Süresiz oturum izni (C): Bu oturum izni İsviçre'de 5 ya da 10 yıl ikamet ettikten sonra alınır. Burada da AB/EFTA ülkelerinden ve diğer üçüncü ülkelerden gelen kişiler için farklı koşullar geçerlidir. Yurtdışına taşınılması durumunda daimi oturma izni belirli koşullar altında en fazla dört yıl saklı tutulabilir.
C oturum izni, İsviçre'ye yerleşme imkanı tanıyan bir oturma izni türüdür. C kategorisindeki oturma iznine başvuru yapılabilmesi için, başvuru sahibinin en az 10 yıl İsviçre'de ikamet etmiş olması gereklidir.
C Oturum İzni (Yerleşim İzni): C Oturum İzni ile İsviçre'ye daimi olarak yerleşebilirsiniz. Süresiz olarak yenilenebilen bu yerleşim iznine başvurabilmek için genellikle İsviçre'de 10 yıl boyunca ikamet etmiş olmak gerekir. ABD ve Kanada vatandaşları için bu süre 5 yıldır.
S Oturumu: Acil durumlarda verilen oturum hakkı
Herhangi bir savaş, iç savaş ya da olağanüstü hal durumunda kişilere verilen geçici oturum türüdür. Bu oturum daha çok koruma amacıyla verilirken, kriterler Federal Hükümet tarafından belirleniyor.
Süreli Oturum İzni (B): Bu oturum izni İsviçre'de uzun süreli kalanlar içindir. Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi ile) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları için 5 yıllığına verilir.
İlgili 44 soru bulundu
Süresiz oturum izni (C): Bu oturum izni İsviçre'de 5 ya da 10 yıl ikamet ettikten sonra alınır. Burada da AB/EFTA ülkelerinden ve diğer üçüncü ülkelerden gelen kişiler için farklı koşullar geçerlidir. Yurtdışına taşınılması durumunda daimi oturma izni belirli koşullar altında en fazla dört yıl saklı tutulabilir.
Ülkede Kalış Süresi
Oturma izni özünde oldukça uzun bir süre için verilen bir vizedir. Yalnızca yatırım yoluyla değil, mülteciler gibi bazı kriterleri dolduran herkese verilebilen bu belge aynı bir vize işlevi görür, ancak 1-2 hafta değil kimi zaman 5, kimi zaman 10 yıl gibi uzun süreler için verilir.
AB süresiz oturum izni, özel bir oturum izni biçimidir. Bu tür oturum izniyle, diğer AB üye ülkelerinden oturum izni alabilir ve - özel önkoşulları yerine getirdikten sonra – isterseniz oralarda yaşayabilir ve çalışabilirsiniz. AB süresiz oturum izni süresiz olarak geçerlidir.
Şartları Yerine Getirin: İsviçre vatandaşlığına başvurmadan önce, bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bunlar arasında ise İsviçre'de en az 12 yıl ikamet etmek, İsviçre'de çalışıyor olmak, İsviçre kültürüne aşina olmak ve ülkenin dilini öğrenmek gibi kriterler bulunur.
İsviçre Vizesi Almak Zor mu? İsviçre vizesi almak,İsviçre vize uyum şartlarının yerine getirilmesi halinde alınması zor değildir. Tüm dünya ülkelerinin önceliklerine göre koşullarını oluşturduğu vize uyum şartları başvuru sahibi hakkında dataylı bilgi alınabilmesi için hazırlanmıştır.
Aile üyeleriniz ülkeye giriş izni olmadan İsviçre'ye gelemez. Şu an için bir federal mülteci merkezinde (BAZ) bulunmaktasınız. Genelde BAZ'deki ikametiniz 140 gün sürebilir. Kalışınız esnasında tesis yönetmeliğine uymalısınız ve yetkililer için hazır durumda olmalısınız.
Bu oylama sonucunda İsviçre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre frangına (yaklaşık 206 TL), aylık asgari ücret de 4 bin İsviçre frangına (yaklaşık 36 bin TL) yükseltildi. 2022 yılı için yapılan basın açıklamasında ise, geçtiğimiz sene açıklanan ücretlere yüzde 2,8 zam uygulandı.
İsviçre'de çalışma iznine sahip olmak için İsviçre çalışma vizesi alman gerekiyor. İsviçre'de çalışma izni almadan önce, kendi pozisyonuna uygun bir iş ilanı bulmalısın. İsviçre'de çalışma izni için başvurduğun işe alınman, yani bir iş yerinde çalışan olarak kabul edilmen şart.
C Tipi Schangen vizesi, kalış gününüzün en fazla 90 gün olduğu, turistik veya iş seyahati gibi durumlarda alınan klasik Schengen vizesidir. Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) giriş tarihinden son 180 gün içinde 90 gündür (bu 30 veya 60 gün de verilebilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor.
Siz ve eşiniz veya partneriniz ayrıldınız. Ya da eşiniz/partneriniz vefat etti. Ayrıldıysanız, Almanya'da en az üç yıl evli kalmış olmanız gerekir. Bu durum yasal partnerlikler için de geçerlidir.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
İsviçre Vatandaşlığı Başvurusu
Yabancı uyruklu bir vatandaş, şayet İsviçre'de 10 yıl ve üzeri bir süreyle ikamet etmişse, vatandaşlık hakkı için başvuru yapabilmektedir. Ayrıca vatandaşlık için başvuran bireylerin dil yeterliliği olması önemli bir unsurdur.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Tc pasaport sahibi iseniz ve İngiltere'ye seyahat etmek istiyorsanız vize almanız zorunludur. İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda için de aynı durum geçerlidir. Vize başvurunuzu oturumunuzun bulunduğu ülkeden yapabilirsiniz.Dilerseniz Türkiye'den de İngiltere ve İrlanda için vizeye başvurabilirsiniz.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
Şu şartları yerine getirmek gerekiyor: Kesintisiz 8 yıl yasal olarak Türkiye'de ikamet etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri