Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Çözdürülmüş eti yeniden dondurma
Şimdi içinizi rahatlatabilirsiniz, et çözüldüğünde ve dondurucudan ilk kez çıkarıldığında buzdolabında düzgün bir şekilde muhafaza edildiği sürece daha sonraki bir tarihe kadar tekrar dondurmak güvenlidir.
Yapışmaz geniş bir tencereye kıymayı alıyoruz. Üzerine tuzunu ekleyip kıymayı eziyoruz. Orta ateşte ara ara karıştırarak ağzı yarı kapalı pişiriyoruz. Pişirdikten sonra saklama kaplarına porsiyonluk koyup buzluğa atıyoruz.
Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Buzu çözülmüş olan kıyma, ev ortamında en fazla 2 saat tutulmalıdır. Kıymanın bu süre içinde tüketilmesi ya da çiğ, pişirilmiş şekilde buzdolabına koyulması gerekir. Buzdolabına koyulan pişmiş ya da çiğ kıymanın buzdolabında bekleme süresi de 2 gündür.
İlgili 45 soru bulundu
Eğer kıymanız buzluktaysa 3-4 ay kadar tüketmeden muhafaza edebilirsiniz. Ancak buzluktan çıkarılan kıyma 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Kıymanız eğer buzdolabı dışındaysa en fazla 2 saat kadar bekletebilirsiniz. Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir.
Çapraz bulaşmayı önlemek için pişmiş gıdaları buzdolabında üzeri kapalı halde ve özellikle kıyma, tavuk gibi çiğ ürünlerden ayrı bir bölümde muhafaza etmek gerekir” şeklinde konuştu. Öyle besinler var ki pişirildiği gibi tüketilmesi gerekiyor. Çünkü ikinci kez ısıtılıp tüketildiğinde zehirleme olasılığı çok yüksek.
➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır. Derin dondurucuda pişmiş et saklama: ➽Kullanım sırasında zamandan kazanmak için derin dondurucuya pişmiş kıyma ve et de koyabilirsiniz. ➽Kıymayı sade olarak kavurabileceğiniz gibi soğan ekleyerek kavurduktan sonra da dondurucuya koyabilirsiniz.
Pişmiş kıyma dondurucuda iki ila üç ay dayanır, çünkü pişirme işlemi sırasında bir miktar nem kaybolur. Çiğ kıyma ise dondurucuda üç ila dört ay muhafaza edilebilir.
Çünkü eti çözüldükten sonra tekrar dondurucuya kaldırmak ürünün tadını ve kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Birincisi, eti yeniden dondurduğunuzda nem kaybeder. Pişirmeden önce çözülmesi için donmuş bir et paketi bıraktığınızda, muhtemelen sıvının dibinde toplandığını görmüşsünüzdür.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Etin pişirilmesi sırasında, kapların ağzı uygun bir biçimde kapatılarak içine sinek, böcek vb.nin ulaşması önlenmelidir. Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır.
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Kıymayı çözmenin en iyi ve en güvenli yolu gece boyunca buzdolabında olsa da, donmuş kıymayı dokusunu ve lezzetini korurken hemen pişirmek istiyorsanız her şey kaybolmaz.
Hepimizin bildiği gibi kıymayı çözdürmenin en doğru yöntemi bir gece önceden buzdolabına indirmek. Bu sayede etin içerisinde bakteri üremesine neden olmadan, yavaş yavaş en güvenilir şekilde buzları eriyecektir ve kullanıma hazır hale gelecektir.
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Eğer 2 gün içinde tüketmeyecekseniz kıymayı buzdolabında değil buzlukta saklamalısınız. Buzlukta eğer uygun şartları sağladıysanız yaklaşık 3-4 ay boyunca güvenle saklayabileceğinizi bilmeli ama bu süreyi asla aşmamalısınız.
Kıymayı bozdolabı poşetine koyuyoruz ve elimizle bastırıp yayıyoruz ve inceltiyoruz. keskin bir bıçakla dilimliyoruz tepsiye sıralayıp biraz buzdolabında bekletiyoruz tam olarak dondurmuyoruz hepsini aynı poşete koyup tekrar buzluğa kaldırıyoruz.
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi. Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd. Doç. Dr.
Aynı zamanda bu gıdalar soğuduktan 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir. Aksi halde gıda zehirlenmelerine yol açabilir. 3. Tekrar ısıtırken zaman ve sıcaklık ayarının iyi yapılmış olması gerekmektedir. Az ısıtılmış ya da çok ısıtılmış et, tavuk veya balık sağlığınıza zarar verebilir.
Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yediğiniz yemeğin kalan bölümünü buzdolabında saklamalısınız. Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri