Tozlayıcı badem fidanı demek bahçedeki ana çeşit olan bademdeki çiçek dönemindeki çiçeklerin ,meyveye daha fazla dönüşmesini sağlayan badem fidanı demektir. Bir başka deyişle döllenmeyi artırmaktadır.Tozlayıcı olan badem çeşitleride meyve vermektedir.
Badem ağacının en büyük ihtiyacı Azot'tur. Birçok yetiştirici (yüzeye sperme veya sulama ile uygulama) yılda bir defa her olgun ağaç başına toplam 1 kg azot gübrelemesi uygular ve bu miktar yeterli kılınır.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Buna ulaşmanın en etkili yolu ise dengeli ve düzenli gübrelemedir. Sert kabuklu meyveler, topraktan daha çok besin maddesi kaldırır. Bademin ihtiyacı olan besin maddelerinin miktarınca verilmesi, pazar değeri yüksek mahsul elde edilmesinin yanı sıra bir sonraki yılda verimin devamlılığına da katkı sağlanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Sulama. Susuz badem yetiştiriciliği de yapılabiliyor ancak yılda en az 3-4 kez sulama yapılmasının, ağaçtan verim elde edebilmek açısından oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.
İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır. İkinci beş yılda 120 kilodan 200 kiloya kadar uzanan geniş bir ürün verme skalasına ulaşır. Badem ağacı, uzun ömürlü ağaçlar arasında yer almaktadır.
Badem ağacı, yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı bölgelerde yetiştirilir. Bu nedenle Akdeniz iklimine hakim olan bölgeler, badem yetiştiriciliği için ideal bölgelerdir. Badem erik, kiraz ve şeftali ile aynı ailede yer alıyor.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Badem ağacı, kumlu ve killi gibi çok çeşitli topraklarda yetişir, ancak genellikle hafif, verimli, derin ve süzek olan toprakları tercih eder. Badem ağacı kuraklığa dayanıklı olmasına ve kuru topraklarda yıllarca hayatta kalmasına rağmen, bu koşullar altında elde edilen üretim önemli ölçüde düşüktür.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
- BORDO BULAMACI(%1) veya eşdeğeri olan sıvı bakırlı ilaçlama yapılır. Çiçekler uyanmadan önce yapılmalıdır ve geciktirilmemelidir.
Yağış olmadığında, sulama sıklığı iki günde bir ile dört günde bir arasında değişir. Unutmayın ki, eğer badem bahçesine örtü bitkileri de ekilirse, özellikle ilkbahar başlarında sulama uygulamalarını % 30 artırmak zorunda kalabilirsiniz.
Meyve yapısı:İri , gösterişlidir.İkiz meyve oranı sıfırdır.İç randıman asgari %40 dır.Çağla halinde ticari tür değildir. Kabuğu kolay kırılır.
Nonpareil Badem Fidanı
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
Badem ağacının, yaklaşık 3-4 yıl verimli bir ömre sahip olan sürgünleri meyve verir. Sonuç olarak, budama, verimli sürgünleri yenileme ve üretken olmayanların yerine yeni verimli dalların oluşumunu sağlamaktadır. Temel kural olarak, yeni bir sürgünün büyümesi için her yıl ağacın % 20'sinin budanması gerekir.
Badem ağaçlarında kurumanın en önemli sebebi ağaçta ortaya çıkan hastalıklardır. Ağaçta hastalık görülmesinin nedenleri içersinde ilk sırada mineral eksikliği gelmektedir. Dolayısıyla hastalığa engel olmak için ağacın mineral eksikliği giderilmelidir. Bunun için toprak düzenleyiciler fayda sağlamaktadır.
Badem ağacının odun kısmı –20oC - 30oC' ye kadar soğuğa dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştiriciliği yapılamaz.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Yeni dikilen aşılı badem fidanları, dikiminden üç yıl sonra meyve vermeye başlar. Ürün verimi yaşı ilerledikçe artmaktadır. Bademde dekara iç verim dikilen çeşide göre değişmekle birlikte, tam verim çağında ortalama 180 ile 250 kilo oranındadır.
Badem yetiştiriciliğine en uygun olan bölgelerimiz Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. İç Anadolu, ilkbahar geç donları nedeniyle badem yetiştiriciliğinde riskli olan bölgemizdir.
Ø 5x5 m dikim mesafesi ile dönüme 40 fidan dikilir, 2,5x5m dikim sıklığı ile dönüme 80 fidan dikimine müsaittir. Badem, sıcak ılıman iklim meyve türü olup olgunlaşması için yüksek sıcaklık toplamına gereksinim duyar. Bu meyve türü ülkemizin iklim koşullarına iyi uyum sağlamış meyve türlerindendir.
Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür. Badem En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Badem ağacı 400 metre rakım 1600 metre rakım arasında yetişebilen bir yapıya sahiptir. Kireçli ve çakıllı arazilere dikimi uygundur.Bahçe yerinin tespiti : Güneye bakan hafif meyilli ve su tutmayan araziler badem için ideal alanlardır. Badem ağır topraklarda yetişmesi güçtür .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri