Dondurulmuş et ürünlerinin kısık ateş üstünde tencere ya da tavada çözülmesinin daha sağlıklı olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şık, oda sıcaklığında çözülen et ürünlerinin bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti.
Dondurulmuş kıymayı doğrudan sıcak bir tavaya döktüğünüzde, pişirmek sadece iki kat daha uzun sürmeyecek, aynı zamanda arzu edilenden daha az tat ve doku ile sonuçlanacaktır. Neden? Etteki lezzetin büyük kısmı, doğal sularında kalma eğilimindedir.
Mikrodalgaların buz çözdürme özelliği varsa o özelliği kullanarak kıymalarınızı hızlıca çözdürebilirsiniz. Eğer vaktiniz ve mikrodalganız da yoksa donmuş kıymanızı bir tepsinin üzerine alın. Etin üzerine içi su dolu bir tencere oturtun. Bu sayede etinizin kalınlığına göre kısa bir sürede çözüldüğünü göreceksiniz.
Öncelikle tencerelerden birini ters çevirin. Üzerine ince bir şekilde dondurulmuş kıymanızı yerleştirin. Diğer tencerenin içine 2 lt oda sıcaklığında su koyup tencereyi kıymanın üzerine oturtun. 5 dk. sonra kıymanız tamamen çözülmüş şekilde emrinize amade hale gelecek.
Kıymayı 5 cm'lik ince paketler halinde dondurduysanız kıyma 1 saat içerisinde çözünecekti ancak daha kalın ise bu süre 24 saate kadar çıkabilir. Kıymayı plastik bir torbaya veya tabağa koyun. Kıyma çözülmeye başladığında, arkasında kan ve bakteri bırakarak ambalajından sızabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer kıymanız buzluktaysa 3-4 ay kadar tüketmeden muhafaza edebilirsiniz. Ancak buzluktan çıkarılan kıyma 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Kıymanız eğer buzdolabı dışındaysa en fazla 2 saat kadar bekletebilirsiniz. Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir.
Doç. Dr. Bülent Şık, yaz aylarında uygun ortamda muhafaza edilmeyen et, tavuk ya da deniz ürünlerinde, sıcaklığın da etkisiyle bakteri üremesinin hızlandığını vurguladı. Dondurulmuş et ürünlerinin kısık ateş üstünde tencere ya da tavada çözülmesinin daha sağlıklı olduğunu kaydeden Yrd.
Özellikle oda sıcaklığında veya sıcak su altında çözdürme yapmak, bakterilerin hızla çoğalmasına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Yanlış çözdürülen kıyma, lezzet açısından olumsuz etkilenir. Doğru çözdürme yöntemleri kullanılmadığında, kıymanın dokusu da bozulabilir.
Bunun için poşet içindeki kıymayı bir tepsi içinde alın. Daha sonra kıymanın üzerine ufak bir tencere yerleştirin. Bu tencerenin içine sıcak su ilave edin ve yaklaşık 5 dakika kadar bekleyin. 5 dakika sonrasında kıyma, yemeklerde kullanmak için hazır hale gelmiş olacaktır.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Normal şartlarda eti saatlerce oda sıcaklığında bekletiyoruz, bu yöntem uzun sürüyor, makul değil. Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz.
Uzmanların göre, et dışarda değil de buzdolabının içinde çözülmeye bırakılmalıdır. Bu yöntemin uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir.
Eğer hızlı bir şekilde kıymayı çözmek isterseniz, mikrodalga fırın veya soğuk su kullanabilirsiniz. 1. Mikrodalga Fırın: Donmuş kıymayı çözmek için, kıymayı bir mikrodalga kabına yerleştirin ve düşük güçte 1-2 dakika boyunca ısıtın. Daha sonra, kıymayı çevirin ve tekrar 1-2 dakika boyunca ısıtın.
Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Kıymanın tamamının çözülüp çözülmediğini parmağınızla kıyma paketinin üzerine bastırarak, kontrol edebilirsiniz. Yeterince yumuşak ise kıymanızın buzu çözülmüş demektir. Çözdürdüğünüz kıymayı çok bekletmeden yemeklerinizde istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Çünkü eti çözüldükten sonra tekrar dondurucuya kaldırmak ürünün tadını ve kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.
Donmuş etler tencere ya da düdüklü tencere içine alınır. Eğer aroma vermek isterseniz, tencere içine havuç dilimleri ve baharat ekleyebilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız.
Kasaptan aldığınız kıymayı çiğden kavurmak için öncelikle ısınmış tavaya kıymayı alın ve kısık ateşte kavurun. Kavrulan kıymanın üzerine zeytinyağı, küp doğranmış soğanı ve sarımsakları ekleyin. Kavurmaya devam edin ve son aşamada sevdiğiniz baharatlar ile lezzetlendirin.
Köftelik kıyma orta yağlı etten yapılmalıdır. Köftelik kıymaya kesinlikle kuyrukyağı konmamalıdır. Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir. Kıymayı iki kere çekmek renginin daha güzel görünmesini sağlar.
Bozuk kıymayı anlamanın en yaygın yollarından biri de onu koklamak. Evet, sadece koklayarak dahi kıymanın bozulup bozulmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Çünkü bozuk kıyma, taze kıyma gibi kokmaz, ekşimsi, hatta bozulmanın ileri seviyelerinde ise kesif bir kokusu olur.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin. Taze et kırmızıdır, bayat et kötü kokar. Bozuk et mor olup kolay parçalanır.
Kıyma kavurması için aslında kıymayı pişirmek değil de kavurmak gerekir. Soğandan sonra konulacak olan kıymanın, orta ateşte 10 - 15 dakika kavrulması lazımdır. Tavuk kıymasında bu süre 5 - 10 dakika arasıdır.
Dondurulmuş etleri çözdürmeden doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz. Pişme süresi %50 civarında artmalıdır. Ancak dondurulmuş etleri yavaş pişirme metotlarıyla pişirmeyiniz.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir.
Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür. Bu durum birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Dondurulmuş ürünler ile taze günlük çıkan et ürünlerinin tadı farklı olur. Dondurulmuş ürünler çözülürken ürünün üzerindeki buz çözüldükçe ete karışır buda etin tadını bozar” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri