C sınıfı ehliyet; kamyon ve çekici kullanmak isteyen kimselere verilen özel bir ehliyet türüdür. C sınıfı ehliyet kendi içerisinde C1, CE1, C ve CE olarak kategorilere ayrılmaktadır. C sınıfı ehliyet kanunlar ile diğer ehliyetlere kıyasla daha katı kurallara bağlanmıştır. Zira C sınıfına ait araçları kullanmak zordur.
C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor.
Buna göre sürücü adaylarının 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Kamyon kullanma ehliyeti için yerine getirilmesi istenen şartlardan biri de en az ilkokul mezunu olmaktır. Bu nedenle kurs kaydı sırasında mezuniyet belgesi istenmektedir. En az ilkokul mezunu olmayan kişiler C sınıfı ehliyeti alamamaktadır.
E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir.
Sınavda başarılı olursanız tahminen 2 ay içinde ehliyetinizi almış olursunuz.
C sınıfı ehliyete sahip olmak isteyenlerin öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olması gerekmektedir. Sürücü kursu fiyatları şehirden şehre, hatta kurstan kursa genellikle değişmekle birlikte, ortalama olarak 2021 C sınıfı ehliyeti sürücü kursu fiyatları 2.390 TL civarındadır.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg'yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir. CE sınıfı ehliyet yaş sınırı 21'dir.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur. Zira sadece minibüs kullanacak kimselerin D1 sınıfı ehliyet alması yeterlidir.
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. C sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.
C sınıfı ehliyet almak B sınıfı ehliyete sahip olma koşulu bulundurduğu için C sınıfı ehliyeti olanların kullanabileceği araçlar geniş bir kapsamda yer alıyor. C sınıfı ehliyete sahip kişilerin kullanabileceği diğer araçlar: M - Motorlu Bisiklet. B1 - 4 Tekerlekli Motosiklet.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
CE sınıfına ait olan ehliyetlerle ise römorklu kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır. C Sınıfı Sürücü Belgesi Alma Yaşı Kaçtır? C sınıfına ait belgelerden birisine sahip olmak için aranılan yaş sınırı 21 olmaktadır.
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
22 yaş ve üzeri herkes için gerekli şartlara uyulduğu taktirde ise verilmektedir. D1 Sınıfı Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir? - M, A1, A2, A, B1 ehliyet almak için B sınıfı olması gereklidir. - Ancak B, BE, C1, C1E, C, CE sınıfı ehliyete sahip olanlar sınava direkt olarak girebilirler.
C sınıfı ehliyet sahipleri otomobil dışında traktör, kamyonet ve kamyon kulanabilmektedirler fakat bu sınıf ehlyet ile tır ve römorklu çekiciler kullanılamamaktadır. C sınıfı ehliyet sahipleri D sınıfı araçları kullanabilmek için direksiyon sınavına girmek zorundadırlar.
Ek olarak B sınıfına ait ehliyete sahip bir birey, CE sınıfı ehliyete geçiş yapabilir. B sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçiş yaparken C sınıfı bir ehliyetinizin olması gerekmektedir. Bu anlamda B sınıfı ehliyeti olan insanlar 21 yaşını tamamlayınca C sınıfı ehliyete geçiş yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri