Az yağlı bölgelere 10 dakika, fazla yağlı bölgelerde 20-30 dakika uygulanmalıdır. Ancak akıldan çıkartılmaması gereken önemli bir husus, çok uzun süreli buz kompresininde dokularda harabiyet yapacağıdır. Yüzeysel adele zedelenmelerinde, günde 2-3 defa yeterlidir.
Buz uygulaması, akut yumuşak doku yaralanmaları ve ortopedi ameliyatları sonrası sıklıkla önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur.
Buz kompres uygularken, buzun doğrudan cilde temas etmesini önlemek için bir havlu veya bez kullanmanız önemlidir. Buz kompresi her seferinde 20 dakika kadar süre uygulamak ve uygulanan buz kompresi sonrası hemen sonra en az 20 dakika ara vermek de önemlidir.
Zedelenmenin hemen sonrasında uygulanan buz kompresi, şişliği, kanamayı, spazmı, ağrı ve enflamasyonu azaltır. Mutlaka ilk 24 - 72 saat içinde uygulanmalıdır.
İşte yüze buz sürmenin zararlı olduğu zamanlar. Yüze buz uygulamak, özellikle cildi zaten hassas olan kişilerde tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir. Cildinizin altında küçük kırmızı çizgilerden oluşan bir örümcek ağı görüyorsanız, onları daha da kötüleştirebilecek ve iyileşmeyi önleyebilecek buzdan kaçının.
İlgili 45 soru bulundu
Özellikle göz altında oluşan şişkinlerin giderilmesini sağlar. Uzun vadede yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Kırışıklıkların oluşumunu geciktirirken var olan kırışıklıkların da görünümünü hafifletir. Sivilce sorunu yaşayanlara yardımcı olur, sivilcelerin ve izlerin görünümü azaltmaya yardımcı olur.
Buz Maskesi ve Buz Küplerinin Cilde Faydaları Nelerdir? 1-Ciltteki güneş lekelerini giderir.2-Sivilce ve akneleri azaltır. Cilde pürüzsüz bir görüntü kazandırır.3-Gözaltı morluklarının gidermesine yardımcı olur. 4-Cilde sıkı ve gergin bir görünüm kazandırır.
Ancak iyileştirme niyetin- deki tepkinin yol açtığı madde yığılmasıyla şişen bölgede bazı hücrelere yeterli miktarda oksijen iletmek güçleşir. Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır.
Yüzeysel adele zedelenmelerinde, günde 2-3 defa yeterlidir. Ancak ağrı ve adele spazmı fazla ise daha sık uygulanabilir. Zedelenmenin şiddetine göre, bazen 1 saat bile uygulanabilir.
Buz Tedavisi
Soğuk kompres, diş enfeksiyonunun neden olduğu ağrı ve iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir buz paketi kullanın veya birkaç buz küpü alın ve bir havluya sarın. 15 dakika boyunca şişmiş bölgeye kompresi yerleştirin ve kapatın. Bu yöntemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Öncelikle buz yanığının tam olarak ne olduğuna bakalım: Dondurucunun içindeki nem molekülleri ambalajdan ya da içerisine koyduğunuz paketin içinden geçip gıdanın yüzeyine ulaştığında kayboluyor ve yüzeydeki nem kaybı pamuk şekerimsi, süngerimsi bir dokudaki buz yanığını oluşturuyor.
Soğuk veya buzlu su ateşi düşürmez, tam tersine ateşin vücut içerisinde kalmasını sağlar." Prof. Dr.
Soğuk Uygulamanın Zararlı Olduğu Durumlar
Tutulmuş kas ve eklemler için soğuk uygulama tercih edilmez. Dolaşım bozukluğu varsa soğuk uygulama yapılmamalıdır çünkü soğuk dolaşımı daha da azaltır.
İmplant operasyonları sonrasında ilk gün 5 dakika aralıklara tüm gün boyunca buz uygulaması yapılmalıdır. İkinci gün ise 10 dakikalık aralıklarla uygulanması yeterli olacaktır.
Nemlendirici kullandıktan sonra buz masajı yapmak, cildin hızlı bir şekilde canlanmasını sağlar. Sabah kalktığınızda buzu yüzünüze uygulayın, soğukluk kan dolaşımını artıracak ve cildinize renk getirecektir. Süt veya yeşil çaydan yapılmış buz küpleri ile yorgun gözlerinizi yatıştırabilirsiniz.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
CİLDE BUZ NASIL UYGULANIR? Cilt temizliğinizi tamamladıktan sonra buz küplerini yüzünüze dairesel hareketlerle uygulayın. 10 dakika boyunca buzları yüzünüze uygulayın ve 2 dakika ara verin. Bu uygulamayı 3 kez tekrarlayın.
BUZ MASAJI
UYGULAMA SÜRESİ: Ayak bileği gibi kemikli bölgelere uygulandığı durumlarda 7-10 dakika, deri altı yağ dokusunun kalın olduğu bölgelere uygulandığında iki misli süreye gereksinim vardır.
Soğuk kompres, evde buz poşetlerine buz koymak suretiyle ya da hazır şekilde satın alınabilen jel buz poşetlerinin ağrılar veya şişlikler için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca soğuk kompres ilk yardım çantalarında da bulunması oldukça önem arz etmektedir.
Soğuk uygulama ile damarlarda daralma (vazokonstriksiyon) sağlanır. Böylece belli bir bölgedeki kan akımı azaltılabilir. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi aktivitesi (inflamasyon) ve ödem azalır. Eklem ve tendonlardaki ödem ağrıya neden olduğundan ödemin azaltılması ağrıyı hafifletir.
Vücutta bulunan ödemi, fazla sıvıyı dışarı yollamak için gün içerisinde su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde 8-10 bardak su içmek, vücudunuzdaki ödemin atılmasında yardımcı olmaktadır.
Soğuk suyla temas kan akışını azaltır, bu ise herhangi bir incinme sonrasında kasların yenilenmesini sağlayan protein sentezini, dolayısıyla iyileşme sürecini yavaşlatır.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Cildinizi ısıtmak için:
– Buz yanığı sonrası cilt direk sıcak su ile temas ettirmemelidir. Sıcaklık derecesi 30-35 derece olan suya sokulabilir. – Her bir ıslatma arasında 20 dakika ara vererek, gerekirse ıslatma işlemini tekrarlamaya devam edin. – Soğukla temasın kesilmesi sağlanmalıdır.
Dudaklarımız kış soğuğunda da yaz sıcağında da bir şekilde zarar görüyor ve çatlıyor. Çatlayan dudaklarınıza buz küpü uygulayın. Ardından doğal bir dudak nemlendiricisi sürün. Bu işlemi düzenli olarak yaparsanız birkaç gün içinde dudaklarınızın yumuşadığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri