Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur. Dondurulmuş balık oda sıcaklığında çözdürülüp gün içerisinde tüketilmeli.
Donmuş balık tüketmek hiç balık tüketmemekten elbette daha faydalıdır. Fakat donmuş balık tüketirken balığı sadece bir kere çözdürmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü donmuş balık çözdürülüp tekrar dondurulursa zararlı bakteriler ürer.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Fırında pişirmekten veya haşlamaktan biraz daha karmaşık olsa da, donmuş somonu ızgara yapmak veya tavada kızartmak hala çok basit ve haftanın herhangi bir gecesi tamamen yapılabilir.
Balıklar buz dolabının buzluğunda sağlıklı olarak 1 hafta. Balıklar derin veya dikey dondurucuda 3 ay durabilir. Balıklar sağlıklı bir şekilde -60 -75 derecelerde dondurulur. Balıklar bu şekilde dondurulduktan sonra, 12 ay derin dondurucularda -22 derecede saklanırlar.
İlgili 30 soru bulundu
Gözler donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları solgun bir kırmızılığa sahiptir. Bayat balığın ağzının bir kısmı açılmaya başlamıştır. Bayat balık suya koyduğunuzda havada kalır.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Buzluktan çıkan balık tavuk ya da ete oranla daha kısa sürede yani 2-3 saat gibi bir zamanda çözülecektir. Diğer bir yöntem ise poşetin içine koyduğunuz balıklarınızı soğuk suda bekletmektir.
Balıkları çözdürme işleminde önerilen yöntem hızlı bir şekilde çözündürmektir. Bu sayede bakteri oluşumu en aza indirgenir. Varsa mikrodalga ile çözündürebilirsiniz. Ayrıca enzim faaliyetleri yavaşladığı için buzdolabının normal bölümünde yavaş bir şekilde çözünmesi de tavsiye edilir.
Donan balık oda sıcaklığındaki suya konduğunda ise canlandı.
Eğer bekletme süreniz 20 saati geçecekse temizlenerek buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının normal katında (buzluk kısmı değil) 3 gün dayanabilir. Buzlukta ise buzdolabının cinsine göre değişiklik gösterir. Eski tip bir buzluğunuz varsa ve sadece 0 dereceye kadar soğutuyorsa en fazla 14 gün dayanır.
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Çiğ balık derin dondurucu özelliği olmayan normal buzluklarda yaklaşık 40 – 45 gün dayanır. Ancak derin dondurucu özelliği olan buzdolaplarında ise ortalama 6 ay süre ile saklanmaktadır.
Önemli bir not: Eğer eski tip bir buzdolabınız varsa balıklarınızı buzlukta 14-15 gün kadar saklamanızı, bu süreyi uzatmamanızı tavsiye ederiz. Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar.
Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz. Eğer uskumru veya palamut gibi yağlı bir balıksa temizlemeden bütün halde dondurulması tavsiye edilir.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Bekletme Süresi;
Balıkları direkt buzluğa atmak, tazeliklerinin ve suyunun gitmesine neden olur. Bu yüzden balıkları ilk önce buzdolabında 1 saat bekletin. Ardından tuzlama işleminden geçirerek buzluğa atabilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Kalın dondurulmuş balık dilimlerinin pişirilmesi uzun zaman alacaktır, ancak bunları folyo veya yağlı kağıt poşetlere sararak bu süreyi azaltabilirsiniz. Balığın içindeki buz kristalleri buharlaşarak paketin içinde kalacak ve balığın daha çabuk pişmesine yardımcı olacaktır.
Balığı soğuk su dolu bir tencereye koy.
Balık, soğuk suda hemen çözülecektir. Bir saat kadar bekleterek, pişirmeden önce tümüyle çözüldüğünden emin ol. Alternatif olarak balığı akan soğuk suyun altında da çözebilirsin. Suyun çok hızlı akması gerekmiyor; sabit bir şekilde aksın, yeter.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Balığı tek başına yemek istemeyen kişiler yanına humus acılı ezme, fava, şakşuka ya da börülce yapabilir. Balığın yanında sebzeli bulgur pilavı, havuç tarator ve patates salatası da oldukça lezzetli olur. Sağlıklı beslenme dendiği zaman akla ilk gelen besinler arasında et, sebze ya da balıklar vardır.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Balık Zehirlenmesi Tedavisi
Zehirlenmenin ardından zehirli gıdayı vücuttan atmak gerekmektedir. Bu yüzden kusmak için kişi kendini zorlayabilir ve bu şekilde ilk adımda toksinler vücutta atılabilir. Ardından limonlu su ve su tüketimi arttırılır.
Balığın içerisindeki kan tadını acı yapan en büyük etken olmasına yine de rağmen tek değildir. Ayrıca balığın temizlenme ya da ayıklanma durumlarının da doğru yapılmaması, serin yerlerde muhafaza edilmemesi balığın etine bu acılığın gelmesi katkı yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri