Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir.
Çiğ balığınızı buzdolabı şartlarında tazeliğini koruyarak saklamak için buz dolu bir kap içerisinde olmasını tavsiye ederiz. Bu şekilde ortalama 2 gün boyunca buzdolabında çiğ balığı muhafaza edebilirsiniz.
Amonyağa benzer çok keskin bir balık kokusu geliyorsa büyük ihtimalle bozulmuştur. Taze somonun kokusu çok hafif olmalı. Balığın bozulduğunu anlamak için üzerinde sütümsü bir tabaka olup olmadığına bak. Çiğ balığın bozulduğu üzerinde oluşan saydam ve beyaz deriden anlaşılır.
Derin dondurucuda bir paket somon fileto olması, hızla bir öğün hazırlayabileceğini garantiler. İnce olduğu için çoğu filetoyu önce çözmene gerek kalmadan güvenle pişirebilirsin. Öncelikle somonu tavada mı, fırında mı yoksa ızgarada mı pişirmek istediğine karar ver.
İlgili 32 soru bulundu
Fırını 200 dereceye getirerek önceden ısıtın. Dondurulmuş somon filetosunu fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine limon suyu dökün. Üzerine kurutulmuş dereotu, deniz tuzu ve karabiber serpin. Alüminyum folyo ile sıkıca örtün ve fırın tepsisini fırına yerleştirin.
Soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın ve yeniden hızlıca poşetleyip buzluğa kaldırın. Bu işlem balığın üzerinde bir tabaka ince buz oluşmasını sağlayacaktır. İşte o ince buz da balıklarınızın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur, aklınızda bulunsun.
Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze diyerek satılan balıkların, yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar ne kadar beklediklerini bilemezsiniz.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Somon Balığı Alerjisi Belirtileri
Alerjik bir balığın pişirilmesinden veya yenmesinden kaynaklanan buharın solunması, kaşıntılı ve şişmiş gözlere, dudaklara ve boğaza, burun tıkanıklığına ve kusma ve ishal dahil olmak üzere sindirim bozukluklarına neden olabilir.
Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı problemi olabilir. Balık tüketiminden sonra da 2-3 saat içinde bu semptomlar yaşanırsa balık zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.
Yemek için hazırlanan balıklar, eğer kısa sürede öldürülmezse histidin maddesi histamin şeklini alır ve histamin tehlikeli bir maddedir. Balık avını seviyorsanız bu maddeye dikkat! Histamin vücuda girdiği anda zehirlenme başlar. Eğer fark edilmezse ciddi sorunlar oluşturur.
Eğer satın almak istediğiniz balıkta ekşi bir koku hissederseniz bu balığın bayat olduğunu haber verir. Taze balık nasıl belli olur sorusunun cevabı en net şekilde kokuda gizlidir. Taze balık deniz ve yosun kokar. Balık seçerken ekşi ve asitli kokudan uzak olan balıkları seçmelisiniz.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
Derin dondurucudan aldığınız balıkları önce çözdürüp sonra yeniden buzluğa atıyorsanız, sağlığınızı büyük bir tehlikeye atıyorsunuz. Dondurma-çözdürme işleminden sonra balıkları tekrar dondurucuya atmak bakteri oluşmasına yol açar.
Açıklama. Türk Gıda Kodeksi Hızlı Dondurulmuş Gıdalar Tebliği'ne uygundur. -18°C'de son tüketim tarihine kadar derin dondurucuda saklayınız. Tüketeceğiniz kadarını alıp, çözünmesini beklemeden pakette kalan ürünü tekrar derin dondurucuya koyunuz.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir.
Çözüldükten sonra balık ne kadar süre tüketilmelidir? Taze balık veya deniz ürünlerini buzdolabında çözdükten sonra, 24 saat içinde en fazla yiyin buzdolabında saklıyoruz.
Taze balık her zaman marketteki dondurulmuş balıktan iyidir!
Eğer aldığınız balığın çok taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı olabilir.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
1. balık taze olsun. taze balık deniz gibi kokar bayat balık balık gibi kokar. balık taze değilse ne yaparsanız yapın kokuya engel olamazsınız. 2. balıklarda bozulmaya ve kokuya yol açan şey trimetilamin oksit'tir.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri