Asıl adı, Muhammed bin Musa El Harezmi'dir. 780 tarihinde Harezm'de (Özbekistan) doğdu. Bağdat Saray Kütüphanesi Müdürlüğü yaptı.
Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı. Cebir ilmini, metodik ve sistematik olarak, ilk defa kendisi ortaya koydu.
Birçok farklı matematik kaynağında sıfır rakamını harezminin keşfettiği yansıtılmaktadır. Ancak son zamanlarda elde edilen birçok farklı yeni bilgiye göre sıfır rakamı ilk kez MS 1200 yılında Leonardo Fibonacci tarafından kullanılmaya başlanmış, çok kısa sürede dünya geneline yayılmayı başarmıştır.
İki kişi, Tales (M.Ö. 624-547) ve Pisagor ( M.Ö.569-475), Yunan matematiğinin babası olarak kabul edilir.
Hindistan'dan Çin'e ve Orta Doğu'ya ulaşan sıfır, 773 yılında Harezmi tarafından ele alındı. Harezmi, cebirsel denklemlerde sıfırın nasıl işlev görebileceğini gösterdi ve bu sayede bugün de kullandığımız yuvarlak şekilli sıfır sembolü Arap rakamlarının arasına girdi.
İlgili 36 soru bulundu
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Buna göre; Mısır'ın tek entelektüel sınıfı olan Ruhban sınıfındaki rahipler; kendilerini meşgul etmek için matematiği icat etmişlerdir. Matematiğin ilk örneklerine rastladığımız Mısır ve Mezopotamya uygarlıkları incelendiğinde, Mezopotamya'nın matematik konusunda Mısır'dan ileri olduğu görülmektedir.
Sıfırın MÖ 1770 itibarıyla Antik Mısırlılar, MÖ ikinci binyılın ortalarında Babiller, MÖ 450 yıllarında Orta Amerika'da yaşayan Mayalılar tarafından kullanıldığına dair kanıtlar vardır.
Kökeni Hindistan
Fakat sıfırın tüm matematiksel kapasitesiyle normal bir sayı olarak kabul edilmesi iki bin yıl aldı. Ve bu Hindistan'da gerçekleşti.
0 ise çift sayıdır.
Fakat 0 sayısı sayma sayısı değildir. Sayma sayıları : 1,2,3,4,5,6,7,8,9... vb. şeklinde devam eder. Bu bakımdan 0 sayma sayısı olarak kabul edilmemektedir.
Sıfır her sayının katı mıdır ? Hayır sıfır sadece reel yani gerçek sayıların katıdır .
1095 yılında oldukça disiplinli bir öğretmen olan Roberto Nevilis ilk ev ödevi kavramını ortaya atmıştır. Venedik'te yaşayan Roberto Nevilis öğrencilerinin performanslarını beğenmiyordu. Okulun çocuklar açısından verimli olmadığına kanaat getirmeye başlamıştı.
Çarpma için kullanılan × simgesi 1631'de William Oughtred tarafından bulundu.
Carl Friedrich Gauss (1777- 1855) tüm zamanların en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilir. Alman bilim adamı, hayatı boyunca matematiğin yanı sıra fizik, astronomi ve istatistik bilimlerine de katkı sağlamıştır.
1700-1800'lü yıllarda matematikte çığır açan Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss, “Matematik bilimlerin sultanıdır” demiş...
Atatürk matematiğin hayatındaki yeri ve önemini şu sözlerle anlatmaktadır. “Ben öğrenim devrimde matematik konusuna çok önem vermişimdir ve bundan hayatımın çeşitli safhalarında başarı elde etmek için faydalanmış olduğumu söyleyebilirim. Onun için herkes matematik bilgisinin çok gerekli olduğuna inanmalıdır.”
Matematik'te ilk kez sıfırı kullanan Harezmi, bugünkü cebir ve trigonometrinin kurucusu sayılır. Birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotla, tek bilinmeyenli denklemleri ise cebirsel ve geometrik metodlarla çözmenin yollarını buldu. Harezmi, 850 yılında Bağdat'ta 70 yaşında vefat etmiştir.
Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu. Hindistan'dayken öğrendiği trigonometrinin astronomiden ayrı bir bilim olarak görülmesi gerektiğini savundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri