Anal Fissür: Makatta yanma ile ortaya çıkan bir başka rahatsızlık da anal fissürdür. Bu rahatsızlık makat çatlağı olarak da bilinir. Kabıza bağlı olarak dışkılama esnasında fazla ıkınma nedeniyle ortaya çıkabilir. Anal Fistül: Bağırsak yapısının son kısmında gelişen apseler anal fistül olarak isimlendirilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
İdrar yaparken yanma idrar yolu enfeksiyonunun en sık belirtisidir. Alt idrar yolu enfeksiyonu genellikle E.Coli isimli bakterinin neden olduğu, idrar yolundan mesaneye kadar bakterinin yayılması ile ilgili enfeksiyondur.
Anal fissür dışkılama sonrası yanma şeklinde ağrı yapar. Bu ağrı birkaç dakika ile birkaç saat arası sürebilir. Ayrıca akıntıya bağlı ıslaklık ve kaşıntı olabilir.
Hemoroidal yastıkçıkları saran mukoza oldukça ince olduğu için zorlu ve sert dışkılama sırasında zedelenir ve venöz yapılar kanayarak kendini gösterir. Dışkılamayı etkileyen yanlış beslenme ve yaşam koşulları nedeniyle bu bölgede kanama, ağrı ve yanma oluşur.
İlgili 15 soru bulundu
Anal Fissür: Makatta yanma ile ortaya çıkan bir başka rahatsızlık da anal fissürdür. Bu rahatsızlık makat çatlağı olarak da bilinir. Kabıza bağlı olarak dışkılama esnasında fazla ıkınma nedeniyle ortaya çıkabilir. Anal Fistül: Bağırsak yapısının son kısmında gelişen apseler anal fistül olarak isimlendirilir.
Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Anal fissür şikâyetlerini yaşayan çoğu hasta, tedavi olmak istemeyerek hastalıklarının ilerlemesine sebep olurlar.
Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres: Makata soğuk kompres uygulayarak ağrının azaltılması mümkündür. Hidrasyon: Su içmek dışkınızın yumuşamasına yardımcı olur ve bu da tuvalet sırasında daha az acı hissetmenizi sağlar.
Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süreci yaklaşık bir haftadır. Bu süre içerisinde hastada ağrı ve kanama oluşabilir fakat bu durum önerilen programa uyulduğu sürece azalacaktır. Lazer ile tedavi sonrası ise hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir.
Makat bölgesine bir miktar Hindistan cevizi yağı sürülmesi buradaki kaşıntının geçmesine yardımcı olacaktır. Makat bölgesi ile vajinaya yoğurt sürmek buradaki mantar oluşmasını engelleyecek bir durumdur. Etkisini görebilmek için en az 1 ay boyunda düzenli bir şekilde yoğurt sürebilirsiniz.
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Buna göre bir kimsenin, dübüründen (makatından) bir şey çıktığını sadece hissetmesiyle abdesti bozulmuş sayılmaz ve bu kimsenin vesveseden sakınması gerekir. Sen, istincâ yaptığına (tahâretlendiğine) ve makatını yıkadığına göre, namazdan önce makatını kontrol etmene gerek yoktur.
Dışkılama sırasında ağrı çekmenin başlıca sebepleri; 🔸 Hemoroid 🔸 Makat kasılması 🔸 Makat çatlağı 🔸 Makat sarkması 🔸 Makatın polipleri 🔸 Makatın kanserleri 🔸 Makatta yer alan çeşitli urlar Sıradan bir ağrı kesici alarak bu tür bir problemin ortadan kalkması mümkün değildir, burada önemli olan sebebin temeline inip ...
Rektal tuşe muayenesi, vücut içine uzanan bir boşluğa parmak ile girilerek o bölgede olabilecek hastalık bulgularının saptanması amacıyla uygulanır. Rektal tuşe muayenesi makattan kan geliyorsa, makatta ağrı varsa, kabızlık söz konusu ise, makatta şişlik varsa, büyük abdest tutmada sıkıntı yaşanıyorsa yapılmalıdır.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Makat kanseri oluşum riskini arttıran bir diğer unsur ise cinsel partner sayısının fazla olmasıdır. Bu durumun temelinde makat kanseri ve HPV virüsü arasında yakından bir ilişki bulunması yer alabilir.
En yaygın belirtiler şu şekildedir: Dışkılama sırasında yırtılma veya cam parçası çıkarma hissi. Makatta ağrı ve şişlik. Kanama veya hafif kan sızıntısına bağlı iç çamaşırında görülen lekelenmeler.
Makatta oluşan ağrı ve şişliklerin azaltılması amacıyla sıcak uygulama ve banyolardan faydalanılır.
Halk dilinde basur olarak bilinen hemoroid, makat (anal kanal-anüs) bölgesinde bulunan kan damarlarının genişlemesi, şişmesi ve ele gelmesi durumudur. Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir.
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri