Büyüme hormonu beyin bölgesinde bulunan hipofiz bezinden salgılanır. Büyüme hormonu seviyeleri gün içinde artma ve azalmalar gösterir; en çok gece uykuda salgılanır. Uyku, egzersiz, fiziksel stres, ergenlik, açlık ve kan şekerinde düşme büyüme hormonu salgısını uyarır.
Bu hormonun başlıca görevi büyümeyi ve hücre çoğalmasını desteklemektir. Aynı zamanda protein sentezini artırarak metabolizmayı düzenler ve vücut kompozisyonunu etkiler. Büyüme hormonu özellikle çocuklarda kemik ve kıkırdak büyümesini teşvik eder.
Bütün sporculardan, istirahat, egzersizden hemen sonra egzersizden 5 saat sonra ve egzersizden 8 saat sonra olmak üzere 4 kez kan örneği alındı. Alınan kan örneklerine göre egzersizden hemen sonraki GH hormon düzeyi egzersiz yapan grupta önemli ölçüde artmıştır.
Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlardan (fındık, ceviz, badem vb.) oluşur. Bu gruptaki besinler, temel olarak protein ve ek olarak büyümede oldukça önemli olan demir, çinko ve bazı B grubu vitaminlerinden zengindir.
Ergenlik çağının ilk belirtileri kızlarda 10-11 yaş, erkeklerde ise 11-12 yaş arasında ortaya çıkar. Ergenlik dönemine girişle birlikte büyüme hızlanır. Bu, kızlarda erkeklerden daha önce olur. Ortalama olarak kızlar 11-12 erkekler ise 13-14 yaşlarında en hızlı büyümelerini yaşarlar.
İlgili 40 soru bulundu
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır. Büyüme geriliği ise bir zaman dilimindeki büyüme hızının yaşıtlara göre geri olmasıdır.
Büyüme hormonu seviyeleri gün içinde artma ve azalmalar gösterir; en çok gece uykuda salgılanır. Uyku, egzersiz, fiziksel stres, ergenlik, açlık ve kan şekerinde düşme büyüme hormonu salgısını uyarır.
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Somatostatin, GH salınımını azaltır. Bunun yanında insülin, glukagon, TSH, FSH, ACTH gibi hormonlar da salınımını baskılamaktadır. Egzersiz, stres ve uykunun derin döneminde artış gösterir.
Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki, uzun süreli açlık sayesinde: Beynin büyüme hormonu olan BDNF artıyor.
Büyüme hormonu salgısını artırır
Yapılan çalışmalar, oruç tutmanın büyüme, metabolizma, kilo kaybı ve kas gücünde kritik bir protein hormonu olan büyüme hormonu (HGH) düzeyini artırdığı değerlendirilir.
Tedavide eksik olan hormon günde bir kez enjeksiyon ile vücuda geri veriliyor. Kalem şeklindeki aletler yardımıyla bu ilaçlar çocuklar tarafından da yardım almadan kullanılabiliyor. Bu tedavi ile yıllık uzama hızı yılda 8-10 cm civarına çıkıyor.
Kemik, kas ve organların büyümesinden sorumlu olan büyüme hormonu, hipofiz bezindeki somatotrop hücrelerinde üretilir; gün içerisinde farklı saatlerde ve durumlarda kana salgılanır.
Büyüme hormon eksikliğinde uzun kemikler kapanana kadar, kabaca 13-15 yaşa dek tedavi devam eder.
Büyüme hormonu bir proteindir ve o nedenle tablet olarak verilemez (böyle olsaydı çocuğunuzun vücudu bundan yararlanamadan mide sıvısı tarafından parçalanırdı). Bu nedenle tedavi vücudun kendi büyüme hormonu üretimini taklit edecek şekilde, düzenli günlük enjeksiyonlarla yapılır.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterli dinlenmeyen çocuğun vücudu, düzgün bir şekilde büyüyemez.
Ergenlik döneminde kemiklerin uç kısımlarındaki büyüme plakları kapanır. Bazen 20 yaşında gelip boylarının uzatılmasını isterler Büyüme plakları kapanınca boyun uzatılması mümkün olmaz. Kızlarda, âdet görmeye başladıktan sonra iki yıl daha büyüme olur ve durur. Erkeklerde de ergenlik bittikten sonra büyüme durur.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Kemik, kas ve organların gelişiminden sorumludur
Büyüme hormonunun büyümeyi teşvik etmesi, kemik, kas ve organların geliştirmesiyle doğru orantılıdır. Çocukluk ve ergenlik döneminde zirve seviyeleri gören büyüme hormonu kemikleri, kasları ve organları geliştirir.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Büyümeyi etkileyen ana salgı bezi hipofiz bezidir. Salgıladığı büyüme hormonu ve ergenliği uyarıcı hormonlar yetişkinlikteki boy seviyesine ulaşılmasını sağlamaktadır. Ayrıca tiroid bezi, böbreküstü bezi ve kızlarda yumurtalıklar, erkeklerde testislerden salgılanan hormonlar da büyümeden sorumlu diğer hormonlardır.
Doğumdan sonra ilk yıl ortalama 25 cm, ikinci yıl 10-12 cm, üçüncü yıl 8 cm, dördüncü yıl ise 7 cm uzama beklenir. Dört yaş ile puberte başlangıcı arasındaki uzama yılda ortalama 5-6 cm'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri