Genellikle yapılan bypass ameliyatlarının çoğu yerine göre 5-10 yıl açık kalır. Bu açık kalma yada tıkanma oranı yapılan ameliyata, damar hastalığının durumuna, ameliyat sonrasında uygulanan tedavilere ve hastanın uyumuna bağlıdır.
Ortalama bir bypass ameliyatı 2-4 saat kadar sürmektedir. Bypass yapılan damarın ömrü ne kadardır? Hastanın kendine bakması, düzenli ilaç kullanımı, egzersiz, kontrollerini düzenli yapması, diyet ve kilo kontrolüne dikkat etmesi halinde bypass damarlarının ömrü rahatlıkla 30 yıla kadar çıkmaktadır.
İlk yıllarda bu tekniği sınırlı sayıda damara uygularken artık çok damar hastalarına da 4, 5 damara kadar yapabilmekteyiz. Bypass ameliyatında kullandığımız meme damarı ki açık kalma oranı en yüksek damardır yine bu kesiden hazırlanıp kullanılmaktadır.
Tıbbi adı göğüs içi atardamarı olan bu damarlar kullanılıp baypas yapıldığında, daralma ve tıkanma ender görülüyor.
Ameliyat sırasında yapılan bypass damar sayısı 1 ila 6 arasında değişmektedir. Genelde 2-4 damara bypass yapılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
5'e Kadar Ameliyat Tekrarlanabilir
Şayet hastanın damarlarında yeniden bir tıkanıklık oluşursa tekrar bypass uygulanabilir.
5- Bir Kez Koroner Bypass Yapıldıktan Sonra Tekrar Bypass Ameliyat Olunabilir mi? Evet. Eğer kalbin sol ön inen dalına yapılan bypass tıkanmış ve stent yapılamıyorsa tekrar koroner bypass yapılabilir. Bu durumda bu damar için yine sağ meme atar damarı gibi bir atar damar greft kullanılmalıdır.
Ahmet Özkara “Kalp krizi geçirmeden önce planlanmış koroner bypass ameliyatı hastaya maksimum faydayı sağlar. Zamanında ve iyi planlanmış bir operasyondan sonra hastalar kalp krizi riskinden uzaklaşmış olarak uzun yıllar rahat bir şekilde yaşantılarını sürdürebilmektedir.
Kalp-akciğer makinesi eşliğinde yapılan bypass yönteminde, vücut 28 C 'ye soğutulur ve kalp durdurulur. Bypass işlemleri yapıldıktan sonra vücut ısıtılmaya başlanır ve kalp tekrar çalıştırılır.
Tansiyon yüksekliği de en önemli risk faktörlerinden olduğu için kan basıncı 130/80 mmHg ve altında tutulmalıdır. Bu amaçla öncelikle betabloker ve ACE inhibitörü denen ilaç grupları seçilir.
Bypass ameliyatı, hazırlık ve ameliyat dahil tüm aşamalar, 2-6 saat kadar sürer.
Göğüs kafesinin yeniden iyileşmesi için bu gereklidir. İyileşme süreci ortalama 3 ay, hastanın dikkat edilmesi gereken süre ise 6-8 haftadır. Göğüs kafesinin tekrar açılmaması için mümkün oldukça sağa ya da sola dönük yatırılmamasına özen gösterilmelidir. Bu durumda hasta tekrar ameliyat edilmek zorunda kalabilir.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan, koroner by pass ameliyatı sonrası hastanın göğüs duvarındaki yara yeri tam olarak iyileştiyse, doktor onayıyla altı ile sekiz hafta içinde cinsel aktiviteye dönülebileceğini söylüyor.
Bypass ameliyatı sonrasında görülen komplikasyonlar, ameliyat sonrası tekrar ameliyat kararının verilmesi, kanamalar, felç (inme), pıhtı atması, kalpte ritim bozuklukları, enfeksiyonlar, uyku bozuklukları ve beslenme sorunlarıdır.
Bypass,koroner arter damarın tıkanması ve ameliyatsız yöntemlerle açılamadığı durumlarda uygulanan bir cerrahi girişimdir. Kalbe ihtiyacı olan kanı sağlayan koroner arter atardamarların tıkanması sonucunda kalp yeterince beslenemez ve işlevlerini gerçekleştiremez.
Kalbinizdeki sorunların ciddiyeti: Damarlarınızdaki sorunlar sayıca çok fazlaysa veya kompleks yapıda ise tercih bypass lehinedir. Örneğin, üç damarda birden çok ciddi ve uzun darlıklar varsa genellikle bypass tercih edilir. Darlıklar kısa ise ve çok sayıda değilse stent daha iyi bir seçenektir.
Kalp damarlarından birkaçının tıkanmış olduğu durumlarda bypass ameliyatının uygulanmaması gerekmektedir. Klasik bypass ameliyatı uygulandığı takdirde kalbin durdurulması ve akciğer makinesine bağlanması gerekmektedir. Bu nedenle klasik bypass ameliyatı sonucunda kalbin zarar görmesi mümkündür.
Koroner bypass ameliyatlarının riski yaklaşık %1 civarındadır.
Kalbimizin kendi ihtiyacı olan kanı "koroner arter" adı verilen atardamarlar getirir. Bu damarlarda, zaman içinde daralma ve tıkanmalar görülebilir. Bunun sonucunda; kalp yeterince beslenemeyip, görevlerini tam anlamıyla yapamaz hale gelebilir. Bu kişilerde göğüs ağrısı veya kalp krizi riski ortaya çıkar.
Koroner arter baypas cerrahisi sonrası nefes darlığının önemli bir nedeni: Frenik sinir felci. Frenik sinir felci sonucu oluşan diyafram felci kalp cerrahisi sonrası görülen nadir bir komplikasyondur.
Ameliyat sonrası hastaları ortalama ilk bir-iki hafta oturup kalkarken yardım alması önemlidir. Sağa ve sola yatmak bu dönemde göğüs kemiğinin kaynamasını engellediği için iki ay boyunca sırt üstü yatılması önem taşır. Yataktan doğrulurken, öksürürken ve yürürken göğüs korsesi kullanılarak göğüs kemiği sabitlenmelidir.
Koroner bypess ameliyatı olanlar, spor yaparken dikkat!
- Egzersiz amacıyla asla koşmayın. koşma fizyolojisi ile yürüyüş arasında önemli farklılıklar vardır; kemik ve iskelet sistemimiz zarar görebilir. - Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk altı hafta düz yolda yürümeyi tercih edin.
Alkol: Kalp sağlığında karmaşık bir durum
Az miktarda alkol tüketiminin kalp sağlığını koruduğu yönünde çalışmalar da mevcuttur. Özellikle az miktarda alkol tüketimini, iyi kolesterolü (HDL) yükselttiği ve damarlarda tıkanıklığa sebep olan plak oluşumunu engellediği yönünde bilimsel kanıtlar mevcuttur.
Genel anlamda göğüs kemiğinin açıldığı bu çeşit ameliyatlara açık kalp ameliyatı adı verilir. Günümüzde açık kalp ameliyatı en fazla koroner bypass adı verilen kalbi besleyen damarların daraldığı veya tıkandığı kalp hastalarına uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri