Çünkü depolanan sütlerde depolanma sıcaklığı ve süresine göre içerisindeki lipaz aktivitesi devam eder. Bu da yağları parçalar. Ayrıca sütü dondurma işlemi sırasında süt yağ globül zarı hasarlanır ve yine lipaz enzimi aktivitesi ile yağlar parçalanarak süte sabunsu bir koku ve tad verir.
Anne Sütündeki Kokunun Nedeni: Lipaz Enzimi
Lipaz enzimi, vücutta yağların yakımında görevli olan bir enzimdir. Bu enzimin fazla bulunması anne sütündeki yağların parçalanarak sabunsu bir koku çıkmasına sebebiyet verebilir. Anneler genellikle kokuyu, sütlerini depolamak için sağdıklarında fark ederler.
Bozulmuş anne sütü tıpkı son kullanma tarihi geçmiş inek sütüne benzer keskin bir kokuya sahiptir. Sütünüzü dondurarak muhafaza ediyorsanız, süt çözüldükten sonra sabunumsu ya da metalimsi bir koku hissedebilirsiniz.
Dondurulmuş Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tazeliğini koruması açısından donmuş anne sütünü çözdürme işlemi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Anne sütünü çözdürdüğünüzde eğer keskin, ekşi bir koku geliyorsa sütünüz bozulmuş olabilir. Doğru bir şekilde çözdürülmeyen sütler de çabucak bozulabilmektedir.
7- Annenin yedikleri sütünü de etkiler
Öte yandan annenin yediği soğan ve sarımsak gibi kokulu gıdalar anne sütünün kokusunu değiştirip, bebeğin memeyi itmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra anneler mutlaka beslenmelerine özen göstermeli ve bol su tüketmeliler.
İlgili 29 soru bulundu
Bozulan sütün kokusu değişir ve kötü kokar. Koku ekşi bir kokudur. Beyaz renkte olan süt, bozulmaya başlamasıyla birlikte sarılaşmaya başlar. Bozulma sürecinde bekleme süresi uzadıkça süt mavimsi ve kırmızımsı renge dönüşmeye başlar.
oda sıcaklığında muhafaza edilen anne sütü 3 saat, buzdolabında saklanan anne sütü 3 gün, derin dondurucuda saklanan anne sütü ise 3 ay boyunca tazeliğini koruyabilmektedir.
Çok bekletilen süt, zamanla yoğurt kıvamına döner. Ayrıca bozuk süt pişirildiğinde dibe çöker ya da topaklanmaya başlar. Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar. Eğer sütün tadı her zamankinden farklı geliyorsa, bu durum bozulduğunu gösterir.
Bir cezvede sütü ısıtın, eğer topaklanma olmazsa ve kaynadığı zaman yükselip taşarsa süt taze demektir. Sütte eğer az da olsa topaklanmalar olursa ve kaynadığı zaman süt dibe çökerse bozulmuş demektir.
Süt dondurucuda 2-3 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak bu süreyi geçtiğinde buzluktaki diğer besinlerin kokusunu içine çeker ve tat kaybına yol açar.
Bu konudaki uzmanların görüşü, çözülmüş anne sütünü tekrar dondurmanın kesinlikle doğru olmadığıdır. Nitekim süt çözüldükten sonra bebeğinizin tamamen tüketemediği miktarı buzdolabında 24 saate kadar saklayabilirsiniz. Bunun yanında oda ısısında beklemiş sütünüzü tekrar ısıtmanızda sakınca yoktur.
Bu nedenle dondurduğunuz sütleri çözdürürken benmari usulünü tercih edebilirsiniz. Sıcak su koyduğunuz kasenin içerisine süt poşetini bırakarak yavaşça çözülmesini sağlamalısınız. Eğer süt üstünde kaymak birikirse hafifçe karıştırmanız yeterli olur. Anne sütünü çözdürdükten sonra tekrar dondurmamalısınız.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Emzirmeyi bırakınca süt ne zaman kesilir, üç gün emzirmeyince süt biter mi gibi soruların yanıtları, hormonlarla ilgilidir. Yukarıda da açıkladığımız üzere sütün kesilmesi için yaklaşık 2-3 aylık bir süre gerekir. Sadece üç gün emzirmemek sütün kesilmesine neden olmaz.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Anne sütü, süt şekeri laktoz içerir. Laktoz en tatlı şeker türü olmasa da, tatlılığı çok daha fazladır. Laktoz anne sütünün ana bileşenlerinden biri olduğu için, anne sütünün tatlı lezzetli olmasını sağlar. Yine anne sütünün içinde yağ olması nedeniyle kreması bir tadı vardır.
Anne göğsünde süt bozulur mu? Anne sütü dış ortamda bulunan bakterilerle temas etmediğinden göğüste süt bozulması olmamaktadır. Annenin göğsünde bulunan süt sağılmadığı sürece bozulması mümkün değildir.
Besin zehirlenmeleri dediğimiz durum genellikle ani başlar ve bulantı, kusma, kramp tarzı karın ağrıları, ishal, ateş gibi semptomları vardır. Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Bazen anneler çeşitli gerekçelerle uzun süre bebeğini emziremediklerinde 'memede bekleyen süt ekşir' düşüncesiyle sütlerini sağıp dökebiliyorlar. Bu düşüncenin de hurafeden başka bir şey olmadığını söyleyen uzmanlar, son derece yanlış bir inanış nedeniyle 'mucizevi' besinin ziyan edilebiliniyor.
Süte herhangi bir maddenin eklenmesine, herhangi bir ısıtma veya soğutma işlemi yapılmasına gerek kalmaksızın, havayla temasını keserek muhafaza etmeniz mümkündür.
Kesilen Süt Nasıl Değerlendirilir? Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın.
Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.
Sütün buzdolabında bozulmadan bekleme süresi şu şekildedir: Sağılan anne sütü oda sıcaklığında 3 saat. Buzdolabı rafında (4 derecede) 3 gün. Derin dondurucuda (-18 derecenin altında) ise 3 ay saklanabilir.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri