Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Suyun Sıvı Hali Katı Halinden (Buz Hali) Daha Yoğundur.
Diğer taraftan, sıcaklık düştüğünde ve su donduğunda oluşan kristal yapı hidrojen bağları tarafından korunur (hidrojen bağlarını koparmak için çok az bir ısı enerjisi kalır). Bu yapı da buzun yoğunluğunun sudan daha düşük olmasına neden olur.
Bileşimindeki güçlü hidrojen bağları, molekülleri arasında daha fazla boşluk oluşmasına neden olduğundan buz sudan hafiftir.
Göl ve denizlerde yaşayan canlılara yaşam imkânı veren su, buz hâline geçtiğinde hacmi değişir. Bu sebeple buzun yoğunluğu sudan daha az olur ve buz suda yüzer.
İlgili 36 soru bulundu
Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için su üstünde yüzebilir.
Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır. Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Su donduğunda katı hale gelerek buza dönüşür. Su buza dönüşürken hacmi artar, daha fazla yer kaplar. Bu sadece suya özgü bir durumdur.Diğer sıvı maddeler ise katıya dönüşürken hacmi artmaz, azalır. Su donarken hacmi arttığı için yoğunluğu azalır.
Doğrusu, su donarken hacmi artar ve yoğunluğu azalır, donan kısım su yüzeyinde birikir böylece su ekosistemindeki canlılar yaşamlarını devam ettirebilir.
Su donunca boşluk daha da artar ve özkütle daha çok azalır. Yani, 0 °C ile +4 °C arasında hidrojen bağlanması baskındır; +4 °C'den yukarısında ise termal kuvvetler baskındır. +4 °C'de ise bu kuvvetler mükemmel bir denge içindedir; bu yüzden suyun özkütlesi +4 °C'de maksimumdur.
Donan suyun hacmi sıvı suyun hacminden daha büyüktür ve bu nedenle donan su hacminin artması nedeniyle genleşir.
3.de değişmez bence çünkü, buzun kütlesiyle, eridiğinde ele geçen suyun kütlesi aynı. yükselen hacmi belirleyen özkütle iki durumda da aynı.
Suyun yoğunluğu yaklaşık olarak 1 olarak kabul edilir. Buzun yoğunluğu ise yaklaşık olarak 0,9 olarak kabul edilir. Yani su buzdan daha yoğundur. Bu yüzdendir ki buz su içindeyken yukarıdadır.
0 celsiusta buzun yoğunluğu 999,8425 tir. buradan m=9,998485 1litre buzda 9998,485 gr buz bulunur. +4 celsiusta suyun yoğunluğu 999,9750 dir. buradan m=9,999750 1litre suda 9999,750 gr su bulunur. 9999,750>9998,485 olduğundan su daha ağır gelecektir.
Su molekülleri donarken birbirinden uzaklaşarak hacmi artar ve şişeyi çatlatır. Başka bir örnekte ise, kışın göllerde ya da su birikintilerinde buzların su üzerinde yüzdüğünü görmüşsünüzdür. Yoğunluğu daha az olan katı haldeki su molekülleri yani buz, sıvısının üzerinde yüzmektedir.
Su donarken hacmi artacağı için buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha küçük olur.
Suyun Özellikleri
o Suyun katı hali yani buz hali sıvı halinden daha az yoğundur. Bu nedenle buz, suyun üzerinde yüzebilmektedir fakat dünyadaki başka hiçbir madde böyle bir özelliğe sahip değildir. Diğer bütün maddelerin katı hali, sıvısı içerisinde batmaktadır çünkü katı halin yoğunluğu daima daha fazladır.
Bu süreçte, buzulun erimesiyle açığa çıkan suyun hacmi değişmez. Ancak, deniz seviyesi yükselir, çünkü eriyen buzulların suyu denize karışır ve deniz suyu hacmi artar.
Peki buzun bir kısmının beyaz olmasının sebebi nedir? Bu noktada ne olmaktadır ki buz, normalde suyun renksiz olmasına rağmen renk kazanmaktadır? Cevap aslında oldukça basittir: Buzun belli kısımlarına beyaz rengi veren, buz içerisine hapsolmuş aşırı küçük hava baloncuklarıdır.
Ancak su bu kurala uymaz, aksine sıfır derecenin altına soğutulduğunda donar ve buz olarak hacmi azalacağına artar. Saf su buza dönüşürken, hacminin yüzde 9'u oranında genişler.
Buz suyun katı hâlidir.
Katılarda tanecikler, bir arada kristal adı verilen belirli geometrik yapıları oluşturur. Sıvı tanecikleri ise katılara göre daha hareketlidir. Bu nedenle bir katı madde eritildiğinde hacmi genellikle büyür. Hacmi büyüdüğü için de genel olarak yoğunluğu azalır.
Saf suyun yoğunluğu ve özkütlesi, sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişir. Sıcaklık arttıkça, suyun hacmi artar ve yoğunluğu azalır. Basınç arttıkça, suyun hacmi azalır ve yoğunluğu artar.
Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır. Su ve havanın sabit basınç altındaki sıcaklığa bağlı özkütleleri aşağıda verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri