CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg'yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir.
C Sınıfı Ehliyet Nedir? Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
B sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçiş yaparken C sınıfı bir ehliyetinizin olması gerekmektedir. Bu anlamda B sınıfı ehliyeti olan insanlar 21 yaşını tamamlayınca C sınıfı ehliyete geçiş yaparlar. Ardından da C sınıfından CE sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
CE sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, otomobil, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanabilir. 14 kişiden fazla yolcu araçlar sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanabilir. Eski e sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar Eski D yeni C sınıfı da almış sayılırlar.
C sınıfı ehliyet de kamyon ve çekici kullanmak isteyen kişilere verilecek olan ehliyet türüdür. C sınıfı ehliyet kendi içerisinde alt türlere ayrılmakla birlikte, aslen kamyon ve çekici kullanma ehliyetidir.
İlgili 22 soru bulundu
E Sınıfı Sürücü Belgenizin tarihi 28.04.1997 tarihinden önce ise Tır veya çekici kullanabilirsiniz. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetlerle yenilediğinizde "C (Kamyon)","CE (Tır/Çekici)" ve "D (Otobüs)" Sınıfları ile yenilenecektir. 28.04.1997 tarihinden sonra ise "CE Sınıfı" Sürücü Belgesi almanız gerekmektedir.
B sınıfı ehliyete sahip kişinin CE sınıfı ehliyete geçiş yapabilmesi mümkündür. B sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçişin ilk şartı C sınıfı ehliyet almaktır. B sınıfına sahip bir kişi, 21 yaşını doldurunca C sınıfı ehliyete geçiş yapabilmektedir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
Kursiyerin 21 yaşını doldurmuş olması, en az C sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerekir. *C sınıfı ehliyetiniz olmadan CE sınıfı ehliyete başvuru yapamıyorsunuz. *C sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçişlerde kurs ücreti 9.000 TL, direksiyon sınav ücreti 295 TL, 4.927 TL vergisi vardır.
C Sınıfı Ehliyet Bilgileri
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
B sınıfı ehliyetten CE sınıf ehliyete geçiş
Sadece direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
C sınıfı ehliyet sahipleri otomobil dışında traktör, kamyonet ve kamyon kulanabilmektedirler fakat bu sınıf ehlyet ile tır ve römorklu çekiciler kullanılamamaktadır. C sınıfı ehliyet sahipleri D sınıfı araçları kullanabilmek için direksiyon sınavına girmek zorundadırlar.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
4b ile karşılık bulan kısımda ise sürücü belgesinin geçerliliğinin biteceği tarihi görmek mümkün oluyor. 4c'da ehliyetin verildiği yerin plaka koduna yer verilirken, 4d yazan bölümde de ehliyet sahibinin T.C. kimlik numarası yer buluyor.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.
İşte 2023 Ehliyet fiyatları: Sürücü belgesi harç ücretleri. B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor.
Yeni ehliyete geçiş yapmak isteyenler için e sınıfı ehliyet fiyatları 13+2 TL'dir. Mevcut yeni ehliyet kayıp veya yıpranmış ise bu durumda 145+624 TL olmak üzere 769 TL ödeme yapılması gerekir.
-C ehliyet için sürücü kursuna başvuru yaptıktan sonra 1 ay içinde direksiyon sınavınız yapılır. -Başarılı olursanız ehliyet dosyanız hazırlanır. -Ehliyet harç ücretini ve kart ücretini ödeyeceksiniz. -Ehliyetten randevu alarak sınıf yükseltmek için başvuru yapmanız gerekir.
F Sınıfı Ehliyet
Traktör kullanma yetkisi verir. F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18'dir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri