı kuvvetler ve güvenlik teşkilâtı dışındaki bazı önemli görevlerde Türk soylu yabancıların çalışması mümkündür. Örneğin; özel kanunlarda aranan diğer şartları taşıdıkları takdirde, hakimlik, savcılık, dışişlerinde memurluk gibi mesleklerine yasal bir engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuatdergisi.com

Oturma veya çalışma izni nedir?

Oturma ve Çalışma İzni

Oturum ve çalışma izni, yabancı ülkede 90 günden fazla süreyle çalışacak veya yabancı bir şirkette pay sahibi olan kişilerin alması gereken vize türüdür. Çalışma izni içerisinde oturma iznini de bulundurmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gulachukuk.com.tr

Almanya'da oturma izni almanın yolları - Av. Zafer Özkan ve Oktan Erdikmen

İlgili 27 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Oturma izni çalışma izni yerine geçer mi?

Çalışma iznim çıktıktan sonra ikamet izni almam gerekli mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti geçerli olduğu sürece ikamet izni yerine geçer. Çalışma izninin sona erdiği tarih, aynı zamanda ikamet hakkının da bitiş tarihidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: goc.gov.tr

Oturma izni en fazla kaç yıl?

Türkiye'de öğrenci oturma izni, 1 yıllık olarak verilir ve bu izin yılda bir kez yenilenebilir. Yani, öğrenciler en fazla 5 yıl boyunca Türkiye'de öğrenci oturma izni alabilmektedir. Çalışma izni ise en fazla 2 yıllık olarak verilir ve her uzatma işlemi sonrasında tekrar başvurmak gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Yabancılar hangi işlerde çalışamaz?

Kanunun 1. maddesine göre; dişçilik, eczacılık, veterinerlik, özel hastanelerde sorumlu müdürlük, avukatlık, noterlik, özel güvenlik görevlisi, gümrük müşavirliği, turist rehberliği ve devlet özelinde bulunan maddelerin satıcılığı meslekleri yabancılara yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atakurumsal.com.tr

Yabancı uyruklu kişilerin çalışma izni nasıl alınır?

Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır. (Geçici koruma kapsamında olanlar hariç)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismaizni.gov.tr

Mülteci çalışma izni nasıl alınır?

Mülteci statüsü sahibi kişiye Göç İdaresi Başkanlığınca verilecek kimlik belgesi, çalışma izni yerine geçer ve bu durum kimlik belgesine yazılır. Bu statüyü kazanmış kişiler söz konusu kimlik belgesiyle ülkemizde çalışma izni almadan çalışabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Oturma izni bitince ne olur?

İkamet izni süresini uzatma başvurusu yapmayan yabancılar, İkamet izni süre bitiş tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmakla yükümlüdür. 10 günlük sürenin geçmesi halinde kalınan süreler kaçak süre kabul edilir. Kaçak kalış süresine göre para cezası uygulanır. Giriş yasağı konabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 4m.com.tr

Türkiye'de oturma izni kimlere verilir?

Oturma izni, ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan (90) günden fazla Türkiye'de kalacak olan her yabancı uyruklu kişi için, yabancının bulunduğu yerdeki İl Göç İdaresi'nden alınması gereken, yabancının Türkiye'de kalabileceği süreyi belirleyen hukuki belgedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Çalışma izni olmadan çalışan yabancıya ne olur?

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nazaligundem.com

Yabancı uyruklu part time çalışabilir mi?

Çalışma izni alınan yabancılar için Bakanlığa beyan edilen ücret üzerinden sosyal güvenlik primlerinin tam olarak ödenmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmesi koşuluyla yabancılar part-time (kısmi süreli) çalışabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dfg.com.tr

Yabancı çalışma izni aldıktan sonra ne yapılır?

Çalışma izni alındıktan sonra 30 gün içerisinde SGK bildirimini yapınız. Yabancı ile çalışmayı bitirdikten sonra SGK bildirimi ile birlikte sisteme girip çalışma iznini sonlandırınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismaizni.gov.tr

Yabancı çalışma izni kimlere verilir?

Bağımsız çalışma izni; yabancıların, Türkiye'de en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının, ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşuluyla verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yabancicalismaizni.com

Yabancıların çalışma izni ne kadar?

Yabancı uyrukluların 2024 yılı çalışma izni harç bedelleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Yabancı uyrukluların 2024 yılı çalışma izin kartlarına ilişkin değerli kağıt bedeli tutarı ise 565,00 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

Yabancı çalışan asgari ücretin kaç katı?

Satış elemanı, pazarlama, İhracat görevlisi gibi eleman statüsünde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı 20.002,50 x 1,5 = 30.003,75 TL. Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar, öğretmenler, doktorlar asgari ücretin 3 katı 20.002,50 x 3 = 60.007,50 TL.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

Oturma izni ücreti ne kadar?

Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-ikametsigorta.com

Yabancılar sigortalı olabilir mi?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi gereğince, yabancı uyruklu kişilerden hizmet akdi ile çalışanlar 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olarak sigortalı sayılmışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vergidegundem.com

Süresiz oturma izni kimlere verilir?

Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Türkiyede çalışma izni nasıl alınır?

Yabancı ve işveren arasında bir iş sözleşmesi imzalanır. İşveren veya yetkilendirdiği e-bildirge kullanıcısı, e-devlet üzerinden Yabancıların Çalışma İzni Otomasyon Sisteminde e-imzası ile işyeri kaydı oluşturur. E-imzayı Bilgi Teknolojileri Kurumunun (BTK) yetkilendirdiği kurumlardan temin edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Oturma izni için kaç yıl evli kalmak gerekir?

Destekleyici veya sponsor eşiyle 3 yıl veya daha fazla süre evli kalınmasının ardından boşanan yabancılar kısa dönem ikamet iznine geçebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tamamlayicisaglik.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT