Polipektomi snare olarak adlandırılan halka şeklindeki bir aletle polip sapından yakalandıktan sonra elektrik akımı kullanılarak kesilerek çıkarılır. Bu işleme polipektomi denir. Barsak iç yüzeyi kesme veya yakma olaylarına duyarsızdır, bu yüzden işlem sırasında herhangi bir rahatsızlık hissedilmez.
Küçük olan rahim polipleri hamile kalmanın önünde bir engel olmaz. 2 cm'den küçük olan polipler küçük sınıfına girerken daha büyük polipler risk grubu içindedir. 2 cm'den küçük endometriyal poliplerin çıkarılması tüp bebek tedavisi görecek olan kadınlarda gerekli olabilir.
Kolon poliplerinin kolonoskopi sırasında alınması işlemi, elektrik kullanılarak polibin sapı yahut tabanından kesilmesi yolu ile gerçekleştirilir.Bu polip alınması işlemi hastada hiçbir ağrı veya rahatsızlık yaratmaz. Dahası hasta polip alındığının farkına da varamaz.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Kolonoskopi: Kalın bağırsak; yumuşak, bükülebilir ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenir. Polip için en duyarlı tetkik kolonoskopi yöntemidir. Tarama sırasında polip bulunursa doktor tarafından hemen çıkartılabilir. Polipten doku örneği alınarak biyopsi yapılma işlemi terkedilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Hiperplastik Polip
Genellikle en sık sol kolon, inen kolon ve rektumda görülür ve genellikle 0.5cm'den küçük boyuttadır. Bunların genel olarak kanserleşme potansiyeli taşımadığı kabul edilir. Çok nadir olarak hiperplastik polip zemininde kanserleşme görülebilir.
Mide Polipleri: Mide iç yüzeyini örten dokudan kaynaklanan, çoğunlukla tomurcuk şeklinde olan bu polipler genellikle hiçbir belirti vermezler. Doktorunuzun sizi başka bir nedenle muayene ederken endoskopi ile incelemesi esnasında ortaya çıkarlar.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Polip tam olarak çıkartılmışsa tekrar etmesi pek mümkün değildir. Ancak polip gelişmesi için gerekli olan genetik ve çevresel faktörler, kalın bağırsakların diğer kısımları üzerinde de aynı etkiyi gösterdiği için daha önce polibi olanların %30 kadarında başka bir alanda polip görülmektedir.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Kanserleşme riskini polip çapı belirler; 12 mm ve altı çapındaki polipler iyi huylu kabul edilir. Çapı 1-2 cm olan polipler kanserleşme riski açısından yakından takip edilmeliyken çapı 2 cm'den büyük olanların ciddi derecede kanserleşme, safra kesesi kanseri geliştirme, riski vardır.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Polipler şekil ve boyut olarak sınıflanmalarına ek olarak davranış özelliklerine göre de sınıflandırılırlar. Sadece bir kabartı olarak bağırsak içinde oluşabilirler ve vücutta herhangi bir zararlı etki göstermeyenlere iyi huylu polipler denir. Bazı polipler ise çoğalabilir, büyür ve kansere dönüşüm gösterirler.
Polip alındıktan sonra ağrı olur mu
Polip ameliyatı sonrasında bir gün kadar sürebilen hafif ağrıların olması normal kabul edilir. Doktorun önerdiği ağrı kesicileri kullanmak sürecin atlatılmasında yardımcı olur.
Ağrı : Büyük bir kolon polip, bağırsağınızı kısmen tıkayabilir ve bu da karın ağrısına neden olabilir. Demir eksikliği anemisi : Poliplerden kanama, dışkıda görünür kan olmadan zamanla yavaşça ortaya çıkabilir.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Poliplerin alınması, kolon kanseri gelişimini önlemeye yardımcı olabilir. Polip temizliği için kullanılan en yaygın yöntem kolonoskopidir. Kolonoskopi, kolonun iç yüzeyini gösteren bir kamera ile donatılmış bir cihazdır. Polipler, kolonoskopi yoluyla görüntülenir ve cerrahi aletler kullanılarak alınır.
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Rahim içi polip ameliyatı olanlar nelere dikkat etmeli
İşlem sonrası 1-2 hafta kanama olabilir. kanama olduğu süre deniz havuz küvet jakuzi ve cinsel birliktelik önerilmez. Ayaktan duş alınabilir. yeme içme konusunda kısıtlama yoktur. 1-2 gün istirahat edilebilir ya da işe dönüş hemen ertesi gün olabilir.
Kolonoskopi güvenli bir işlemdir. Ancak zaman zaman işlem sırasında veya sonrasında olumsuz durumlar oluşabilmektedir. Kalp veya kan damarı hastalığı olan kişilerde sorunlara neden olabilir.
Bazı çok küçük yapıdaki polipler de ultrason incelemesinde de görünmeyebilir. Bu polipler belirti vermeye başladıktan sonra, doku örneği alınarak inceleme yapıldıktan sonra saptanır. Endometrial poliplerden genellikle aşırı kanamaya bağlı olarak şüphelenir. Yapılan ultrason incelemesi ile görülebilir.
Endoskopi cihazının makattan girilmesiyle bu organların görüntülenmesi sağlanır. Özellikle 50 yaşını geçmiş hastalarda kolon kanseri teşhisi için 5 yılda bir yapılması önerilmektedir. Eğer ailede kolon kanseri varsa bu işlem daha sık tekrarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri