Yıkıcı etkilerinin aslında 200 kilometreye kadar etki ettiği görülüyor. Bu da şu anda Edirne ve Trakya bölgesi olarak ciddi etkisinin oluşacağı görülüyor. Önceki depremlerde de 1912 Mürefte depreminde de kayıtlarında çok ciddi hasarlar olduğu görülüyor.
Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Edirne de etkilenir. Bakın unutmayın bu doğrultu altındaki faylarda her nerede bir deprem olursa oranın 200 kilometre uzunluğu çapındaki her yer göreceli olarak birbirinden etkilenir.
İstanbul Kadıköy'de Çevre Festivali'nde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "Beklediğimiz büyüklükte Marmara depremi olursa hasar Güneydoğu'daki 11 ilin toplamından fazla olur. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Edirne de etkilenir.
Edirne'nin Havsa, Meriç, Süloğlu ve Lalapaşa ilçeleri 4. derece deprem bölgesidir. Uzunköprü 3. ve 4. derece deprem bölgesi olurken, İpsala 2. ve 3. derecededir. Enez ise 1. ve 2. derece deprem bölgesi arasında yer alıyor.
Edirne, Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan deprem bölgeleri haritasına göre en az riskli bölge içinde yer almaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Doğrudan bir Edirne fayı yok ama Kuzey Anadolu Fayı hareket ettiği zaman Edirne'nin zemininde bu depreme karşı dayanamayacak çok fazla bina var.
Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu, ancak Edirne'nin zemininin sağlam olduğuna dikkat çeken Aksal, 'deprem öldürmüyor binalar öldürüyor' dedi. Aksal, “Deprem doğanın bir parçası, tüm dünyada oluyor, olacakta. Ülkemizde deprem kuşağında. Edirne nispeten sağlam bir zeminde.
18 Haziran 1953
Evlerine girmekten korkan halk, hükümetin dağıttığı çadırlarda kalmıştır 6. Resim 1: 1953 depreminde çatlaklar oluşmuş binalardan biri. 1954, 1955, 1962, 1964, 1984, 1986'da Edirne'de depremler meydana gelmiş, 1964'te meydana gelen depremde can ve mal kayıpları olmuştur.
Edirne İlinin kuzey kısmının büyük bir bölümü 4. derece deprem bölgesi iken ilin güney bölümünde ise 1., 2. ve 3. derece deprem bölgeleri yer almaktadır.
yabancı kaynaklar, bu deprem sonucu ölen kişi sayısını binden fazla, diye verir. 18 mart 1953 yenice-gönen depremi, 7,3 m büyüklüğünde. kuzey anadolu fayının batı ucu. 50 km eğimli, 4 metreden fazla kayma, 1.000'den fazla ölü. hatta 1.070 olarak net sayı veren yabancı kaynaklar bile vardır.
Zemin olarak Keşan'a baktığımız zaman ise Keşan merkezi genel olarak kayaç zemin üzerinde olduğu için sağlam yapıdadır diyebiliriz.
Depremde açığa çıkacak güç ise 24 atom bombasına eşdeğer olacaktır. Bu deprem sadece Marmara Ereğlisi'ni ve çevresini etkilemeyecek, bütün Trakya Bölgesi bu depremden etkilenecek.
Marmara Denizi üzerinden ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy'e bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçmektedir. Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1. derece, Tekirdağ Merkez 2. derece, Daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3. ve 4. derece deprem bölgesidir.
Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bölgeler etkilenir. Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu'dan Güney'de Balıkesir, Çanakkale, Yalova'ya kadar etkilenir.
Ercan, “Kuzey Marmara'da olacak bir deprem: İstanbul, Yalova, Kocaeli, Çınarcık, Gemlik, Mudanya, Bandırma, Erdek, Biga, Lapseki, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu, Trakya'nın Marmara kıyıları etki alanı içinde kalacaktır” ifadelerini kullandı.
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
Tekirdağ'ın kuzeyinde yer alan Edirne, camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri, kervansarayları ve saraylarıyla Türkiye'deki en çok tercih edilen ve yaşanabilir şehirleri arasında yer alıyor.
12- Edirne İli, Keşan İlçesi, Erikli köyü Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında 1. Derece Deprem Bölgesi içinde yer almaktadır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
1912 Mürefte depremi, 9 Ağustos 1912'de Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde 7,3 MS büyüklüğünde gece 3 sularında meydana gelen deprem. Depremde 216 kişi yaşamını yitirmiş, 466 kişi yaralanmış ve 450 bina hasar görmüştür.
Buna göre, 4 üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölge iken, 3 üncü derecede bu tehlike biraz daha fazladır. 2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır. Ancak, en fazla deprem riski taşıyan bölgeler 1 inci derece deprem bölgeleridir.
Büyük İstanbul depremi fay hattı nerede? Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi açıklarına uzanan fay hattı (batı segmenti) boyunca yapılan ölçüm sonuçlarına göre bu alandaki deprem riski Silivri'den-Büyükçekmece açıklarına uzanan orta segmentten daha düşük olarak yorumlanabilir.
Trakya formasyonu: Genel olarak sağlam bir zemin. Ama kırılma, çatlama ve faylanma gibi özelliklere sahip. Düzlük bölgeleri yapılaşmaya uygun eğimli bölgeler tehlikeli.
Deprem uzmanları, İstanbul'da meydana gelebilecek bir büyük depremin yan etkilerinin çevre bölgelere yayılabileceğini belirtmektedir. Tekirdağ ve Çerkezköy'de yapılan araştırmalar, bu bölgelerin depreme dayanıklı olmadığını göstermektedir.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri