Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
Yeni doğan genç hayvan, vücudu için gerekli olan birçok maddeyi üretemeyecek durumdadır. Yeni doğmuĢ buzağıların doğar doğmaz yarım saat içinde 1-2 litre ağız sütü (kolostrum) almaları sağlanmalıdır. Ġlk 24 saat içinde vücut ağırlığının %8-10'u olan 4-6 litre ağız sütü içirilebilir.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
Yeni doğan buzağılar, doğduktan sonra yarım saat içinde 1 ya da 2 litre ağız sütü yani kolostrum almaları sağlanmalıdır. İlk 24 saat içinde vücut ağırlığının ortalama yüzde 10'u olan 4 ile 6 litre arasında ağız sütü içirilebilir. Ağız sütü; hastalıklara karşı bağışıklık kazanabilmek için gereklidir.
-Buzağının ilk 2 (iki) ayında geniş kapasiteli bir rumen gelişimi için, bol miktarda kaliteli kaba yem tüketmesi sağlanmalıdır. -Buzağının önünde her zaman içilebilir temiz su bulundurulmalıdır. -Buzağı başlangıç yemi tüketime bağlı olarak, süt ya da süt ikame yemi tedricen %25-50 oranında azaltılmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Buzağıya verilecek kaba yemin yonca kuru otu olması çok önemlidir. Özellikle buzağılar için en faydalı ot yoncadır. Buzağı ilk 3-4 ay buzağı başlangıç yemi, 4-5 aylık yaştan itibaren buzağı büyütme yemi yemeye başlamalıdır.
– Buzağılar bu dönemde meraya çıkarılmamalı, – 6. hafta sonunda sütten kesilip sadece serbest olarak buzağı başlangıç yemi, kaliteli kuru ot ve serbest su verilmeli, saman ve silaj kullanılmamalı, – Bu dönemde hayvanların katı yem almaları işkembe gelişmesi açısından hayati önem taşır.
TRAKYEM buzağı başlangıç yemi buzağıların doğumu takiben 2. haftadan itibaren 12. hafta sonuna kadar beslenmesinde kullanılır.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Buzağılar tam yağlı sütle, yağsız sütle, ekşitilmiş ağız sütü ile, süt ikame yemleri ile ve antibiyotikli sütlerle beslenebilirler. Sağlıklı buzağılar 3-4 haftalıkken sütten kesilebilirler. Ancak 8 haftadan önce sütten kesmemek gereklidir. Buzağılar ülkemizde genellikle 75-90 gün süreyle sütle beslenmektedirler.
Buzağılar, rumenin tamamen geliştiği zamana yakın olan 60 günlük yaştayken sütten kesilebilir.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir. Düve dönemi öncesi dişi buzağıların iyi bir vücut kondisyonuna ulaşmalarını sağlar.
İshal olan buzağıya verilen süt miktarı azaltılır; hatta şiddetli vakalarda süt hiç verilmez. İshalin kayboluşuna bağlı olarak 3-6 öğün sadece su ile hazırlanmış elektrolit solüsyonlar günde buzağı canlı ağırlığının % 10'undan az olmayacak şekilde verilir. içirilmelidir.
Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 24 kg ; Dişi: 22 kg.
Buzağı maması asitlenmiş %100'e yakın seviyede süt proteinleri içeren buzağı mamasıdır. Buzağı mamasının buzağılarda ağız sütünden sonra kullanılması önerilir. Buzağı maması süt yerine geçen yemlerdir. Toz halinde bulunan mamalar ılık suda eritilerek ılık şekilde buzağıya içirilmektedir.
Buzağı doğum ağırlığı 25–28 kg'dır. Jersey ırkının yıllık süt verimi 3000–4500 kg, sütte ki yağ oranı%4–7 ile en yüksek ırktır. Bu hayvanların sütünün rengi fark edilir derecede sarı renklidir.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Bu nedenle çiftlik hayvanlarının beslenmesinde mısır ve arpa kullanımı daha faydalı olmaktadır. Akıllı Buzağı Yeminin yanında öncelik olarak mısır flake (ezme) verilmesi tavsiye edilir. İmkanlar müsait değilse mısır flake (ezme) ile arpayı flake (ezme) karıştırılarak verilebilir.
Süt tozu %90, laktoz %20, peynir suyu %20, küspeler %25, kepek %30'a kadar kullanılabilmektedir.
Ayrıca kaliteli çayır otu ve kuru ot da yedirilir. Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir.
BUZAĞI DOĞDUĞUNDA YAPILACAKLAR
Göbek kordonu tentürdiot ile temizlenmelidir.( alkol,ispirto,kolonya kullanılmamalıdır. ) Buzağı ya Doğumunu takip eden ilk 3 gün mutlaka kolostrum ( ağız sütü ) verilmelidir. Buzağının içeceği kolostrum ( ağız sütü ) miktarı; doğum ağırlığının % 10-12'si kadar olmalıdır.
3-4 aylık dişi danalar günde 4-5 yem tüketmeli, bunun için; 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2 kg %18 ham protein içeren buzağı büyütme yemi yeterlidir.
Verilecek yoğun yemin besin maddeleri içeriği de verilen kaba yemin kalitesine göre ayarlanır. 4. aydan itibaren buzağılara günlük 0,5- 1 kg' dan başlanılarak yeşil çayır otu ve mısır silajı da verilebilir.
Tıpkı insanlar gibi, hayvanların da beslenmelerinde tuza ihtiyacı var! Hayvanlar için tuz tüketimi, düzgün işleyen bir vücut için bir gerekliliktir. Aslında, tüm memelilerin hayatta kalmak için beslenmelerinde tuza ihtiyacı vardır.
Hazırlanan buzağı mamasının 38 derece sıcaklıkta yavruya verilmesi gerekir. 1 kilogram mama ile 7 litrelik mama da hazırlanması mümkündür. Bu durumda mama daha kaliteli olur. Buzağı maması, kolostrumun hemen ardından günde sabah ve akşam olmak üzere 2 kez verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri