Genellikle irmik veya durum buğdayından elde edilmiş una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılır Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir.
Türk Gıda Kodeksi Makarna Tebliği'ne göre, makarnanın mutlaka durum buğdayından üretilmiş irmik ve su karışımından yapılması gerekmektedir. Makarna Sanayinin temel hammaddesi Triticum Durum buğdayından elde edilen irmiktir.
Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir. Aynı şekilde M.Ö. 5. yüzyıla ait Suriye'de bulunan tarihi yazılara bakıldığında o dönemlerde Araplarında Arpa Şehriyeyi ürettikleri ve tükettikleri görülmektedir.
Makarnanın içinde yağ ve yumurta vardır.
Makarnanın içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz.
İlgili 33 soru bulundu
Sade makarna üretiminde yalnızca irmik ve su kullanılmaktadır. "Yumurtalı" olarak belirtilen makarnaların dışında hiçbir makarnanın üretiminde yumurta kullanılmaz. Çeşnili ve vitaminli makarnalarda ise sebze, sos, vitamin vs kullanılabilmektedir.
Hazır Noodle İçeriği: Buğday Unu (Glüten), Bitkisel Yağ (Palm), Tuz, Asitlik Düzenleyici (Potasyum Karbonat), Emülgatör (Sodyum Polifosfat), Kıvam Arttırıcı (Guar Gam), Kabartıcı (Sodyum Karbonat), Renklendirici (Riboflavin) Aroma Verici Karışım İçeriği: Tuz, Yapay Dana Eti Aroması (<%2), Aroma Arttırıcı (Monosodyum .. ...
Durum buğdayı irmiği. Eser miktarda soya ve yumurta içerebilir.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
Damak tadınıza göre belirleyeceğiniz tuz miktarını, tencereye koyduğunuz su kaynadıktan sonra ilave edebilirsiniz. Makarnayı yeteri miktarda tuz ile haşlamanın lezzeti arttıracağı da unutulmamalıdır. Özetle, makarnanın tuzunu haşlanırken eklerseniz tuzun aroması makarna hamuruna daha kuvvetli işleyecektir.
Milattan önce 1700 yıllarında Çin'de makarna tüketildiği bilinmektedir. Kaşif Marco Polo'nun Çin'e yaptığı seyahat sonrasında 1292 yılında beraberinde "Spaghetti" adı verilen makarna çeşidini getirdiği bilinmektedir. Sonuç olarak makarnanın birçok medeniyette kullanıldığı ve farklı şekillerde üretildiğini görüyoruz.
Türkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir nedeni de üretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır. Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da üretilmektedir. Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu bölgelerde yoğunlaşmışlardır.
Yapılan araştırmada Türkiye'de makarna üretiminde ise birinci sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken ikinci sırada iç Anadolu ve üçüncü sırada Ege Bölgesi yer alıyor.
Makarna İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Makarnanın içerisinde bulunan gluten miktarı çok yüksektir. Makarna aynı zamanda pek çok bitkisel protein de içerir. Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrattan oluşur. Ayrıca geriye kalan yüzde 20'lik kısım ise protein ve yüzde 5'lik kısın yağ içerir.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
İdeal kilonuza kolayca ulaşmak isterseniz hem makarna tüketirken hem de diğer besinlerde ölçülü tüketime özen göstermelisiniz. Önerilen makarna porsiyonu 100 gram çiğ makarnadır. Bu miktar piştiğinde ve tercihe göre sebzelerle buluştuğunda oldukça doyurucu olacaktır.
Filiz Gıda'daki Doğuş Holding'e ait yüzde 45'lik pay da 5 Mart itibariyle Barilla'ya satıldı. TÜRKİYE'NİN perakende zincirine sahip holdingleri makarnaya girerken Tansaş'ın sahibi Doğuş Holding makarna pazarının lideri Filiz Gıda'nın tamamını İtalyanlara sattı.
Eser miktarda soya ve yumurta içerebilir.
Filiz Gıda, 1974 yılında Bolu'da kuruldu. 1994 yılında ise dünyaca ünlü İtalyan makarna markası Barilla ile işbirliği yaparak Barilla Gıda adını aldı. Şefkat dolu maharetli ellerin 40 yıldır hizmetindeyiz. Filiz sofralarda bir gelenektir, Türkiye'nin vazgeçilmez lezzetidir.
Birçok çeşidi, özel sosları ve farklı tarifleri mevcuttur. Bütün içecek ve yiyeceklerde olduğu gibi, Noodle gibi yiyeceklerde de esas olan içeriğine giren maddelerdir. İçinde dini açıdan sakıncalı şeyler yoksa hem yenilmesi helaldir, hem de üzerinde bunlar varken kılınan namaz geçerlidir.
HAZIR NOODLE İÇERİĞİ: BUĞDAY UNU, BİTKİSEL SIVI YAĞ (PALM), TUZ, ASİTLİK DÜZENLEYİCİ (POTASYUM KARBONAT), EMULGATÖR (SODYUM POLİFOSFAT), KIVAM ARTTIRICI (GAM ARABİK), KABARTICI (SODYUM KARBONAT), VİTAMİN B2 (RİBOFLAVİN).
Noodle, Çin ve Japon yemek kültürünün en temel ve vazgeçilmez makarna türlerinden bir tanesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri