C25 beton özellikleri C25 betonun, 1 santimetre karesi 250 kilogram yük taşıma kapasitesine sahiptir. Daha çok maliyeti düşürebilmek adına kullanılan C20 ve C25 betonların yapılarda güvenliği, dayanıklılığı sağlamaktan uzak olduğunu söylemek mümkündür.
B300 Betonu (C25)
Bir santimetre kare alana 300 kg mukavemette dayanabilen betondur.
Ancak pas payı 50 mm'ye çıkarsa 0.65 S/Ç oranlı ve 260 dozlu bir C25 betonu da (daha düşük kalite) 100 yıl ömre yeterli olmaktadır.
Bina, 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklılık gösterebilecek nitelikte.
Beton, klasik karışımda yüzde 100 su geçirmez değildir. Bununla birlikte, en popüler beton mukavemet sınıfları C 16/20 ve C 20/25, karşılık gelen basınca ek olarak bir miktar su tutar. Bununla birlikte, kalıcı olarak veya yüksek basınç altında maruz kaldıklarında nemi belirli bir derinliğe kadar emebilirler.
İlgili 32 soru bulundu
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
2018 – Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği yayımlandı. (Tüm yapılarda en az C25 beton sınıfının kullanılması zorunlu.) 2019 – EBİS yürürlüğe girdi.
C25 betonun, 1 santimetre karesi 250 kilogram yük taşıma kapasitesine sahiptir. Daha çok maliyeti düşürebilmek adına kullanılan C20 ve C25 betonların yapılarda güvenliği, dayanıklılığı sağlamaktan uzak olduğunu söylemek mümkündür.
Bu durumda aklınıza “En sağlam beton hangisi?” sorusu gelmiş olabilir. Uzmanlar C50 sınıfı ve üzeri betonları yüksek dayanımlı beton olarak tanımlıyorlar.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Betonun suyu arttıkça oturma artar. Beton iyi yerleştirilmez, sıkılanmaz, vibrasyon uygulanmazsa oturma yine artar. Dolayısıyla çatlama olur.
İki farklı kat planına ve ayrıca birinde perdesiz ve çekirdek bölgesinde perde bulunan taşıyıcı sisteme sahip 5, 7 ve 9 katlı binaların projelerinin betonarme hesabında, beton malzeme sınıfı C20, C25, C30 alınması durumuna göre optimum çözümler yapılmıştır.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
KULLANIM ALANLARI. · Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda.
C30 normal binalar için gayet yeterlidir. Sorun betonun çeşidinde değildir, uygulanışındadır.
MPa biriminin Kgf/cm² birimine çevrilirken 10,19 katsayısını kullanırız. Bu durumda C25/30 beton sınıfı için küp dayanımında cm² 'de (30×10,19) 305,7 kg yük taşıyabilir anlamına gelir. Bu şekilde düşünüldüğünde basınç dayanımları daha iyi anlaşılabilir.
Beton C20: basınç dayanımı
Beton C20/25 (B25), örneğin müstakil konutlarda yaygın olarak uygulanır.
Oysa ki bazı yapı ilanlarında yüksek dayanımlı C30 betonu kullanıldığı ifade edilmektedir. Halen güncellenmekte olan deprem yönetmeliğine göre minimum beton sınıfı C30 olmalıdır.”
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Öneriler
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
Örneğin C20/25, 28 günlük karakteristik silindir basınç dayanımı 20 MPa yani 200 kgf/cm² olan betondur.
2) Yeni Yönetmelikte en az beton sınıfı hazır beton için C25/30, önüretimli beton elemanlar için C30/37 olarak belirlenmiştir. Bu konuda bir önceki Yö- netmelik en az C20/25 sınıfını öngör- mekteydi, bu açıdan olumlu bir gelişme olmakla birlikte yetersizdir.
Bu konutlarda da proje beton sınıfı C20'dir. Yapının termal bir bölgede inşa ediliyor olmasından ve sülfat bulunma riskinden dolayı inceleme yapılmalı, gerekliyse daha yüksek beton sınıfı kullanılmalı ve gerekli diğer önlemler alınmalıdır.” dedi.
Özellikle 90'lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri