Mevsimlerin değiştiği dönemlerde veya bulunduğu yerin sıcaklık ve nem oranının fazlalığına göre buzdolabınızın dış kısmında terleme oluşabilir ve bu durum normaldir. Buzdolabınızı temiz ve kuru bir bez ile kurulayın. Eğer oluşan terleme buzdolabınızın sadece belirli bir bölgesindeyse yetkili servisle iletişime geçin.
Yaz aylarında genel olarak hava daha sıcak olduğundan dolayı buzdolabının iç kısmı +2 dereceye ayarlanabilir. Bu, daha soğuk tutarak gıdaların bozulmasını önler. Buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusuna yanıt vermeye devam edecek olursak, yaz aylarında buzluk kısmının -20 dereceye ayarlanması önemlidir.
Öncelikle, derin dondurucunuzun yer aldığı ortam aşırı sıcak havaya maruz kalıyorsa dış yüzeyinde terleme oluşacaktır. Bu durumda derin dondurucunuzun yerini daha düşük sıcaklıkta bir yer ile değiştirmelisiniz.
Dahili terleme genelde, buzdolabı içine sıcak havanın girmesine izin veren kapının kauçuk şeridinin kurumasından kaynaklı olabilecek nem süzememe nedeniyle gerçekleşir. Özellikle buzlanmadan bağımsız olmayan buzdolaplarında olmak üzere aşırı sayıda kapı açılmaları da ayrıca terlemeyi arttırır.
İlgili 27 soru bulundu
Buzdolabı derecesi yazın kaç olmalı sorusunun cevabı genellikle 2 ile 5 derece arasında değişir. No frost buzdolabı modellerinde de bu aynıdır. Gıdalar, bu derece aralığında etkili bir şekilde soğutulur. Kışın buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun cevabı ise 5 ile 8 derece olarak açıklanabilir.
Siz buzdolabının kapağını açtığınızda oda sıcaklığında bulunan hava buzdolabının içine girdiğinden sıcak hava ani bir soğumaya maruz kalır. Bu mikro su damlacıkları oluşmasına neden olur bu nedenle buhar görürüz. Bunu sıcak ve nemli havaların aniden soğumasıyla sis oluşumuna benzetebiliriz.
Buzdolabınızın sebzelik çekmecesinde bulunan nem kontrol sürgüsünü 'High' yazısının olduğu sol tarafa doğru çok fazla yaklaştırırsanız sebzeleriniz donup çürüyebilir. Sebzelerin ihtiyacı olan nem oranını sağlamak için sürgüyü ortaya çekebilirsiniz.
Derin dondurucu su akıtması halinde öncelikle su tahliye tıpasını kontrol etmeniz gerekir. Bu tıpa ürünün iç kısımda bulunur. Fişi çekip yiyecekleri çıkarıp ürünün içindeki buzları erittiyseniz ve bu tıpa gevşemişse dışarı su akıtır.
3. Buzdolabınızın verimli çalışabilmesi için çevresinde uygun bir hava sirkülasyonu olmalıdır. Eğer buzdolabı duvara girintili bir yere yerleştirilecekse tavanla arasında en az 5 cm, duvarla arasında en az 5 cm boşluk olmasına özen gösteriniz.
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
Bu yüzden buzdolabının iç arka duvarında karlanma görmek yerine su damlacıkları görüyor olmanız normaldir. Buzdolabınızın içinde bulunan nem soğutma haznesine çarpar ve bunun sonucunda donma meydana gelir. No frostlar beyaz eşya ürününüzde bu donma sonucunda otomatik olarak devreye giren bir fonksiyon bulunur.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Buzdolabı ayarı + 4 derece ve - 18 derece arasında bulunması gerekmektedir. Kullanımdan kullanıma fark olmasının yanında artı 2 dereceye göre de ayarlama yapılabilmektedir. Yaz aylarında soğutma derecesinin arttırılması ihtiyacından dolayı +2 ve - 20 aralığında ayar yapılması önerilmektedir.
Yeni nesil dijital panelli buzdolaplarında ise genelde +4 ile -20 derece arasında ayar seçenekleri sunulmaktadır. Kış aylarında geniş kısmın derecesi +4 veya +2 civarında olabilir. Hatta eğer az gıda bulunduruyorsanız +4 derecede kullanabilirsiniz. Buzluk kısmının ise derecesi -18 altına düşmemelidir.
Derin donduruculardaki buzlanmanın en temel nedeni, havadaki nemin, derin dondurucunun içinde yoğunlaşarak donmasıdır. Havadaki su buharı, derin dondurucunun kapağı açıldığında içine dolar ve önce sıvı hale döner. Ardından donarak buzlanmaya neden olur.
Kullanıcıların kutu içerisinden çıkan talimata uygun olarak derece ayarı yapması öneriliyor. -18 derece derin dondurucunun kış mevsiminde düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Sıcaklıkların yükseldiği yaz mevsiminde ise, sıcaklıklar göz önüne alınarak ortalama -20 derecede çalıştırılması gerekiyor.
Satın aldığınız sebzeleri nemli durumdayken buzdolabınıza yerleştirdiğinizde makine içerisinde buharlaşma ve nemlenme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için sebzelerinizi kağıt poşet, buzdolabı poşeti veya delikli poşetle saklamaya dikkat edin.
Doğal besinleri plastik poşetlerde saklamak, yapabileceğiniz zararlı yöntemler arasındadır. Plastik poşetler nem ve havayı hapsederek sağlıksız bir ortam yaratır. Bu yüzden kağıt havlu veya uygun kaplar kullanmanızı öneriyoruz. Sebze ve meyveleri doğradıktan sonra oda sıcaklığında bırakmamanız gerekir.
Kapasitenin dışına çıkılırsa buzdolabının içi buzlanabilir. Buzdolaplarının kapağında vakumlu bir lastik vardır ve buzdolabının hava almamasını sağlar. Olası bir durumda o lastikte bir gevşeme yaşanırsa ve buzdolabının içine hava alırsa buzlanma yaşanabilir.
Bu dumanlar herhangi bir gaz yüzünden oluşmazlar; sadece buzu çevreleyen serin havada yoğunlaşan su buharıdır.
Buzdolaplarında su akıtma problemi genel olarak yemeklerin sıcak konmasından kaynaklanır. Yani diğer bir ifade ile yiyecekler buzdolabına çok sıcak ya da çok soğuk yerleştirilmemelidir. Aksi takdirde buzdolabının iç kısmı üzerinden terleme ile beraber su akıtma durumu ortaya çıkar.
Isı kaynağı olmasa da buzdolabının duvara çok yakın bir şekilde konumlandırılması da gereken soğutma işleminin sağlanması için engel oluşturabilir. Tüm bu nedenler düşünüldüğünde dolabınızı güneşten ve herhangi bir ısı kaynağından uzakta, duvara ve çevresine en az 5 santimetre uzaklıkta konumlandırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri