Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Buzluktaki sarmaları çözdürmeye gerek olmadan üzerine kaynamış su ekleyerek pişirebilirsiniz.
Sarma yaprağı ve yaprak sarmasını buzlukta saklamanın en pratik ve doğru yöntemi yaprak sarmalarını bir güzel hazır edip ardından pişmiş şekilde saklamaktır. Böylece yaprak sarmaları daha uzun süre buzlukta saklanabilir. Pişmiş yaprak sarmasını buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Yaprak Sarma Pişirme Önerileri. Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Derin dondurucuya atılacak olan asma yaprakları, öncelikle iyice yıkanarak toprak ve kirlerinden arındırılmalıdır. Daha sonrasında iyice süzülen yapraklar, 8-10 yapraklık desteler halinde alınarak kaynar su içerisinde ters yüz edilir.
Öncelikle, tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları serin. Bu kısımda, domates kabuğu yada halka soğan dilimleri eklemeniz lezzeti katlayacak. Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Eğer yapraklarınız çok tuzluysa 1 gece öncesinden suya koymalısınız. İç harcını hazırlarken yaprakların tuzluluk oranını göz önünde bulundurmalısınız. İç harcı çok fazla koymamalısınız. İçerisindeki pirinçlerin şişme ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Donan yaprak sarmaları dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp birkaç dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra tencereye dizin. Üzerine su, limon ve zeytinyağından oluşan bir sos gezdirip ağırlık koyun ve pişirin. Pişirdikten sonra ılımaya bırakın. Ardından servis edebilirsiniz.
Kabın ağzını hiç açmadığınız sürece 4-5 gün boyunca saklayabilirsiniz. Buzluğa koyduğunuz sarmaları ise 20-30 güne dek tüketebilirsiniz.
Sarma ısıtmak için tavsiye edebileceğim sadece bir yöntem var (mikrodalga dışında); sarmaları kalın tabanlı bir tencerede, tencerenin dibine kalan ekstra yaprakları sererek, suyu kaldıysa eğer bu suyuyla, kalmadıysa altına çok az miktarda su koyarak çok kısık ateşte kapağı kapalı biçimde (ikide bir ısındı mı acaba diye ...
Hazırladığınız asma yapraklarını buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman da buzluktan çıkartıp, kullanabilirsiniz. Hazırladığınız asma yapraklarını, istediğiniz zaman etli yaprak dolması ya da yaprak sarması olarak tüketebilirsiniz.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Pişirmek için önce artık veya yırtık yapraklar ve sapları tencerenin dibine konulur. Sarmalar yerleştirilir ve su ile limon suyu ilave edilerek 1 saat kadar pişirilir.
Tencere içerisine, hafif sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip, tuzu ekleyin. Tencerenin kapağı kapatarak kaynamaya bırakın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Zeytinyağlı yaprak sarma piştikten sonra, üzerine zeytinyağı ve limon suyu ilave edip, ocaktan alın.
Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Malum biber dolmasını normalde fırında pişirmek de mümkün zaten. Bu nedenle artan dolmalarınızı fırında ısıtmanız da mümkün. Yine çok az su ile birlikte dolmaları küçük bir fırın kabına dizip 170-180 derecede üzerleri hafifçe kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir.
Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız. Aksi takdirde sarmanız çok tuzlu olur. Sarmaları sararken iç harçtan çok koyup doldurmamaya özen göstermelisiniz.
Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Sarmaların üzerine limon dilimleri konur; sarmanın hizasını geçmeyecek şekilde tencereye su eklenir ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Üzüm yaprağı, kıyma, pirinç, bulgur, tereyağı, soğan, domates salçası, biber salçası, kırmızı biber, karabiber, yenibahar, tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri