Dondurulmuş büyük et parçalarını pişirmeden önce çözdürmemiz gerektiği doğru. Ancak söz konusu sebzeler olduğunda dondurmadan önce çözdürmek buruşup pörsümelerine neden olur. Çoğu dondurulmuş sebze paketten ya da torbadan çıkarıldığı haliyle doğrudan tencereye atılabilir.
Bezelye neden buruşur? Yalnız dikkat, bezelyeleri kaynar suda da buzlu suda da 2 dakikada fazla tutmamalısınız. Sıcak suda fazla kalırsa rengi haki yeşiline dönmeye ve bezelye taneleri aniden pişmeye başlayacağı için büzüşür.
Taze yeşil bezelyenin, konserve bezelyenin, pişmiş bezelyenin, kurutulmuş bezelyenin bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? En iyi yol, bezelyeleri koklamak ve görüntüsüne bakmaktır: kötü kokusu veya görünümü olan bezelyeleri atın; küf oluşursa bezelyeleri atın.
Bezelyenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır.
1 orta boy patatesi ve havucu küçük küçük küp küp doğrayıp ekleyelim. 2-3 dakika kavurduktan sonra dondurucudan çıkardığımız bezelyeyi hiç çözdürmeden üzerine ekleyelim. (Taze de aynı şekilde kullanabilirsiniz. ) Güzelce karıştırdıktan sonra üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakalım.
İlgili 42 soru bulundu
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Düdüklüde 5-10 dakikada hemen hazır hale gelir. Taze bezelyenin haşlanma süresi ise yaklaşık 15 dakikayı bulur. Dondurucudan yeni çıkarılmış ve buzla kaplı bezelyelerin pişirilmesi ise doğal olarak biraz daha uzun sürer. Düdüklüde haşlandığı takdirde 15-20 dakikada pişer.
Bezelye buzlukta ne kadar dayanır diye merak edenler için hemen açıklayalım… Bezelye buzlukta saklama süresi yaklaşık olarak 10 – 12 ay olarak belirlenmiştir. Buzdolabında yedi gün (1 hafta) kadar bozulmadan saklanabilen bezelye oda sıcaklığında en fazla bir gün süre ile saklanabilmektedir.
Bezelyeleri saklamanın en pratik yöntemi tabii ki onları ayıklar ayıklamaz çiğ şekilde buzluğa atmak olacaktır.
Örneğin derin dondurucuda ortalama 1 sene boyunca bezelyeleri saklamak mümkün olur. Hazırlanmış olan bezelyeler buzdolabında ise yaklaşık en fazla bir hafta kadar tutulabilir.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Dondurucuda Bezelye Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Yöntem. Ayıkladığınız bezelyeleri hemen o an yıkayıp durulayıp, kullanacağınız kadar -tahminen 1 dolu su bardağı veya 2 avuç- kilitli veya klasik buzdolabı poşetlerine paylaştırın. Tabii poşetin içindeki havayı alıp ağzını sıkıca bağlamanız gerekir.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
8. Dondurulmuş eti, fırın, ocak ya da ızgarada çözdürmeden de pişirebilirsiniz.
Bezelye yemeği için 30-40 dakika kadar haşlama süresi ideal olacaktır; ancak bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini 20 dakika olarak kısaltmanızda fayda olacaktır.
Bezelyeleri muhafaza etmenin en pratik yollarından biri çiğ olarak dondurucuya koymaktır. Bunun için bezelyeleri dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayırın. Daha sonra poşetin havasını alın ve ağzını bağlayıp dondurucuya kaldırın.
Tane bezelye alırken, kabukları parlak renkte, sert ve içleri dolu olanlarını tercih edin. Sultani bezelye alırken ise parlak yeşil, pürüzsüz ve taneleri fazla büyümemiş olanları tercih edin. Hemen pişirmeyeceğiniz bezelyeleri buzdolabında iki gün süreyle saklayabilirsiniz.
En taze bezelyeleri alıp kışlık hazırlıkları yapmak isterseniz nisan ve mayıs ayını tercih edebilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
1. 5 su bardağı su ekleyip(pişmezse azar azar su eklemesi yapabilirsiniz) yavaş yavaş tencerenin kapağını kapatmadan hafif sulu kalacak şekilde pişirdim. Hafif ılıkdıktan sonra 1 tane limonun suyunu,ince kıyılmış dereotu,birazda zeytinyağı ekleyerek tamamladım.
Sebze ve meyvelerin saklama sürelerine gelince… Yaz mevsimin en gözde sebzeleri; enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabilir.
Sonrasında içine sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte 40 dakika boyunca yemeği pişirin. Yemeğin piştiğini anlamak için bezelyelerin, havuçların ve patateslerin yumuşaklığını kontrol edin. Her biri yumuşadığında yemeği ocaktan alın ve sıcak sıcak servis edin.
Bezelyeleri koyduktan sonra rendelenmiş domatesi ekliyoruz 1-2 kere karıştırıp sıcak suyu üzerine hafif çıkacak kadar koyuyoruz. Tuzu ve küp şekeri koyup düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Benim düdüklüm de 20 dk da pişiyor. Dilerseniz pişirirken karabiber kırmızı toz biber veya sebze baharatı ekleyebilirsiniz.
Bezelye: Fesleğen, nane, adaçayı, tarhun, kekik. Domates: Fesleğen, defneyaprağı, karanfil, kekik, küçük Hindistan cevizi. Mantar: Tarhun, kekik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri