Pasaport Kanunu uyarınca, 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.
Bir avukatın kendisini uluslararası hukukta geliştirmesinin en kolay yolu yurt dışına rahat çıkabilmesidir. Yeşil pasaportun amacı görevi sebebiyle sıklıkla yurt dışı seyahat yapmak zorunda olan kamu görevlilerinin yurt dışına çıkış işlemlerini kolaylaştırmaktır. Avukatlar da kamu hizmeti yapmaktadır.
Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport Düzenlenmesine Dair Yönetmelik'in 17 Ocak 2020 gün ve 31011 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanması ile avukatlara hususi damgalı pasaport olarak bilinen "yeşil pasaport" verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Yönetmeliğe göre, baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlar yeşil pasaport için başvuruda bulunabilecek. Başvuru sahibinin baro levhasına yazılı ve avukatlık mesleğindeki kıdeminin 15 yıl ve üzeri olduğu baro başkanlığı veya Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilerek talep formu düzenlenecek.
Diplomatik pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir. Siyah renklidir, 28 sayfaya sahiptir ve hiçbir harca tabi değildir.
İlgili 22 soru bulundu
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Pasaport Kanunu uyarınca, 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Siyah (Diplomatik) pasaport; diplomatların statüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan ve Dışişleri Bakanlığınca verilen bir tür uluslararası kimlik belgesidir. Siyah (Diplomatik) pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
Kırmızı pasaport başvurusu genellikle devlet memurları, diplomatik temsilciler, konsoloslar ve hükümet yetkilileri gibi resmi görevlilere verilir. Başvuru süreci ve gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
çişleri Bakanlığı verilerine göre umumi-hususi ve hizmet pasaportu sayısı yaklaşık 11 milyonu buluyor. 10 milyon 901 bin 331 pasaportun, 1 milyon 200 binini 'Yeşil' olarak bilinen hususi pasaportlar oluşturuyor.
Avukatların Vize Alması Kolay Mıdır? Avukatların vize alması düzenli olarak çalışan avukatlar için görev kimlik kartları, baro levhaları ve bağlı oldukları barodan alacakları referans yazısını gitmek istedikleri ülkenin dış temsilciliğine sunmaları durumunda kolay olmaktadır.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
"Mavi Pasaport" nedir? Almanya'da mülteci veya sığınmacı olarak kabul edildiğiniz takdirde, mülteciler için seyahat belgesi olarak bilinen belgeyi alırsınız. Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer.
Bu pasaport türü, bir ülkenin devlet yetkililerine, hükümet yetkililerine, diplomatik personeline veya belirli görevlerde bulunan diğer kişilere verilir. "Gri Pasaport" sahipleri, resmi görevleri veya diplomatik işleri nedeniyle sıkça yurt dışına seyahat etme ihtiyacı olan kişilerdir.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Hususi/Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formunu https://randevu.nvi.gov.tr web sitesi üzerinden temin edebilirsiniz. Hususi pasaport ne kadar süreli verilir? Hususi damgalı yeşil pasaportların geçerlilik süresi; Yerli ve Milli pasaport üretimine başlanması sebebiyle 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Üç numarada Almanya ve İspanya var. Alman ve İspanyol vatandaşları 190 ülkeye vizesiz seyahat ya da varışta vize erişim şansına sahip. Türkiye ise 110 ülkeye vizesiz ya da kolay vizeyle 52'nci sırada yer alıyor.
Siyah Pasaport Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport)
Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri