Kararmış muz, besin değerleri bakımından olgunlaşmamış muza göre daha azdır. Şeker oranı yükseldikçe lif oranı düştüğü için muzdan faydalanma oranı en aza düşmektedir. Bu yüzden kararmış yerine daha yeşil muzun tüketilmesi tavsiye edilir.
Bu yüzden kararmış muz, daha taze olan muza göre çok daha yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. Normal muz yerine kararmış muz tüketerek vücudunuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir, hücrelerinizin korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Muzun kabuğundaki koyu lekeler, çürük meyve belirtisi değil, muzun olgunlaşma belirtileridir. Muzların üzerindeki siyah-kahverengi lekeler ne kadar çok olursa, tüketilmesi o kadar iyi olur.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Evdeki kahverengileşmeye başlamış muzu inceleyin, kötü kokuyorsa, küflüyse yahut tamamen kararmışsa, böyle muzu yemek doğru değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Kararmaya başlamış ve benekli muz kabuklarında ortaya çıkan TNF ( Tümör Nekrosis Faktörü) isimli antikanser özelliğine sahip bir madde keşfedildi. Yani, bir muz kabuğunun üzerinde ne kadar siyah nokta var ise o kadar sağlıklı...
Bu nedenle diyabet tip-2 hastalarına kahverengi benekli veya tamamen kahverengiye dönüşmüş muzlardan uzak durması önerilir, çünkü bu muzların şeker oranı çok artmıştır. Az olgunlaşmış muz, şekeri kesmeye çalışan kişiler için daha sağlıklıdır.
Genellikle olgunlaşmış muz, buzdolabında 1 ve 2 hafta süresince taze bir şekilde kalabilir. Muz, buzdolabında veya buzlukta doğru bir şekilde saklanırsa eğer, 1 ve 2 aya kadar tazeliğini koruyabilir.
Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir, bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır. 12o dereceden daha sıcak bir ortamda muzun olgunlaşma ve dolayısıyla bozulma süreci hızlanabilir.
Muz buzdolabında saklandığında olgunlaşma süreci yavaşlayacak, daha uzun süre kararmadan kalacaktır. Olgunlaşmış muzları da buzdolabına kaldırarak kararma süreçlerini yavaşlatabilirsiniz, unutmayın. Muzları mümkünse buzdolaplarının sebzelik bölümünde saklamalısınız.
Poşetlerin üzerine derin dondurucuya giriş tarihlerini yazmayı unutmayın. Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Sosyal medyada son zamanlarda dolaşan "Muzun kararan kısımlarında canlı bakteriler var" sözleri gündem olmuştu. Sosyal medyada yayılan bu tartışmalara Genetik Mühendisi Dilara Sarı son noktayı koydu.
Hem ülkemizde hem de dünya genelinde sık tüketilen meyvelerden biri olan muz, olgunlaşma sürecini tamamladıktan sonra kararma yapmaktadır. Özellikle kabuğu soyulan bir muz 30 dakika içinde tüketilmezse hızlı bir kararma süreci yaşar. Bu yüzden muzu mutlaka kabuklu olarak saklamalıyız.
Yüksek miktarda etilen, muzlardaki sarı pigmentlerin enzimatik esmerleşme adı verilen bir süreçte karakteristik kahverengi lekelere dönüşmesine neden olur. Muz, çürüyene kadar etilen üretmeye devam eder.
Neyse ki, dondurucuda yanmış muzlar daha düşük kalitede olsa da, yine de yemek için güvenlidir. Dondurulmuş muzlar, taze muzlardan çok daha uzun süre dayanır ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Nasıl kullanmayı planladığınıza bağlı olarak, bütün, dilimlenmiş veya ezilmiş muzları kolayca dondurabilirsiniz.
Muz dilimlerini limon suyuna batırarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak 2-3 gün içerisinde mutlaka tüketin.
Buzdolabında sebze ve meyveleri çok iyi saklamak için buzdolabı poşetlerinden yardım alabilirsiniz. Her sebze ve meyve için ayrı saklama kabı kullanmamak, farklı kokuların dolap içine yayılmasına neden oluyor. Kötü koku oluşumuna engel olmak için her birini ayrı kaplarda muhafaza edebilirsiniz.
Kabuklu meyveler (kavun, muz vb.)
Kalın kabuklu besinleri fırça ile bol suda yıkamak çok önemli. Çünkü kabuğunu soyarken kabuk kısımındaki zararlı bileşenlerin iç kısmına geçme ihtimali var.
Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir.
Muzun buzdolabında saklanması en doğru saklama yöntemidir. Fakat muzu buzluğa ya da derin dondurucuya koymayı da düşünebilirsiniz. Bunu yaparken muzu kabuğundan ayırarak ve dilimli şekilde buzluğa koymanız gerektiğini bilmeniz gerekir.
Muzlu smoothie, muzlu ekmek veya kek, muzlu dondurma, muzlu pankek veya waffle, muzlu granola, muzlu yoğurt ve muzlu salsa gibi lezzetli tariflerle ezilmiş muzları harcamadan kullanabilirsiniz. Bu şekilde, yiyecek israfını önlemiş olur ve aynı zamanda sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklar elde edebilirsiniz.
Ancak aynı muz akşam yemeğinden sonra tüketilirse ve ardından yatılırsa yağ olarak depolanacağı için sağlıksızdır."
Muz alırken bunlara dikkat!
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri