Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma tüm dişleri kapsayabildiği gibi özellikle ön dişlerde daha etkili olduğu saptanmıştır.Buna bağlı olarak kesici dişlerin kesici kenarında kırık oluşumu ve yanağın iç tarafında görülen beyaz fibröz çizgi ile dilde belirgin diş izleri görülebilir.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Cımbız, "Normalde bir dilin rengi açık pembedir, üzerinde hafif ince bir beyaz tabaka olabilir. Eğer bu pembelik kırmızıya ya da koyu kırmızı bir renge dönüşürse bu bizim vücudumuzda iltihap olduğunu gösterir.
İlgili 29 soru bulundu
Dr. Bahar Kayahan Sirkeci bu soruma “Sağlıklı bir dil ince beyaz bir tabakaya sahip pembe bir dildir. Pembenin tonu açık veya koyu olabilir” cevabını verdi ve dil hastalıklarından korunmak için şu uyarılarda bulundu: "Öncelikle ağız ve diş bakımına özen gösterilmeli.
Çok farklı sebepleri olabilen dil ülserinin tedavi edilmesi günlük yaşamın rahat devam ettirilebilmesi açısından önem taşır. Dermatoloji, ağız ve diş sağlığı hekimlerinin ilgilendiği dil ülseri farklı hastalıklar nedeniyle görülebildiği için multidisipliner bir şekilde incelenmelidir.
Dildeki beyaz lekelerin en yaygın nedenleri arasında oral pamukçuk, aft ve lökoplaki bulunmaktadır. İşte dilinizde beyaz lekelere neden olabilecek ve diş hekiminize görünmenizi gerektirecek birkaç durum.
DİL MUAYENESİ
İnspeksiyon ve palpasyon yapılarak muayene edilir. Ağız açtırılarak dil dışarı çıkarttırılır. Dil spançla ucundan tutulur ve çekilir, dorsal kısmı incelenir. 13X Page 14 Spançla dil her iki yana doğru hafifçe çekilerek yan yüzeyler kontrol edilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Karbonat
Temizlik alanında sıkça kullanılan karbonat bu kez dil temizliği için de yanınızda olmaya hazır! Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Dilde gelişen aftöz yaralar yaklaşık birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşebilir. Aftöz yaralar yıl içinde birkaç kez ağız içinde farklı dokularda tekrarlayabilir.
Coğrafik dil diğer adıyla harita dili sık karşılaşılan bir durumdur. Dilin üzeri halı gibi bir örtü ile kaplıdır. Bazı yerleri biraz daha çökük bazı yerleri ise tümsekli olabilir. Buna bağlı olan görünümüne coğrafik dil yani harita dil denir.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
3) Fissür Dil: Dilin üzerinde orta hatta uzunlamasına seyreden yarık bulunur. Bazen buna daha küçük yarıklar da eşlik edebilir. Olası nedenler: Çölyak hastalığı, sedef hastalığı, downsendromu.
Dilin üzerinde öbek şeklinde, çeşitli boyutlarda lekeler ya da yamalarla kendini gösteren Harita Dil (Coğrafik Dil) Sendromu, genellikle ağrısız bir durum olan harita dil, toplumun yüzde 2-3'ünde görülüyor. Harita dilin kadınlarda daha sık görüldüğünü vurgulayan Yücelen Ortaca Hastanesi KBB Uzmanı Op.Dr.
Ağız Hijyeni: Dilinize düzenli olarak fırçalayarak ve gargara yaparak ağız hijyeninizi koruyabilirsiniz. Böylece dilinizde biriken bakterileri ve diğer kalıntıları temizleyebilirsiniz. Bu işlemi günde en az iki kez yapmanız önerilir.
Virüsün türü öğrenildikten sonra siğiller, genital bölgede tedavi edildiği gibi doktorun uygun gördüğü medikal ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. HPV Virüsü ağız ve gırtlak kanserine yol açabildiği için uzman bir Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
Ağızda acı hissi yaratan dil yarasına genellikle ağız ülserleri, travma, vitamin ve mineral eksikliği, virüs, bakteri, sigara kullanımı, enfeksiyon, yoğun baharatlı ve tuzlu gıdalar, sıcak-soğuk tüketimi neden olmaktadır.
B1 vitamini eksikliği:Dilde yanma ,tat almada bozukluk,ağız mukozasında hassasiyet görülür. B2 vitamini eksikliği:Dil yüzeyi pürtüklü yapıdadır,haritayı andıran bir görüntü oluşur. Dil hassas ve yiyecek içecek temaslarında ağrılıdır.
Vitamin ve Mineral Eksikleri
B12 vitamini, demir ve folat eksikliğinde dil pürüzsüz ve ağrılı olabilir. B12 eksikliğinde dil rengi parlak kırmızıya döner. Çinko eksikliğinde ise ağızda yanma hissedilebilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, dilde yara oluşumuna yol açabilir.
Dildeki beyaz lekeler için en önemli tedavi yöntemi Hindistan cevizi yağı ile düzenli olarak ağızın çalkalanmasıdır. Bu sayede ağız içindeki zararlı bakterilerden kurtulmuş olursunuz. Araştırmalara göre Hindistan cevizi yağı ağızdaki bakterilerin yok edilmesi açısından oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri