Dünyanın en büyük okyanusu adından da anlaşılacağı üzere Büyük Okyanus'tur. Söz konusu okyanusun diğer ismi de Pasifik Okyanusu'dur. Büyük Okyanus Amerika Kıtası ile Asya Kıtası arasında kalan bölümdür. Bu okyanusa Pasifik ismini Potekizli ünlü denizci Magellan vermiştir.
Çünkü teknik olarak, Dünya üzerinde tek bir okyanus vardır; ancak biz insanlar, onu geleneksel olarak 4-5 alt okyanusa bölmekteyiz (Pasifik, Atlas, Hint, Arktik ve Antarktik gibi).
Atlas Okyanusu veya Atlantik Okyanusu, 106.460.000 km2 yüzölçümü ile Dünya'nın en büyük ikinci okyanusudur. Dünya yüzeyinin yaklaşık %20'sini ve Dünya'nın su yüzeyinin yaklaşık %29'unu kaplar. Bir zamanlar tek parça olan ana kıtanın bölünmesiyle oluşmuştur.
Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nda yer alan dünyanın en derin noktasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
KUZEY OKYANUSU
Yaklaşık 13.000.000 km2'lik alanı ve 45.000 km'lik kıyı çizgisiyle Dünya'nın en küçük okyanusu olarak kabul edilen “Arctic Ocean”, Kuzey Yarımküre karalarını kuzeyden çevreler ve Büyük Okyanus'a Bering Boğazı, Atlas Okyanusu'na ise Grönland ve Labrador denizleriyle bağlanır.
Yaklaşık olarak kuzey kutbunu ortalayan bu su kütlesi dünyanın en küçük okyanusu olarak kabul edilir, yüzölçümü Hint Okyanusu'nun kabaca altıda birinden biraz küçükken, Akdeniz'in beş katından daha büyüktür. Uzaklığı, yıpratıcı hava şartları ve kalıcı-mevsimsel buzlar nedeniyle hemen hemen en az bilinen bir okyanustur.
“Deniz herkese aittir ve dolayısıyla tek başına kimseye ait değildir” Bu söz, yalnızca dünyanın en geniş kamusal alanını tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda o alanı dile getirilmeyen bir yer olarak bırakıyor. Dünyanın her yerinde okyanuslar, denizler ve kıyı bölgeleri yoğun bir tehdit altında.
Okyanusya yani Avustralya Kıtası kıtaların en küçüğü olarak yer almaktadır. Avustralya Kıtası'nda 15 ülke yer almaktadır. Bu ülkeler şunlardır: Avustralya, Endonezya, Fiji, Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Yeni Zelanda.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet.
Avustralya, anakara Avustralya, Tazmanya, Seram, Yeni Gine'nin büyük bölümü (en uç batı ve doğu bölümleri hariç) ve diğer komşu adaların bazılarından oluşan kıta. Kıta, bazen teknik kaynaklarda anakara olan Avustralya'dan ayrılması için Sahul, Avustralineya ya da Meganezya isimleriyle bilinir.
Kısa adıyla Çin… Asya kıtasının doğusunda ve Pasifik Okyanusu'nun batı kıyısında bulunuyor.
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.
Bilim kuruluşu, Antarktika'yı çevreleyen ve Güney Okyanusu olarak adlandırılan su kütlesini, Arktik Okyanusu (Kuzey Buz Denizi ya da Kuzey Buz Okyanusu), Atlantik (Atlas) Okyanusu, Hint Okyanusu ve Pasifik (Büyük) Okyanusu'dan sonra dünyanın beşinci okyanus olarak kabul edeceğini duyurdu.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Vasco Núñez de Balboa (1475 - Ocak 1519), İspanyol kâşif ve serüvencidir. Büyük Okyanus'u gören ilk Avrupalıdır.
Dünyadaki deniz sayısı ise daha da tartışmalıdır; çünkü denizlerin tek ve evrensel bir tanımı bulunmamaktadır. Buna rağmen, Dünya üzerinde 50 civarında deniz olduğu kabul edilmektedir ve bunların her biri, oldukça farklı özelliklere sahiptir.
Kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya'nın yer alır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizine buradan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hint Okyanusuna bağlanır. Yüzölçümü 2.971.000 km2'dir.
Pasifik Okyanusu - 179 milyon km² genişliğinde ve ortalama 3957 metre derinliğindedir. Maksimum derinliği 11.022 metredir (Mariana Çukuru). En büyük, en geniş, en sıcak ve en derin okyanustur.
Poseidon, Olimpus deniz tanrısı ve deniz tanrılarının kralı.
Açık suda veya okyanusta yüzmek, mercan yanıkları veya diğer keskin nesnelerden kaynaklanan yaralanmalar, gücünüzü veya yüzme yeteneğinizi abartmak ve dehidrasyon gibi ek riskler oluşturabilir. Sınırlarınızı anlayın ve yetkin bir yüzücü değilseniz güçlü akıntıların veya dalgaların olduğu bölgelerde yüzmekten kaçının.
Büyükten Küçüğe Dünya Üzerindeki Okyanuslar
Dünyanın en büyük okyanusu Pasifik okyanusudur. Daha sonra ikinci büyük okyanus ise atlas okyanusudur. Üçüncü büyük okyanus Hint okyanusu olup ondan sonra ise güney okyanusu gelmektedir.
Yeni bir hesapla en net bilgiye ulaşıldı: Okyanuslarda 1332 milyon kilometreküp su var. 1332 milyon kilometre küp. Massachussetts'deki WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution) tarafından yapılan son çalışmalara göre dünyadaki okyanuslarda bulunan toplam su miktarı bu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri