Zira buzağılar sürekli gelişen hayvanlardır. Belli bir zamana kadar yağlanmazlar. Yaklaşık 4 aylık bir yetiştirme zamanından sonra canlı ağırlıkları 130 kg 'a kadar ulaşır. Bu süre içinde böyle bir canlı ağırlığa ulaşabilmeleri için doğumdan itibaren günlük canlı ağırlık artışlarının 750 gram dolayında olması gerekir.
Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir. Yazın merası bulunan yerlerde damızlık dişilerin altıncı aydan sonra merada beslenmesi en iyi usuldür.
Buzağı doğum ağırlığı 25–28 kg'dır. Jersey ırkının yıllık süt verimi 3000–4500 kg, sütte ki yağ oranı%4–7 ile en yüksek ırktır. Bu hayvanların sütünün rengi fark edilir derecede sarı renklidir.
-Buzağının ilk 2 (iki) ayında geniş kapasiteli bir rumen gelişimi için, bol miktarda kaliteli kaba yem tüketmesi sağlanmalıdır. -Buzağının önünde her zaman içilebilir temiz su bulundurulmalıdır. -Buzağı başlangıç yemi tüketime bağlı olarak, süt ya da süt ikame yemi tedricen %25-50 oranında azaltılmalıdır.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
– Buzağılara 2. aydan itibaren buzağı başlangıç yemi ile birlikte serbest olarak buzağı büyütme yemi de verilmeye başlanır. – Geçiş dönemi sonuna doğru başlangıç yemi azaltılarak geçiş yapılır. – Bu dönem 15 günlük bir alıştırma dönemi olabilir. 2.5 aylık yaştan itibaren buzağılar büyütme yemine geçmiş olur.
Buzağılar, rumenin tamamen geliştiği zamana yakın olan 60 günlük yaştayken sütten kesilebilir.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
Dördüncü günden itibaren buzağıya normal süt ile birlikte buzağı başlangıç yemi (kesif yem) ve su serbest olarak verilmeye başlanmalıdır.
Her gün doğan buzağıların düzenli olarak kayıt edildiği, kulak numarası takıldığı ve defter tutan işletmelerde yaşı kesin olarak söylemek mümkündür. Bu kayıtlar sayesinde hangi buzağının ne zaman doğduğu, dolayısıyla sığırın yaşının yıl, ay ve hatta gün olarak hesaplanması mümkün olmaktadır.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
İneklerde gebelik süresi yaklaşık olarak 280 ya da 285 gün şeklinde öne çıkmaktadır. Yani gebe kaldığı andan itibaren 9 ila 11 ay içerisinde inek bir yavru verir.
Yani yaklaşık 9-10 ay aralığında buzağı elde ediliyor. Ancak inek cinslerine göre bu süre 11 aya kadar ulaşabiliyor.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Buzağılar doğar doğmaz dışarıda bakılmaya devam edilirse, bol altlık ve kaliteli süt veya kaliteli mama ile beslenen buzağılar soğuktan etkilenmezler. Buzağılar doğar doğmaz dışarıdan ahır içerisine alınır ve buradan dışarı çıkarılırsa buzağı çabuk üşüyecek tir.
Buzağılara 6 aylık (veya 180 kg) olana kadar özsu bakımından zengin yemler az miktarlarda verilir. Düveler (6-12 aylık dönem): Bu dönemde yeşil ot ve silaj tüketebilirler.
BUZAĞI DOĞDUĞUNDA YAPILACAKLAR
Göbek kordonu tentürdiot ile temizlenmelidir.( alkol,ispirto,kolonya kullanılmamalıdır. ) Buzağı ya Doğumunu takip eden ilk 3 gün mutlaka kolostrum ( ağız sütü ) verilmelidir. Buzağının içeceği kolostrum ( ağız sütü ) miktarı; doğum ağırlığının % 10-12'si kadar olmalıdır.
Buzağı besisi, 4-27. günler; İlk hafta ağız sütü, ikinci hafta tam yağlı süt ve üçüncü haftadan sonra süt ikame yemi veya buzağı başlangıç yemi ve su şeklinde yapılır, ilk haftadan itibaren hayvanın önüne kaliteli kuru ot konularak alışması sağlanmalıdır.
4. aydan itibaren buzağılara %15-16 ham protein ve %70-72 TSBM (2,5-2,6 Mcal/kg kuru madde “KM” = 10,5-11,0 MJ/kg KM) içeren buzağı büyütme yeminden verilmeye başlanır. Verilen kuru otun kalitesine bağlı olarak verilecek yoğun yem miktarı günlük 2,5-3 kg olup, bu Page 6 miktar günlük iki öğüne paylaştırılarak verilir.
Haftadan itibaren günlük 3 – 4 litre normal anne sütüne ilaveten 1 – 1,5 kg buzağı başlangıç yemi hayvanın önünde bulundurulmalıdır. 2. haftadan itibaren başlanan normal anne sütü tüketimi, 3. haftada günlük 3 litreye, 4. haftada ise 2 litreye düşürülmelidir.
Hazırlanan buzağı mamasının 38 derece sıcaklıkta yavruya verilmesi gerekir. 1 kilogram mama ile 7 litrelik mama da hazırlanması mümkündür. Bu durumda mama daha kaliteli olur. Buzağı maması, kolostrumun hemen ardından günde sabah ve akşam olmak üzere 2 kez verilir.
Buzağı burunsalık emme önleyici buzağıların ve ineklerin burun deliklerine takılarak birbirlerini emmesini önler. Genellikle plastikten ürtilmiş olan dana burunluklar, işletmelerde piskolojik olduğu düşünülen büyük bir problemin bir nebze olsun önene geçmeyi hedefler.
Düve hayvanı ilk on iki aydan sonra süt verimi başlamaktadır. Bu san iki ay sürecinde bu hayvanların beslenmesi oldukça önemli olmaktadır. Eğer eksik ve yetersiz beslenme olur ise verim de azalmaktadır. Verilen sütün ve verilen sütün kalitesi besleneme türüne göre değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri