Buzlu su ya da buz küpleri ayak altı yanması hissini de azaltacaktır. Buzun ve soğuğun etkisiyle ayaklarda yanma hissi kısa zamanda giderilebilir ve böylelikle gece ayak yanmasına ne iyi gelir sorusuna da cevap olacaktır.
Ayaklarınıza buzlu su banyosu uygulamanız dolaşım sisteminiz için büyük bir yardım görevi görür, bu yöntemle kanın kalbe doğru ilerleyişi kolaylaşır.
Ayaklarını sadece 15 saniye buzlu suda bekletenler çok faydalı sonuçlar aldığını söylüyor.
Bir inceleme buz banyosu yapmanın en iyi yolunun 11-15 derece suda 11-15 dakika durmak olduğunu söylüyor. Bu teoriye göre buzlu su, egzersizin neden olduğu inflamasyonu tıpkı ibuprofen gibi engelleyerek ağrıları azaltır.
İlgili 22 soru bulundu
Başka atletlerin de müsabaka sonrasında vücutlarını toparlamak için buz banyosu yaptığı biliniyor. Onların başarısı bu yöntemin işe yaradığının kanıtı olarak gösteriliyor. Buz banyosunun vücut ısısını düşürerek kas dokusunda iltihap ve yangıyı azalttığına inanılıyor.
Yapılan olan tedavi ile beraber kişiler, çene bölgesi üzerine iki gün boyunca bu tedaviyi uygulayabilmektedir. Buz tedavisinin uygulanma şekli de yine bu tedavi için önemli bir unsurdur.
Kan dolaşımını hızlandırır, böbrekleri güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir, rahat uyumayı sağlar. Ayaktaki gözenekleri açmak, iltihap önleyici ve sıkılaştırıcı özelliğe sahip bu sıcak suyu her gün uygulamıyoruz. Haftada iki sefer olabilir.
Soğuk su, kaslardaki kan akışını hızlandırarak kasların yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıca, soğuk suyun anti-inflamatuar etkisi de vardır.
Buzlu suyun gözeneklerinizi sıkılaştırdığı bilinmektedir. Açık gözeneklerin görünümünü azaltarak cildinize sıkı ve şekilli bir görünüm kazandırır. İnce çizgiler ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtilerini önlemek istiyorsanız, buz gibi su denemek için harika bir tüyodur.
Özellikle sıcak su ile banyo yapıldığında ve uzun müddet banyoda kalındığında kanın ayaklarda, bacaklarda çoğalması ve beyne giden kanın azalması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ayaklara soğuk su dökmek, kanın beyne daha fazla gitmesine neden olacaktır.
Ayak bileği ve baldırdaki ritmi hareketler kanın dönüşünü kolaylaştırır ve baldır kaslarını dolayısıyla da bacak pompasını güçlendirir.
Gerekli durumlarda ağrı kesici ilaçlar veya merhemler reçete edilebilmektedir. Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir.
Soğuk su tüketimi kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Soğuk su zararları bunlarla sınırlı değil! Aşırı miktarda soğuk su tüketmek karın ağrısı, mide ağrısı ve kabızlığa neden olabilir.
Tek yapmanız gereken ayağınız yanmayacak derecede ayaklarınızı sıcak su çerisinde bekletmek olacaktır. Üzerinizdeki atlet ıslanana kadar ayaklarınızı suyun içerisinden çıkarmamanız gerekmektedir. Suyun içerisine 1 çorba kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karbonat eklemenizi öneririz.
Kan dolaşımını hızlandırır
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi son derece önemlidir. Soğuk suyla karşılaştığında daralan kan damarları kanın akışını hızlandırır ve bu da hem tansiyonu düzenler hem de kan damarlarının güçlenmesini sağlar.
Morarma veya şişlik (ödem) mevcut ise o bölgeye sıcak uygulamak sakıncalı olabilir. Bu durumda genellikle soğuk uygulama daha faydalıdır.
Kalp atışları, kan basıncı ve nefes alma oranı artıyor ve vücut, stres hormonu üretmeye başlıyor. Ama 15 santigrat derece ya da daha az sıcaklıkta suya bir kaç kez dalarsanız, stres tepkisi azalıyor. Bununla beraber, azalan tek şey soğuk suya gösterdiğiniz stres tepkisi değil.
Ilık ve Tuzlu Suda Dinlendirme: Özellikle uzun sürelerde ayakta kalan kişiler akşamları eve döndüğünde ayaklarını ılık suda on dakika boyunca bekletebilir. Şiddetli ağrılarda ise suya tuz ilave edilebilir. Bu ayakların ağrılarını azalttığı gibi şişkinliği de alır.
Tuz, cildinizdeki nemi azaltır. Bu sayede bakterilerin yaşayamayacağı bir ortam oluşur. Ayaklarınızı her gün 20 dakika kadar 2 hafta süreyle tuzlu suda bekletirseniz ayak kokusundan kurtulabilirsiniz.
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Buz Kompresi: Ayak burkulmasından hemen sonra bir buz torbası ile kompres yapılması, ayakta oluşan ağrının giderilmesi yönünde en güçlü tedavi yöntemidir. İlk uygulama sırasında en az yarım saat olmak koşuluyla ağrı geçene kadar belirli aralıklarla buz uygulaması yapılmalıdır.
Buz uygulaması, akut yumuşak doku yaralanmaları ve ortopedi ameliyatları sonrası sıklıkla önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur.
"Kriyoterapi" (buz tedavisi) adı verilen bu yöntemle vücuttaki çeşitli romatizma, eklem ağrıları ve şişlikler azaltılabiliyor. Çünkü soğuk, damarları sıkıştırarak her türlü eklem ağrılarını önemli ölçüde yok ediyor. Bu yöntemi kliniklerde yaptıracağınız gibi tekniklerini öğrenerek evinizde de uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri